Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.03.2018.
20:12
Ž. Marković - Vesti A

Stihovi iz dva srca i četiri ruke

U Generalnom konzulatu Srbije u Cirihu nedavno je održano književno veče dve autorke, ćerke i majke Tanje i Miroslave Radojević, a domaćin, generalni konzul Zoran Jeremić poželeo je gostima dobrodošlicu i pohvalio ideju o zajedničkoj knjizi majke i ćerke.

Erdbob Mickey
Veče puno emocija: Okupljeni u konzulatu u Cirihu

Ovo nije bilo obično veče, prvo po tome što su majka i ćerka autori jedne knjige, što se retko dešava. Pisale su jedna s jedne, a druga s druga strane korica da bi se srele negde na sredini. Drugo, nije promovisana samo pisana reč, već na prvom mestu prijateljstvo i porodica, mostovi između matice i dijaspore, a sve to krunisano je pored poezije i muzikom.

Miroslava i Tanja Radojević su predstavile i druge svoje radove i izazvale neverovatnu emociju svih prisutnih.

Promocija i u Dibendorfu

Dan posle promocije u Cirihu, u stihovima majke i ćerke uživala je i brojna publika u Srpskom kulturnom društvu u Dibendorfu. Specijalno za ovu priliku iz Strazbura doputovao je i istaknuti pisac i romolog Neziri Nedžmedin sa porodicom. Kolege pisci iz Udruženja srpskih pisaca podržali su autorke svojim dolaskom. Muzičkim tonovima veče su obojili divni vokali Danijela Bjelica, Božica - Boba Nedeljković i Dejan Zorić.

Divno veče svojim čarobnim vokalima i muzičkim tonovima ulepšali su Danijela Bjelica, sopran, Božica - Boba Nedeljković, etno-izvođač i Dejan Zorić, akustičar i glumac. S njima je publika pevala uglas, a spontanost i prisna atmosfera dugo će se pamtiti.
Promocija je trajala oko dva sata, program je vodila Violeta Aleksić. Dugo posle završetka programa nikome se nije išlo kući, a gosti su na promociju došli iz više mesta, dvoje čak iz Beograda. Filolog Tanja Janković je svojim rečima o radu ove dve sjajne poetese dirnula sve prisutne do suza, a Karlo Astrahan, urednik biblioteke "Milutin Bojić" iz Beograda, analizirao je pesme ove dve književnice i takođe rasplakao publiku. Astrahan je generalnom konzulu Jeremiću dodelio člansku karticu biblioteke "Milutin Bojić" i nekoliko knjiga.

Kuća puna poezije

Miroslava - Mira Radojević je od 1990. godine u Švajcarskoj, a kada je 2010. godine kao medicinski radnik otišla u penziju počela je da piše poeziju i prozu. Svoje radove je objavljivala u zbornicima Udruženja srpskih pisaca Švajcarske i drugim zbornicima. Član je više književnih udruženja u dijaspori i Srbiji.

Tanja Radojević je još kao gimnazijalka kao gost Udruženja srpskih pisaca Švajcarske svoje radove objavila u zbornicima "Zaveštanja 2014" i "Zaveštanja 2015". Bavi se slikarstvom i fotografijom. Član je Udruženja slikara Švajcarske "Uroš Predić", predsednik je Srpskog kulturnog društva u Cirihu, angažovana je u Srpskom kulturnom savezu Švajcarske, Udruženju srpskih privrednika u Švajcarskoj i Udruženju srpsko-švajcarskog prijateljstva "Arčibald Rajs".

POVEZANE VESTI

ŠVAJCARSKA Grade mostove kulture
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online