Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.02.2018.
19:50
Ž. Marković - Vesti A

Omaž majkama jačim od kamena

Monodrama "Lina od kamena tvrđa", istinita priča o ženi koja je simbol naših majki i baka koje su čuvale i sačuvale svoje domove i prosledile snažnu poruku vremena koje dolazi, izvedena je u knjižari Freska u Opfikonu kod Ciriha. Predstava je rađena po romanu Jovana D. Petrovića i u režiji Ivane Bogićević Leko, za koju je dramaturgiju uradio Milisav Milenković.

Ž. Marković
Zajednička fotografija u knjižari "Freska", posle nastupa

Priča dolazi iz okoline Petrovca na Mlavi i niko ne bi mogao bolje da je predstavi publici do sjajne glumice Vesne Stanković koja i sama potiče iz tih krajeva. Ona je za "Vesti" rekla da je lokalpatriota, ali i stanovnik sveta!

- Srećna sam što me "Lina" vodi u toliko zemalja gde mogu da upoznam divna mesta i ljude koji, kao i vi, poklanjate svoje vreme ovom trenutku. Jer, vreme jeste najveći poklon današnjice kao i zdravlje ili ljubav. A ovo večeras jedino tako i možemo opisati, kao ljubav. Divan ambijent knjižare Freska je ovoj večeri dao poseban akcenat i zato hvala domaćinima i svima koji ste došli odasvuda da upoznate priču o Lini - rekla je Vesna Stanković.

Ž. Marković
Predstava u SKK Sveti Sava u Altštetenu

O pesmi i rodnom kraju razgovarali smo i sa Božicom - Bobom Nedeljković koja iza sebe ima dva albuma etno i vlaških pesama u produkciji RTS-a.

- Priču o Lini poznajem jako dobro. To nije samo priča o ženi iz mog kraja, ova priča je zaista istorijski prikaz naših žena tog vremena - rekla je Božica Nedeljković

Ž. Marković
Predsednik Ljubiša Mirić sa glumicom Vesnom Stanković i interpretatorkom etno-pesama Božicom Nedeljković

U prikaz je publiku uvela upravo Boba koja je etno pesmom oduševila sve goste. Vesna Stanković nas je i rasplakala i nasmejala, ali pre svega podsetila na mudrost naših majki koje su morale da izdrže sve nedaće Prvog i Drugog svetskog rata. Izdržala je Lina i prst sudbine i oči okoline uprte u nju, sahrane i svadbe, da bi pri kraju života shvatila da mrak postoji samo kad nema svetlosti života.

Ž. Marković
Glumica Vesna Stanković

Sve dok ima tog svetla vredi i boriti se i izdržati. Ili, kako to Lina reče: "Na svetu je kamen najtvrđi, a od kamena tvrđi je samo čovek."

Nakon ovacija publike i ogromnog aplauza, Boba Nedeljković i Vesna Stanković izvele su vlašku pesmu. Još pod utiscima zbog dirljive priče samog lika, kao i zbog fenomenalnog nastupa sjajne glumice koja se posle promocije posvetila publici, jedan od posetilaca je divno veče završio rečima:

"Svako od nas ima svoj krst sudbine, svoja vrata na koja pokuca i tuga i radost i svaki kamen ima svoje ime, a Lina je tvrđa od kamena"!

Dva dana kasnije, Vesna Stanković je istu monodramu izvela pred salom punom članova i prijatelja Srpskog kulturnog kluba "Sveti Sava" iz Altštetena. Gosti su bili oduševljeni Vesninom glumom i nagradili su je gromoglasnim aplauzom.

- Veoma smo zahvalni Vesni Stanković što nam je ulepšala vikend. Ona je odlična glumica i imaćemo ubuduće saradnju sa njom. Očekujemo je da sledeće godine ponovo dođe u naše klupske prostorije i odigra neku novu monodramu - izjavio je Ljubiša Mirić, predsdnik SKK "Sveti Sava".

Ovenčana nagradama

Za ulogu Line, Vesna Stanković je dobila dve zlatne kolajne na Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu, nagradu za najbolju žensku ulogu u Istočnom Sarajevu i nagradu za nabolju glumicu festivala u Korči. Nagrađena je, takođe, i zlatnom značkom Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za doprinos kulturi.

 

 

 

POVEZANE VESTI

ŠVAJCARSKA Druženje pre biznisa
ŠVAJCARSKA Vruće kao u Grčkoj
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online