Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.04.2019.
19:11
Ž. Marković - Vesti A

Istorija, nasleđe i putokaz

U organizaciji radio Kruga, Ljiljane Savić i mnogih prijatelja u Ambasadi Republike Srbije u Bernu promovisana je fotomonografija "Šumadija i Pomoravlje - duša Srbije", na čijem su stvaranju dve godine radili fotografi iz Kragujevca, Predrag - Cile Mihajlović i Zoran Petrović. Njih dvojica su uz urednika knjige Mirka Demića, književnika, bili i gosti u ambasadi.

Ž. Marković
Druženje do kasno u noć: Učesnici promocije u Ambasadi Srbije

Posle uvodne pesme pevačke grupe KUD-a "Kikac" iz Bazela "Što Morava mutno teče", goste iz Srbije i više gradova Švajcarske pozdravila je Natalija Gunjić, ataše za kulturu u ambasadi u Bernu.

- Šumadija nije zemlja državotvornih Šumadinaca koji u srcu nose šajkaču i opanke. Nije ni zvuk Dugićeve frule ni Krnjevčeve harmonike, niti reč koja budi prkos i ponos. Nije pesma Dobrice Erića ni baštinik običaja. Ni kuća koja mami gostoprimstvom, osvaja humorom i zrači slavnom prošlošću. Ni snaga zvona sa Oplenca, ni nepokorena kolevka bundžija i državnika, ni oblast šljive i prepečenice. Ni zemlja slobodara i stoletnih bukvi. Šumadija je zbir svega toga ona je i nasleđe i putokaz - istakla je Violeta Aleksić, voditeljka programa.

Ž. Marković
Dobrodošlica: Natalija Gunjić

Sopran Danijela Bjelica i akustičar Dejan Zorić su nastavili pesmom "Oči čarnije", a potom su gosti iz Kragujevca istakli da je fotomonografija nastala u nameri autora da obeleže jubilej 200 godina od proglašenja Kragujevca za prestonicu moderne Srbije. Osim dela vezanog za istoriju, srednji vek, vreme ustanaka i stvaranja države, pa sve do savremenog doba, ova knjiga posebnu pažnju posvetila je ljudima, njihovim aktivnostima i događajima, očuvanju nematerijalne kulturne baštine. U knjizi se naročito ističu najlepši predeli Šumadije i Pomoravlja i mesta koja bi trebalo posetiti, manifestacije koje treba lično doživeti i videti.

Posle interesantnih priča vezanih za nastanak knjige anegdota koje su pratile taj put, autori odgovarali na pitanja publike koja je sa interesovanjem prelistavala knjigu. Danijela Bijelica je otpevala "Ovo je Srbija", a potom je zaigrano i kolo u ambasadi.

Na promociji je bilo više od 60 gostiju i svi su se u prijatnoj atmosferi družili do kasnih večernjih sati. U muzičkom delu nastupio i Jovica Milutinović, pevač i svirač narodnih instrumenata.

Ž. Marković
Pevačka grupa KUD "Kikac" iz Bazela

Zahvalni amabasadi

- Veliko hvala našim gostima Zoranu Petroviću, Ciletu Mihajloviću i Mirku Demiću. Hvala divnim umetnicima Andrijani Adamović, Jovici Milutinoviću, KUD-u "Kikac" iz Bazela, Danijeli Bjelici i Dejanu Zoriću na bogatom programu. Hvala članovima Udruženja srpskih pisaca Švajcarske i SPKD Prosvjeta što su svojim prisustvom uveličali veče. A najviše hvala osoblju Ambasade Republike Srbije koji su nas podržali u realizaciji ove naše ideje - izjavila je Violeta Aleksić.

Sećanje na rodnu grudu

- Zadovoljstvo mi je što možemo i večeras da predstavimo važan izdavački poduhvat male grupe prijatelja. Ovo je uvek dirljiv trenutak kada ljudi nađu povoda da se sete zavičaja i iskoriste priliku da evociraju uspomene i znanja, da li pesnička, da li pevačka i svaka druga, gde pokazuju da se sećaju rodne grude i da kontinuirano gaje to sećanje i ne stide ga se - izjavio je Mirko Demić.

Predstavljanje širom dijaspore

Pisac teksta fotomonografije je Miodrag Stoilović, novinar i publicista. Likovnu sintezu uradio je prof. Vidan Papić, a urednik fotografije je Imre Sabo fotograf.

Tekst je preveden na engleski, a kratak siže teksta na još nekoliko jezika: nemački, francuski, ruski i esperanto. Knjiga ima 360 strana sa oko 350 fotografija. Predstavljena je na Sajmu knjiga u Beogradu i širom Srbije. Ovo bogato kulturno nasleđe biće predstavljeno i u srpskoj dijaspori širom sveta.

Stihovi i knjige na poklon

U programu su učestvovali i članovi Udruženja srpskih pisaca u Švajcarskoj, Milisav Đurić, Snežana Milanović, Savo Ilić i Snežana Petrović. Oni su izrecitovali po jednu pesmu iz svojih zbirki, a predsednik udruženja Milisav Đurić je gostima iz Kragujevca poklonio dve knjige.

POVEZANE VESTI

ŠVAJCARSKA Zvuci za sve ukuse
ŠVAJCARSKA Teslin je ceo 20. vek
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online