Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Četvrtak 30.03.2017.
14:00
M. Đorđević - Vesti A

Osnivač Medicinskog fakulteta

Doktor Vojislav Subotić je radio u Palilulskoj bolnici u Beogradu sve do 1907, kada je prihvatio mesto šefa Opšte državne bolnice na Vračaru. U to vreme se već uveliko pripremao za još jedan, možda svoj najveći podvig.

wikipedia.org
Dr Vojislav Subotić

Zamisao o osnivanju Medicinskog fakulteta u Beogradu krčkala se još od davne 1898. kada je Narodna skupština odlučila da se Velika škola podigne do ranga univerziteta. Ova odluka je stupila na snagu tek 1905. godine, a vlada je odredila komisiju u koju su, pored Subotića, ušli i lekari Milan Jovanović Batut i Đorđe Jovanović, kako bi izradili nacrt organizacije budućeg fakulteta.

Koliko je takva ustanova bila neophodna za razvoj srpske nauke, istakao je sam Subotić oktobra 1909. uputivši poziv beogradskim lekarima radi dogovora o saradnji. U pozivu je stajalo i sledeće:

"Mi svi znamo, da je postalo za nas, u našim prilikama, veoma teško pratiti razvitak pojedinih struka medicine u ogromnoj literaturi, u kojoj ceo svet danas iznosi tolike radove i podvige. Medicinske discipline su se tako jako razvile, da pojedincu apsolutno nije više mogućno pregledati ih sve, a ipak niko ne može sporiti, da one čine jednu celinu, da su jedne s drugima nerazdvojno vezane i da jedna na drugu organski utiču. Od tuda dolazi, da je za svakog predstavnika makar koje medicinske struke neophodno potrebno, da se informiše i o stanju ostalih medicinskih disciplina.

Često je to toliko potrebno, da bez poznavanja pograničnih struka ne može uopšte biti uspešnog rada. Koji od nas nije bio u prilici da oseti kako bi mu dobro došao savet kog anatoma, fiziologa, interniste, neurologa? Koji od nas nije proveo sate tražeći mučno po knjigama drugih medicinskih disciplina obaveštenja, koja bi mu iskusan zastupnik tih nauka i brže i bolje mogao dati? A koji od nas nije došao do iskustva, da je ponekad ovo ili ono i prevideo samo stoga, što tada, kada je problem pred njim bio, nije ni slutio na šta treba svoju pažnju da obrati, jer se je ticalo stvari iz druge discipline. Ta u modernoj medicini se neprestano toliko novina iznosi, da je pojedincu nemoguće znati i samo njihova imena, a kamo li poznavati i njihovu suštinu".

Konačno, maja 1914. Skupština Srbije je dala zeleno svetlo za otvaranje Medicinskog fakulteta, ali je planove omeo Prvi svetski rat.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online