Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Sreda 17.05.2017.
14:17
Vestionline A

Dve decenije od prvog međunarodnog kongresa o Jasenovcu (2): Marvenim vagonima u logor smrti

Najstariji deo koncentracionog logora Jasenovac je Kula opkoljena zidom, sa stražarama, na kojima su ustaše danonoćno "čuvale" logoraše. Kula se nalazila s leve, slavonske strane, pored Save.

wikipedia.org

Sagrađena je, kako se pretpostavlja, još za vreme Marije Terezije s namerom da zaštiti ovaj kraj od prodora Turaka prema Austriji. U Kuli su bili stacionirani graničari, većinom srpskog porekla, koji su prisilno pokrštavani s pravoslavne u katoličku veru, jer je u to vreme uzeto kao pravilo da stanovništvo treba da bude iste vere kao i vladari te zemlje.

Pored Kule je kasnije sagrađena kazniona, a do nje katolička crkva. U kaznioni je sagrađena bolnica. Ona je tokom Drugog svetskog rata nosila naziv Ustaška bolnica. U podrumima su se nalazile ćelije za zatočenike, u koje su logoraši ulazili, a mrtvi izbacivani. Dograđena je i Ka - nastamba u kojoj su bili smešteni Hrvati i muslimani, kao i velike radionice - obućarska i krojačka. U ovaj deo ustaškog logora Jasenovac doveden je, među mnogim drugim Jevrejima, i Josip Erlih iz sela Koška u hrvatskom kotaru Našice. On je na Prvom međunarodnom kongresu o Jasenovcu u Njujorku 1997. izneo svoja potresna sećanja.

- Uhapšen sam krajem avgusta 1942. godine sa svojim rođacima - porodicom Rehnicer i preostalim Jevrejima i Srbima koji su živeli u Slavonskoj Požegi. Tada je pohapšeno i dosta rodoljuba - protivnika ustaškog režima, svih nacionalnosti. Bilo nas je, što muškaraca, što žena i dece, oko 80.

Posle hapšenja smešteni smo u dva marvena vagona, u jednom žene sa decom, a u drugom muškarci. Vagoni su zablombirani i svi mi smo krenuli u mesto opredeljenja za koje nismo tada znali. Voz je stao u mestu Okučani, mi smo isterani iz vagona i prešavši 10-12 km stigli u koncentracioni logor Stara Gradiška.

Pozivnica za Tuđmana

Na otvaranje Muzeja holokausta u Njujorku, koje je priređeno pre međunarodne konferencije o Jasenovcu, a u čijim prostorijama je održana i ova konferencija, Srbija i Jugoslavija nisu bile pozvane. Muzej je otvoren u prisustvu hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, koji je za taj svečani čin dobio pozivnicu.

- Nismo znali šta nas čeka, umorni muškarci, a još umornije žene koje su pored svojih stvari vukle i decu. Prvo smo zapazili krovove, a zatim i celu kaznionu i Kulu. Velika kapija se otvorila pred nama, a zatvorila po našem ulasku, za većinu zauvek. Ovde se ulazilo na velika, a izlazilo na mala vrata - groblje i druga mesta gde su vršene velike masovne likvidacije.

- Po ulasku u logor odmah su nas smestili u Kulu, i to na spratu - na zapadnu stranu, a na istočnu stranu žene i decu. Prilikom pretresa skoro nam je sve oduzeto, a ja sam izvukao i nekoliko šamara, jer su mi pronašli 1.000 kuna zavijenih u gazu. Ostavili su nam samo nešto malo veša. Sve drugo, pa i fotografije i dokumenta, oduzeto nam je - ispričao je Josip Erlih, Jevrejin iz kotara Našice.

POVEZANE VESTI

RIZNICA Najteži porez
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online