Subota 30. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Ponedeljak 16.01.2017.
13:39
Vesti A

Zabranjeno kolo kralja Aleksandra

Srpska narodna kola su s posela, svadbi, vašara, krštenja i polazaka u vojsku krenula u vojničke rovove, ali i u salone vladara.

commons.wikimedia.org/public domain
Kralj Aleksandar Karađorđević

Veliki ljudi Srbije, naučnici, umetnici, komandanti, kraljevi i predsednici imali su i svoja omiljena narodna kola. Tako je kralj Aleksandar Karađorđević najviše voleo Šumadijsko kolo, vojvoda Stepa Stepanović Čačanku, a heroj Beograda u Prvom svetskom ratu major Dragutin Gavrilović dobio je Gavrilovićevo kolo.

Tamo gde su bili Užičani i Drinska divizija orilo se Užičko, a gde su Mačvani - Mačvansko kolo. Vojvođani su igrali bećarac. Srpska vojska je imala i Oficirsko, Vojničko i Kaplarsko kolo. Na Krfu bi se uhvatili srpski vojnici u Kolubarsko kolo, a Grci i Francuzi su u čudu beležili: "Čim su malo ojačali, Srbi su počeli da pevaju i igraju."

Solunski ratnik Milorad Jevtić, jedan od malo preživelih od čuvenih 1.300 kaplara, sećao se: "Kada se malo oporavimo, onda se sakupimo oko logorske vatre i pevamo, malo setno, a malo radosno, jer uskoro ćemo krenuti u Srbiju da povratimo slobodu svome narodu. Setimo se Cerske bitke, a frula, gitara i harmonika krenu Mačvansko kolo."

Niko nije igrao kolo tako zaneseno kao kaplari, "gvozdeni srpski vojnici", kako su ih zvali. Oni su imali i svoje kolo, čvrsto i toliko žustro, da je podsećalo na vojnički egzercir, a na kraju se obavezno igralo Sokolsko kolo. Ono se naročito rado vilo u vojnim logorima Solunske doline kada su, udruženi u Jugoslovensku dobrovoljačku diviziju pristigli iz celog sveta Srbi, Crnogorci, Slovenci, Hrvati, Česi, Slovaci.

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević je u Solunu, po završetku rata, priredio bal na kome su zvanice bili komandanti svih savezničkih armija i članovi njihovih vlada, ugledni naučnici i umetnici, orkestri armija. Budući kralj buduće Jugoslavije poveo je Kraljevo kolo. Novinari su s divljenjem izveštavali kako nijedan dvorski bal u Evropi nije bio tako veličanstven kao ovaj oficirski bal, pišući i o elegantnoj igri Aleksandra. Posle Drugog svetskog rata, Kraljevsko kolo se našlo na listi zabranjenih. Ipak, muzičari bi uspevali da doskoče vlastima svirajući Srbijanku, sve dok se režimske sudije ne bi primetile da je zapravo reč o samo jednoj verziji kola kralja Aleksandra.

Nadahnuti Napolitanac

Solunska ratna priča nadahnula je i strane umetnike. Tako je Napolitanac Dionisio de Sarno - San Đorđo komponovao jedno od najlepših srpskih kola, Solunsko. On je još od 1893. u Beogradu radio kao profesor muzike i sekretar italijanskog poslanstva. Pre toga je radio u Kotoru, gde je za dramu kneza Nikole Petrovića "Balkanska carica" napisao muziku, pa je delo izvođeno u Nemačkoj i Rusiji. Solunsko kolo je posvetio Srpskoj gimnaziji u Solunu, uplićući vešto šumadijske i italijanske melodije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online