Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Petak 25.09.2015.
15:13
Vesti A

Mađarsko-albanski savez

Mađarska je bila jedna od glavnih protivnica Kraljevine SHS, budući da je kao poražena strana u Velikom ratu morala da prepusti južne teritorije novoosnovanoj državi. U Pešti i Pečuju osnovani su naročiti centri za špijunsku obuku. U njima su se obučavale tri klase agenata. Zadatak prve, najelitnije klase, bio je da u Vojvodini stupi u vezu s mađarskim sveštenicima i učiteljima.

Božin Simić

U prestonoj Budimpešti okupljale su se razne antijugoslovenske organizacije. Još 1920. održavale su se veze sa pristalicama bivšeg crnogorskog kralja Nikole, italijanskom vladom, ali i Komitetom za nacionalnu odbranu Kosova, čiji je jedan od vođa Hasan Priština često boravio u Budimpešti. Nacionalistička organizacija probuđenih Mađara bila je jedan od stožera antijugoslovenskog okupljanja.

U proleće 1922. u njenim prostorijama održan je sastanak s predstavnicima mađarske vojske, kojem su prisustvovali Husein Hilmi Durić, budimski muftija, i konzul Albanije. Na sastanku se razmatrao napad planiran za 15. maj iste godine u Hrvatskoj, Bosni i u Južnoj Srbiji, kako bi se podržala pobuna koja se očekivala u tim delovima Kraljevine SHS. U napadu je trebalo da učestvuje oko 8.000 ljudi sa mađarske strane, uglavnom hrvatskih emigranata, i oko 500 Albanaca. Glavnina, oko 3.000 ljudi, trebalo je da udari preko Vukovara prema Vinkovcima kako bi presekla železničku vezu i onemogućila pomoć iz Srbije. U isto vreme je trebalo da deluju i čete iz Albanije i nekoliko četa iz Bugarske koje bi upale u Makedoniju.

Ni novoj, boljševičkoj vlasti u Sovjetskom Savezu Kraljevina SHS nije odgovarala. Smatrali su je saveznicom novog imperijalističkog poretka, potpisanog mirom u Versaju, oličenom u izrazito antikomunističkim zemljama Francuskoj i Velikoj Britaniji. Meta boljševika bila je takozvana srpska hegemonistička buržoazija koja je, prema mišljenju boljševika, stvorila jugoslovensku državu. Kominterna je na svom Petom kongresu u julu 1924. odlučila da rasturi novu državu na Balkanu.

Od četnika do boljševika

Božin Simić, rođen u Kruševcu 1881. godine, bio je najpre pukovnik vojske Srbije, i učesnik u Majskom prevratu 1903, kada je svrgnuta dinastija Obrenovića, a u Prvom svetskom ratu oficir za vezu sa srpskim četnicima u Makedoniji. Godine 1916. otputovao je u Rusiju i učestvovao u osnivanju Dobrovoljačke divizije, ali je na Solunskom procesu, kao član tajne organizacije Crna ruka, osuđen na 18 godina zatvora. Zato je ostao u Rusiji i posle Oktobarske revolucije postao pukovnik Crvene armije. Bio je ministar u vladi Dušana Simovića koji je 1941. izvršio prevrat u Jugoslaviji, a posle Drugog svetskog rata i ambasador FNRJ u Parizu i Ankari.
 

Stvoren je široki antijugoslovenski blok, sastavljen od unutrašnjih separatista, među kojima su bili i komunisti, koji su želeli pad kraljevine, kao i pripadnici VMRO, sa kojima je u Beču potpisan sporazum o saradnji. U toj čudnoj koaliciji našla se i Hrvatska seljačka stranka Stjepana Radića. U proleće 1925. u Beču su vojna obaveštajna služba pri sovjetskoj ambasadi i sovjetski obaveštajci iz Jugoslavije, između ostalih i Mustafa Golubić, Pavle Bastajić i Božin Simić, pripremali atentate na kralja Aleksandra i premijera Nikolu Pašića, kao i terorističke napade na javne zgrade u Beogradu i dalje u Kraljevini SHS. Akcija je propala zbog sporova unutar saveznika, pre svega sukoba u VMRO između prosovjetske frakcije i protivnika saradnika sa Sovjetima, a za sve je blagovremeno saznala i obaveštajna služba Kraljevine. Boljševici su, ipak, ostali zagovornici rušenja Jugoslavije sve do tridesetih godina 20. veka.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online