Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Ponedeljak 06.03.2017.
09:13
M. Đorđević - Vesti A

Kako je nastalo srpsko groblje Zejtinlik (7): Jedina žena među vojnicima

Na Britanskom groblju na Zejtinliku sahranjeno je 1.350 britanskih ratnika sa Solunskog fronta.

commons.wikimedia.org/Avala
Zejtinlik, groblje u Solunu

To je, inače, jedina žena sahranjena na Zejtinliku.

U prvoj od dve parcele, na koje se ovo groblje deli, podignut je poseban spomenik gospođi Ketrin Harlej, sestri britanskog glavnog komandanta na Zapadnom frontu feldmaršala Hejga. 

Gospođa Harlej je bila veliki prijatelj i dobrotvor srpskog naroda. Za vreme rata došla je u Srbiju kao šef engleske sanitetske misije. 

Italijani svako za sebe

Prvobitno su svi grobovi Italijana imali jednoobrazne mermerne krstove sa uklesanim imenima sahranjenih ratnika. Kasnije su pojedine porodice na grobovima svojih sinova i braće podigli pojedinačne spomenike različitih oblika i veličina, i od različitog materijala. Neki spomenici su u obliku velikih mermernih krstova na podestima, neki sa bistama pokojnika ili u obliku figure vojnika u prirodnoj veličini, izlivenoj u bronzi. Takvi pojedinačni spomenici, podignuti u raznim delovima groblja, postoje samo na Italijanskom groblju.

Poginula je tokom boravka u oslobođenom Bitolju, 1917. godine, za vreme jednog od brojnih artiljerijskih bombardovanja grada koju su združeno preduzimali Nemci i Bugari.

U znak večne zahvalnosti, oficiri Dopunske komande Srpske vojske podigli su joj lep spomenik od belog mermera i tesanog kamena sa velikim mermernim krstom koji dominira celom grobljanskom parcelom.

Na spomen-ploči urezani su i sledeći stihovi na srpskom i engleskom jeziku: "Na tvom grobu umesto cveća Srpska zahvalnost večno će cvati, Za tvoje delo i tvoje ime Pokolenja će daleka znati".

Na Zejtinliku se nalazi i vojničko groblje Italijana, koji su u Prvom svetskom ratu bili saveznici silama Antante.

Tu je sahranjeno sahranjeno čak 3.500 izginulih i pomrlih ratnika iz 35. divizije koja se, odvojeno od samostalnog italijanskog 16. korpusa u Albaniji, nalazila na Solunskom frontu, pod objedinjenom savezničkom komandom, od leta 1916. do kraja rata.

U prvo vreme, po dolasku u Solun, italijanska 35. divizija nalazila se nekoliko meseci na delu fronta u dolini Vardara, prema Đevđeliji, pa je premeštena na bitoljski deo fronta, na kome je ostala do završetka borbi u Makedoniji 1918. godine. Na ovom groblju je podignuta mala kapela od belog karare mermera, dovezenog iz Italije.

Ceo spomenički kompleks savezničkih vojničkih grobalja na Zejtinliku izgrađen je u duhu verskih i nacionalnih simbola sahranjenih ratnika.

Srpsko i Rusko vojničko groblje uređeno je u duhu pravoslavlja, dok na Francuskom i Italijanskom groblju dominira katolička simbolika.

U sastavu francuskih trupa služili su Arapi, Vijetnamci i pripadnici drugih nacionalnosti, dakle, pored hrišćana, i muslimani, budisti i pripadnici drugih konfesija. Britansko vojničko groblje, međutim, znatno se razlikuje u tom pogledu od ostalih grobalja tako što je poštovana činjenica da su u Britanskoj vojsci služili ne samo vojni obveznici sa Ostrva, pripadnici Anglikanske crkve i katolici, nego i ratnici iz britanskih kolonija.

Zbog toga su sva britanska nadgrobna obeležja potpuno ujednačena.




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online