Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

MUSULIN

Mladi Igor Musulin (1978) iz Pančeva, rođen u Ogulinu, u selu Bijelsko, pita za svoje korene. Krsno ime porodice je Sv. Nikola, 19. decembra. U Srbiji žive od 1991. godine. Koliko je njemu poznato, Srbi su se na prostore današnje Hrvatske doseljavali ponajviše u 17. veku. Najpre da odgovorimo na ovu konstataciju.

Srbi su se u najvećem broju naseljavali na teritorije današnje Hrvatske u 15. i 16. veku, iseljavajući se sa juga. Prvi zapisi pojavljuju se tek krajem 17. i početkom 18. veka, što ne znači da oni tamo nisu živeli i pre austrijskih popisivača. Veći broj srpskih porodica (vojnika, kmetova ili vlastele) naselio se u vreme cara Dušana.

Srbi su ovde bili prisutni čak u 13. i 14. veku, što se pouzdano zna, ali to često zaboravlja zvanična istoriografija. Ovaj uvod smo napravili jer su u pitanju Musulini koji su stari doseljenici, moguće još iz 13. ili 14. veka. Za toponim Mušun (izvor) u Rustovu (Bečići), kao i isti na Krku, Mošuj, pa Mušuluk u Lici, smatraju se izvedenicama od lat. reči mansione (mošuna) što označava košaru, staju za sitnu stoku.


Musulini iz okoline Ogulina (selo Bijelsko) su nekadašnji stanovnici izumrlog bratstvo Mušun ili Musul, mesta Čelobrda (zaselak Rustovo), u plemenu Bečići u Paštrovićima. Njihova slava je Sv. Nikola. Ovom plemenu (Bečići) pripadali su takođe izumrli Štiljanovići (u kotorskom arhivu Stilanovići kojih ima i u Hrvatskoj) i Desisalići, od kojih su dve poslednje porodice još iz doba Nemanjića.

Od Štiljanovića je bio i poslednji paštrovski knez Stevan, koji je zbog požrtvovanosti za srpski narod u borbama sa Turcima proglašen za svetitelja. Druga znamenita familija iz bečićkog plemena, Desisalići, spominje se u 14. veku u Bosni, ali i u današnjoj Hrvatskoj i to kao plemstvo u utvrđenim gradovima Bilaju (Bjelaju) i Novigradu.


Za Musuline u okolini Ogulina zabeleženo je da su se doselili od Primorja i Novigrada. Zanimljivo je da postoji i Novigrad u Boki koji je smatran centrom zaliva i plemena Paštrovića. Po nekim autorima, on je bio na mestu današnjeg Sv. Stefana. U starijim dokumentima koja se čuvaju u plemenu, umesto imena Bečić, pisalo je Lukšić.

Naime, smatralo se da Bečići imaju tri ogranka bratstvenika, koja su dobila imena prema rodonačelnicima - braći Luki (Lukšići), Stijepi (Stijepovići) i Dragu (Dragovići). Lukšiće susrećemo u Lici u tzv. Kasezima, (zahvata današnji Gospić i Mušuluk), starom plemićsom utvrđenju, kao gospodu, poreklom "od grado-kmetova koji su držali stare zemlje".

Na jednom mestu je zapisano da su svoj posed Sičev, prodali Tolimirovićima (koji su tu od 1263, odnosno prvi put su tada zabeleženi), a kasnije su ga, 1408, nasledili Frankopani. I Desisalavića i Lukšića i Stjepovića ima u današnjoj Hrvatskoj.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online