Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Petak 24.04.2015.
14:06
Vesti A

Zaboravljeni običaji: Balkanska kuća

Osnovni tip kuće u Srbiji je dinarska brvnara, koja se sastojala iz dva dela. Najlepši primer unapređene dinarske brvnare je tzv. moravski tip kuće, koja je bila popularna ne samo u selima, nego i među varošanima.

wooden-craft-design.com
Brvnara (Foto: Ilustracija)

Posebnu privlačnost i lepotu moravskoj kući daje trem, ravan ili sa lukovima. Pojava trema ispred ulaza u kuću omogućila je ukućanima udobniji život, jer se tu sada moglo pripremiti za ulazak u glavnu prostoriju doma, a ubrzo je trem postao i omiljeno mesto za odmor.

Moravska kuća se prepoznaje i prema uvek belo okrečenim zidovima sa tamnom drvenarijom.

Jednostavnije izdanje moravske kuće je šumadijska kuća, koja se smatra samoniklom na području oko Beograda i u centralnoj Srbiji. Na severu Srbije izdvajaju se vojvođanske kuće, i to u dva tipa, što je zavisilo od terena. Jedne su okrenute širom stranom ka ulici, a druge na ulicu gledaju užom stranom zvanom kalkan. Sunčani zabit, karakteristična ulazna vrata, đeram, biber crep na krovu, samo su neki od tih tradicionalnih obeležja.

Za područje Kosova i Metohije tipična je kuća pod nazivom kosovska prizemljuša. Obeležja tog tipa ima kuća vojvode Stepe Stepanovića u Kumodražu, kod Beograda, sagrađena sredinom 19. veka, koja je ostala sačuvana do danas.

Dalji razvoj narodnog neimarstva uticao je na stvaranje još jednog tipa stare srpske kuće u kojoj su se mešali elementi svih ostalih tipova, a poznata je kao balkanska kuća. Stare srpske kuće nisu lepe samo spolja. Njihovi neimari pokazuju smisao za izuzetna funkcionalna rešenja u unutrašnjosti. Suvišnog prostora nema.

Koliko je poštovao osećaj za meru pokazuje način na koji je graditelj određivao visinu kuće. Nijedna nema visinu neprimerenu okolnom pejzažu. Stare srpske kuće često izgledaju kao da su izrasle iz svog okruženja.

Mudrost narodnog graditelja ogleda se i u određivanju orijentacije kuće, pa se nikada neće desiti da u staroj srpskoj kući kuhinja bude okrenuta ka jugu. Prostorija u kojoj se čuva hrana uvek se nalazi na hladnijoj strani. Zatim, ulazna vrata su okrenuta istoku, u susret izlazećem suncu, a nikada ka severu, zbog vetrova koji duvaju na balkanskom prostoru. Unutrašnjost doma je takođe je imala logičnu organizaciju, tako da se glavna prostorija uvek nalazi u centru.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online