Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Ponedeljak 29.05.2017.
15:34
Vestionline A

Dve decenije od prvog međunarodnog kongresa o Jasenovcu (3): U logoru čitava srpska sela

Josip Erlih, Jevrejin iz kotara Našice, opisao je na prvoj međunarodnoj konferenciji o Jasenovcu 1997. godine u Njujorku svoje logoraške dane, koje je, zajedno sa još jednom grupom zatvorenika uspeo da preživi u ovom zloglasnom ustaškom paklu.

Twitter/Jadovno1941



- U jednu prostoriju je smešteno oko 40 logoraša, tako da se nismo mogli ni kretati. Legli smo bez ičega na patos, dok nas je stražar nadgledao kroz malo okance na vratima. Vladala je strašna zatvorska atmosfera. Posle izvesnog vremena, ne znam da li isti ili, najverovatnije, drugi dan donesen je kazan sa vrućom vodom u kojoj se nalazilo malo neprosejanog kukuruznog brašna, bez soli i ikakve masnoće i tada su nas otključali i dozvolili da čorbu prime oni koji su imali u čemu da je prime. Bili smo očajni jer to "jelo" ne bi ni svinje okusile. Ali, kao što smo i kasnije sami došli do zaključka, kad je glad onda se sve jede, pa i najgori otpaci. Tekli su dani. Svakog dana bili smo sve slabiji, a privikavanje je išlo veoma teško. S nama je došao i jedan izuzetno drag i mlad čovek dr Klajn, inače hirurg iz Slavonske Požege. Savetovao nas je da što je moguće više mirujemo, da se nikako ne krećemo, čak ni minimalno, koliko je to uopšte i bilo moguće, da bismo manje trošili energiju koju smo još malo imali. Dnevno su nas izvodili sa stražom po dva i dva u koloni oko kule i tu smo dobili malo vazduha. Na ovoj "šetnji" žene više nismo ni viđali, samo smo čuli plač dece.

- Nije prošlo ni nekoliko dana, jednog jutra pojavila se ogromna masa sveta. Ustaše su počele dizati sva srpska sela iz okoline Pakraca, Slavonske Požege. Tako su doterali u logor sve stanovništvo mesta Kukunjevac (kod Pakraca). Mesto je bilo dugo oko sedam kilometara. Onda se može znati koliko je to mnoštvo ljudi, žena i dece bilo. Muškarce su zatvarali u preostale prazne zatvorske prostorije, a žene sa decom su ostale vani pod vedrim nebom, a nastupila je jesen i nastali su hladniji dani, a noći skoro nepodnošljive, pogotovo ako su padale kiše, a pošto je to bilo sve pored Save, magle su bile teške. Kuknjava žena i plač dece razlegali su se neprekidno. Svakim danom sve je više naroda dolazilo, nešto iz preostalih srpskih sela iz okoline, a nešto još srpskog življa iz preostalih srpskih sela sa i ispod Kozare, koji nisu uspeli da se na vreme sklone iz ovog od ustaša okupiranog područja.
 

Pobili umobolne

- U septembru, kad smo mi došli u "Kulu" zatekli smo grupu umobolnih bolesnika (Srba) iz Pakračke bolnice. Njih su jednog dana pokupili prilikom deljenja hrane u hodniku i odveli na likvidaciju - ispričao je Erlih.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online