Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 12.05.2018.
01:15
Ž. Marković - Vesti A

Puno srce ispod starog jasena

Popriličan broj meštana sela Koprivna, kod Modriče, koji žive i rade u Švajcarskoj, slavili su krsnu slavu Đurđevdan u rodnom mestu. Među njima i porodice Đurić, Jevtić, Kuzmanović, Vidović, Đorđić, Krstić, Cvijanović, Plavšić, Radovanović i druge. Većinom slave Đurđevdan, a ima i onih koji su slavili Markovdan.

Ž. Marković
Jedna od najstarijih u RS: Crkva Vaznesenja Gospodnjeg

U nedelju na Đurđevdan ispred crkve Vaznesenja Gospodnjeg (iz 1874. godine) sakupili su se Koprivnjani. Okupili su se ispod raskošne krošnje starog jasena. Stablo je obima oko 5,5 metara i procenjuje se da je staro oko 400 godina, ali je u odličnom stanju, komentarišu meštani među kojima su i oni koji žive i rade u inostranstvu. Došli su ponajviše iz Švajcarske da bi osveštali žito i slavski kolač, zapalili sveće pokojnicima i prisustvovali jutranjoj liturgiji, koju je služio protojerej Jadranko Stojanović.

- Rođen sam u Koprivni i najviše volim da dođem ovde, jer mi je tu srce puno. Dolazim najmanje četiri puta godišnje. Nedeljom obavezno idem u crkvu, obiđem porodicu i prijatelje. Imam kuću i u Modriči, ali zbog stare majke sam više u Koprivni - kaže Slavko Vidović iz Regensdorfa kod Ciriha.

Ž. Marković
Jelena Kuzmanović

S "Vestima" u zavičaj

- Godinama živim u Cirihu i sada sam za Đurđevdan došla na odmor u rodno selo. Prvo što sam uradila sredila sam i očistila grobove mojih roditelja. Posle praznika ću da sadim malo povrća, a na slavu sam pozvana kod rodbine. Imamo toliko veliku familiju da ne stižem kod svakog da odem. Lepo je biti domaćin slave, a lepo je i otići u goste. Na Đurđevdan mi je najvažnije da poranim i okitim imanje, njive, ulazna vrata, dvorište i to lešnikovim granama, jorgovanom i perunikom. Kitimo njive da bi Bog čuvao imanje od svakoga zla i da bi usevi doneli plod. Inače, na put nikad ne polazim bez naših novina "Vesti", tako da ih imam i ovde u Koprivni - kaže Jelena Kuzmanović.

- Živim u Horgenu u Švajcarskoj već 27 godina, ali ovde slavim Sv. Đorđa svake godine s familijom i prijateljima i onda, ako Bog da, opet nazad na posao i tako svakog maja. Imam stare roditelje, obiđem ih četiri-pet puta godišnje. Nekad ostanem duže, nekada kraće, sve zavisi od situacije - kaže Sava Jevtić.

Svake godine za Đurđevdan dolazi i Milisav Đurić iz Herisaua, inače predsednik Udruženja srpskih pisaca u Švajcarskoj.

- Kada su mu roditelji umrli preuzeo sam krsnu slavu i slavim je u kući u kojoj su to činili moji roditelji.

Ilija Jevtić je u Švajcarskoj u Bazelu bio 35 godina, a 2003. godine se vrati i ima fabriku obuće u Modriči koja zapošljava 450 radnika.

- Sa 54 godine sam se vratio na dedovinu. Iako sam živeo u Švajcarskoj, gde su bolji uslovi, pokazao sam da sve ono što sam naučio tamo može da se primeni i ovde u ovom delu Republike Srpske. Pozdravio sve zemljake u dijaspori i kažem im da i ovde može baš lepo da se živi. Pokušavam da ljudi ne idu u tuđinu. Trenutno zapošljavam oko 60 meštana Koprivne, a svi oni koji nemaju posla kod mene imaju mesta - kaže Ilija Jevtić.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online