Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Ponedeljak 22.12.2014.
15:30
Vesti A

Ono naše što nekad bejaše: Glumci u suknjama

Prvo pozorišno društvo u Beogradu imalo je samo jednu glumicu. Kako je bila bila tamnoputa, uvek su morali da joj posipaju brašnom ramena, vrat i lice ne bi li nekako odgovarala ulogama.

Beta/E. V./EV
Narodno pozorište u Beogradu danas
 

 Nazivali su je Julka Pančevka ili Garava Julka. O njoj se malo znalo osim da je došla iz Pančeva u Beograd i tu se nastanila.

Guslar i vila

Slika koju je na zavesi pozorišta u Kneževoj pivari namolovao uvaženi slikar Steva Todorović opčinjavala je gledaoce svojim idiličnim prizorom. Na uzvišenoj steni sedi mlađani guslar okružen muzama, iza njegovih leđa izvire potočić, a u daljini se vidi Beograd odakle zlatokosa vila privodi narod guslaru i muzama.

Bila je veoma slobodnih shvatanja i bez razmišljanja je prihvatila ponudu prvog beogradskog diletantskog društva da postane njihova glumica. Tih pedesetih godina 19. veka prestonica srpske države nije imala stalno pozorište. Najpre su se predstave davale u Đumrukani, carinarnici kraj Save, a onda su se u gradu pojavile putujuće trupe iz Vojvodine sastavljene uglavnom od nemačkih glumaca.

Ali, preterano rodoljubivi Beograđani brzo bi ih najurili sećajući se sa tugom doba kada se Joakim Vujić, u istoriji zapamćen upravo kao otac srpskog pozorišta, silno trudio da odomaći pozorišnu umetnost koja nije bila baš po volji knezu Milošu Obrenoviću. Videli su ugledni Beograđani da moraju sami nešto da učine.

Jednog dana osnovaše diletantsko društvo, a potom se dadoše u potragu za glumicom. Uzalud, nijedno žensko čeljade nije htelo da se prihvati te "nakaradne rabote" jer bi pukla bruka nevelikom varoši u kojoj se, inače, znalo i šta ko ruča i sa kim se sastaje. Nevolja je rešena tako što su se činovnici Svetozar Bantić i Nikola Sarafkostić složili da igraju ženske uloge, ali pod jednim uslovom - da ih niko zbog toga ne naziva seka Persama!

A Julka, jedina beogradska glumica, nije mogla da napravi karijeru zbog brašna koje je sa nje spadalo tokom predstave, pa se ona posle nekoliko godina na pozornici sa tugom oprostila od umetnosti. Na sreću, uskoro su krenuli bolji dani za pozorišne delatnike. Beograđanke su se malo raskravile, pa je bilo lakše da se pronađe glumica. Ipak, glumom su se i dalje bavile samo one najhrabrije, pa su žene na sceni mogle da se izbroje na prste jedne ruke. Početkom šezdesetih godina 19. veka diletanti su dobili salu u Kneževoj pivari. Novo gradsko pozorište je, za ondašnje prilike, imalo prostranu dvoranu. Pozornicu su osvetljavale gasne lampe ispunjavajući salu dimom, a zavesa se nije otvarala na dve strane, kao danas, nego su je podizala uvis dvojica snažnih momaka pomoću valjka i konopaca.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online