Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.06.2018.
19:46
E. V. A

Sećanje na slavne junake

U Luganu je u sklopu tradicionalne manifestacije Dani srpske kulture - Desankini dani, koja se već godinama krajem maja održava u opštini Paradizo, organizovan skup pod nazivom 100 godina ponosa i slave 1918 -2018, posvećen obeležavanju stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata.

Vesti
Zorica Simonović je uručila zahvaknice gostima

Skup je priređen zahvaljujući nesebičnom angažovanju srpskih kulturnih udruženja "Desanka Maksimović" iz Lugana na čelu sa predsednicom Zoricom Simonović i Fokus iz Lokarna, koje predvodi Nadežda Starović.

Podrška je stigla od Ministarstva prosvete Srbije i Dopunske nastave na srpskom jeziku kantona Tićino, koju vodi nastavnik Radoslav Anđelković i centralne Švajcarske, na čelu sa nastavnikom Ljubomirom Koračevićem.

Vesti
Dijana Perić

Posle svečanog otvaranja, priređena je izložba ikona i slika pod nazivom Sto godina posle, ikonopisca mati Stefanije iz pravoslavnog manastira u Kalabriji, slikarke iz Ciriha Slavice Dade Plavšić i autora umetničkih fotografija iz Lozane Petra Mitrovića.

Specijalan gost bio je hor Karlovčke gimnazije iz Sremskih Karlovaca.

Razgovor povodom veka proboja Solunskog fronta i kraja Prvog svetskog rata, vodili su pisac Ljubomir Koračević (uži izbor za NIN-ovu nagradu za roman "Lager"), Nadežda Starović, prevodilac i direktor Fokusa i moderator Milica Radivojević.

Putem video-linka iz Beograda na tribini su učestvovali pisac Aleksandar Gatalica (dobirnik NIN-ove nagrade za roman "Veliki rat"), istoričari mr Marko Pejović i Nemanja Kalezić i književni kritičar dr Tomica Mojašević.

Rodoljubive stihove su kazivale Dijana i Ivana Perić, učenice Dopunske nastave na srpskom jeziku u Tićinu. Na kraju programa hor Karlovačke gimnazije izveo je tri pesme.

Folkloraši jači od kiše

Drugog dana u centru Lugana na otvorenom predstavili su se hor Karlovačke gimnazije, članovi SKU "Desanka Makismović" iz Lugana i deca Pačje škole, SKU Fokus iz Lokarna. Ni pljusak koji je počeo na polovini programa nije ništa mogao protiv srpske mladosti. Kada su organizatori već razmišljali da se sa izvođačima sa gradskog trga povuku učesnici su nastavili uprkos pljusku. Mladi Srbi i Srpkinje iz Lugana sa prijateljima iz Lokarna, Sremskih Karlovaca, sa brojnim gostima među kojima su bili i makedonski folkloraši spontano su zajednički odigrali nekoliko kola. Posle ovog prkosonog poteza i kiša je "odustala", pa je program nastavljen na oduševljenje brojne publike i učesnika.



 

POVEZANE VESTI

ŠVAJCARSKA Dani ponosa i časti
ŠVAJCARSKA Hram niče iz pepela
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online