Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 31.05.2019.
19:15
Ž. Marković - Vesti A

Majski susreti u Minhvilenu: Provod uz stihove

Udruženje srpskih pisaca Švajcarske organizovalo je prošlog vikenda Majske susrete u prostorijama Srpskog demokratskog kluba u Minhvilenu. Prisustvovalo je više od 50 pesnika i pisaca, kao i ljubitelja pisane reči iz Minhena, Štutgarta, Frankfurta, Salcburga, Srbije, Republike Srpske i Švajcarske.

Ž.M
Snežana Milanović dočekuje goste po starom srpskom običaju hlebom i solju

Kao i svake godine, goste je dočekala članica ovog udruženja Snežana Milanović hlebom i solju, po starom srpskom običaju.

Svako od pisaca je odrecitovao po dve pesme, a prvi su počeli gosti iz Vajblingena kod Štutgarta, članovi Literalnog udruženja "Zdravko Đekić". Zatim su nastupali članovi Srpske književne radionice iz Frankfurta, pesnikinja Mirjana Ćalić Lukić, takođe iz grada na Majni, Snežana Kukić, pesnikinja iz Salcburga i Ahmed Dizdarević, član Udruženja "Damnjanka - Daška Čizmić" iz Minhena.

Te večeri je nastupila i najmlađa pesnikinja na ovom druženju, dobitnica više nagrada, 16-godišnja Zorana Kukić iz Dervente, koja je bila nagrađena velikim aplauzom. Mikrofon je potom prepušten domaćinima, a jedan od njih je bio i pesnik Peđa Ristić iz Bazela, koji je po prvi put nastupio na Majskim susretima recitujući pesme iz svoje zbirke "Slika moja". Potom je na programu bio zajednički ručak (pečeno prase uz zelenu salatu i mladi luk, a za slatkiše su bile zadužene dame pesnikinje). Druženje je nastavljeno do kasno u noć, kada su se pisci razišli svojim domovima.

Dok su trajali Majski susreti svako ko je želeo mogao je da napiše po jednu kratku pesmu i tako uzme učešće u takmičenju za najbolju pesmu napisanu na ovoj manifestaciji.

- Koristim priliku da se preko "Vesti" zahvalim svim članovima našeg udruženja, kao i gostima. Ovo je jedno lepo druženje, posvećeno čuvanju i negovanju ćirilice i pisane reči - izjavio je Milisav Đurić, predsednik Udruženja Srpskih pisaca u Švajcarskoj.

Mr Živko Marković, član Udruženja srpskih pisaca u Švajcarskoj, podseća da je ovo druženje preraslo u jedinstvenu tradiciju:

- Ovde možete sresti velike pesnike iz Nemačke, Austrije, čak iz Francuske, Srbije i Republike Srpske ali najviše iz Udruženja srpskih pisaca iz Švajcarske, zahvaljujući najviše Milisavu Đuriću, koga nećemo menjati. Kada smo osnivali društvo pre 16 godina imali smo za cilj da to bude nesujetno udruženje, da gaji drugarstvo i lepu srpsku ćiriličnu reč...

Zorana Kukić nam je ispričala da je počela da piše pre četiri godine:

- Na jednom takmičenju u Prnjavoru recitovala sam kad sam imala šest godina. Dobila sam i jednu nagradu na regionalnom takmičenju u Republici Srpskoj, bila sam treća među 220 učesnika i to me je još više ohrabrilo da pišem. Prvi put sam u Švajcarskoj i oduševljena sam.

Slava Šljuka iz Udruženja "Zdravko Đekić" kaže da rado dolazi u Švajcarsku:

- Uvek nas lepo dočekaju gostoprimljivi su i bude nezaboravno druženje.
Branimir Mitrović, član Srpske književne radionice iz Frankfurta, napominje da njihovo udruženje postoji već 31 godinu:

- Imamo pisce i pesnike i organizujemo redovne Majske i Oktobarske susrete pisaca u rasejanju. Prvi put sam došao na Majske susrete kod naših prijatelja 2012, baš na ovo mesto.

Hvala domaćinima!

- Rado dolazimo kod prijatelja u Švajcarskoj na Majske susrete. Prijatelji kod kojih smo smešteni porodica Miljković iz Vintertura, već po treći put nam pruža gostoprimstvo i ovim putem im se zahvaljujem od srca - izjavio je Goran Sejmanović, član Srpske književne radionice iz Frankfurta, rodom iz Čelinca u RS.

Vlaške bajalice

Među članovima USPŠ bio je i pesnik Vića Mitrović iz St. Galena, koji je govorio po prvi put "Vlaške bajalice", a potom je isto to pokušao da prevede na srpski jezik, kako bi svi prisutni razumeli o čemu je reč.

Dobitnici

Kada je reč o najbolje napisanoj pesmi na Majskim susretima, prvo mesto osvojio je Branislav Mitrović iz Frankfurta, drugo Snežana Petrović iz Ciriha, a treće Radovan Lepanović iz Vajblingena.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online