Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Petak 09.06.2017.
13:51
M. Đorđević - Vesti A

Ime po svecu

Kod balkanskih hrišćana majka i dete smatrali su se nečistima sve do krštenja, kad su se oboje očišćavali. Tada je dete bilo spremno da dobije ime.

wikipedia.org

U pravoslavnom svetu prvo ime mu daje sveštenik odmah po rođenju, kada mu sveti vodicu za molitvu. U Hercegovini, naročito u većim gradovima poput Mostara, tom prilikom je mališan dobijao ime sveca koji se slavi na dan njegovog rođenja. Tako je bilo i u nekim drugim, susednim krajevima.

Nešto južnije, u Boki Kotorskoj, običaj je da sutradan po rođenju "pop mora doći kući da u njoj zakrsti vodicu, i š njom o(š)kropi rodilju i dijete i svu kuću". Pritom predkrštenju sveštenik upita detinjeg oca koje će ime detetu nadenuti, a ovaj obično daje ime svoga oca, da bi se ono očuvalo u porodici. "Ako se dijete rodi na kakav svečani dan, onog sveca ime mu nadjenu, na primjer na Đurđevdan - Đuro, na Nikoljdan - Niko, na Petrovdan - Pero. Govori se: Neka mu bude tako ime, sam ga je sobom donio! Ako otac neće ni ime svog oca, ni sveca, odgovoriće svešteniku: 'Stavljaj, pope, kako ti znaš da je najpriličnije", zapisali su istraživači.

Ali ime koje će dete nositi celog života daje i kod pravoslavaca i kod katolika kršteni kum, prilikom svečanog krštenja u crkvi. U vremenima kada je kumstvo bilo ne samo čast, nego i obaveza koja se ne odbija (u Bosanskoj Krajini i danas govore: "Ako si jednu nogu obuo, a druge nijesi, pa te pozovu na kumstvo, hajde bosonog!"), decu je obično krstio isti čovek koji je venčao njihove roditelje. Kako je kumstvo prelazilo sa jednog kolena na drugo među porodicama, dešavalo se da su, zbog seoba, kumovi odlazili vrlo daleko, ali se ni u takvim slučajevima staro kumstvo nije napuštalo. Zato je ponekad bilo potrebno i nekoliko dana da neko iz kuće novorođenčeta ode da pozove kuma, i da se sa njim vrati.

Retko se dešavalo da se kumovi oko nečega zavade, jer je uvreda ili šteta napravljena kumu težak greh. Oni bi se menjali samo ako su deca koju je krštavao umirala, ili kad su se rađala samo ženska deca. Obično su nekad kumovi bili samo muškarci, a žene samo u iznimnim prilikama. U narodu se takođe veoma pazilo da dete ne umre nekršteno, jer se to smatralo teškim grehom.

POVEZANE VESTI

RIZNICA Urokljiva žaba
RIZNICA Kruh pre hleba
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online