Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.12.2018.
18:10
Ž. Marković - Vesti A

Deda Mraz je postao štreber

U kantonima St. Galen i Turgau u istočnoj Švajcarskoj, u Dopunskim školama na srpskom jeziku u mestima Vajnfelden, Krojclingen , St. Galen, Roršah i Gosau održane su novogodišnje priredbe. Te priredbe su lepa prilika da se održi i roditeljski sastanak, rezimira rad škole u prethodnom periodu i najave aktivnosti škole u narednom polugodištu.

Ž. Marković
Roditelji sa decom iz Vajnfeldena

Kao i prethodne dve godine, deca su sa nastavnicom Marijom Gaćinović pripremila raznovrstan program. Recitovale su se pesmice o Deda Mrazu, o deci, o bakama i dekama i unucima, o sreći i novogodišnjim željama. Stariji učenici izvodili su dramske tekstove raznolike sadržine: o dečjim nestašlucima, o kašnjenju u školu, a u jednoj dramatizaciji se mogli čuti da je Deda Mraz "postao štreber" jer se deci njegovi pokloni ne sviđaju.

Ove godine na novogodišnjim priredbama deca su izvela i dva dela koja se ubrajaju u sam vrh srpske književnosti: "Pokondirenu tikvu" Jovana Sterije Popovića i dramatizaciju odlomka romana "Pop Ćira i pop Spira" Stevana Sremca. Kao i svake godine podršku realizaciji priredbi u svim grupama pružili su roditelji, prvenstveno članovi Saveta roditelja, ali i svi drugi koji su doprineli svečanoj atmosferi novogodišnjih priredaba.

Srpska dopunska škola iz Gosaua priredila je recital sa skečom u prostorijama SFD Homolje. Mlađi učenici su izrecitovali pesme o zimi i Deda Mrazu, dok stariji su izveli skeč "Pop Ćira i pop Spira". Posle završetka programa u salu je došao Deda Mraz i podelio paketiće svoj prisutnoj deci, a bilo je i mališana koji još ne idu u školu. Roditelji su bili veoma ponosni na svoju decu kako su recitovala i glumila. Posle toga je usledilo posluženje od slanih do slatkih kolača koje su spremile vredne majke.

- Večeras smo se okupili na tradicionalnoj podeli paketića našoj deci. Naše žene su spremale razne đakonije, mrsno, posno i slasno. U našoj školi ima 35 učenika, a večeras su došla i deca koja će tek da krenu u školu, a mi smo spremili 60 paketića za sve njih - izjavio je predsednik Saveta roditelja Srpske dopunske škole iz Gosaua, Zvezdan Budinirović, rodom iz Ranovca.

Posluženje i za roditelje

U St. Galenu je Srpska dopunska škola organizovala novogodišnju priredbu, a potom i podelu paketića. Na priredbi je učestvovao 21 učenik. Oni su glumili i recitovali, a potom je usledila podela paketića, pa posluženje za decu i roditelje.

Dozivali gosta

I u školama u Vajnfeldenu, Krojclingenu i Roršahu, deca su izvela program i dozivala Deda Mraza, koji je posle recitala ulazio u školske prostorije i obradovao svu decu, deleći paketiće.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online