Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 20.01.2018.
08:11
B. Božin - Vesti A

Švajcarcima smrde srpske pečenice?!

Ovih dana su se stanovnici Pratelna, kod Bazela, žalili na Fejsbuku i redakcijama nekih švajcarskih medija da u njihovom kvartu "neizdrživo smrdi".

pixabay.com
Ne sviđa se svima: Srbi tradicionalno peku prasiće za praznike

Razlog su prasići na ražnju koji se redovno obrću ispred brvnare u obližnjoj bašti, posebno vikendom.

Potom se jednom od portala javio Srbin (nije imenovan) koji se osetio prozvanim i odgovorio na prozivke stanara.

- Ovde ne smrdi. Prilikom pečenja jedva da ima dima - rekao je vlasnik brvnare i negirao da to radi svakog vikenda.

Dodao je da jedino između Božića i Uskrsa mesečno griluje najviše dva-tri puta i rekao da mu se do sada nijedan sused nije požalio.

Štaviše, on se dobro slaže s komšijama koje mu često navrate na pivo.

Na drugoj strani stoje optužbe da obrće deset prasića samo u jednoj turi.

- Dva puta godišnje pečem šest prasića, uglavnom za Božić. Inače su maksimalno tri praseta, a nekad je na meniju i jagnjetina.

Kako Švajcarcima nikako nije jasno ko konzumira toliku prasetinu, Srbin je objasnio da pečenje sprema za porodicu i prijatelje, kad je nekome rođendan ili neka druga proslava.

- U Srbiji je prasetina za Božić, pravoslavnu Novu godinui na slavama tradicionalno na trpezi.

Takođe se rado jede i jagnjetina - protumačio je ovaj Srbin i naveo da ima još njemu sličnih sa Balkana koji takođe peku prasiće u svojim baštama, pa se od toga ne pravi problem.

Jedna od nezadovoljnih stanarki je kritikovala loše higijenske uslove u kojima se roštilja, posebno što je u vrtu i golubarnik, te izrazila sumnju da se u bašti ilegalno peče meso za restorane.

Vlasnik se branio time da su golubarnik i ražanj u potpunosti odvojeni i da je sve čisto. Meso je u transportu ohlađeno i spakovano u plastiku, tako da "nema ni kapi krvi".

Takođe, meso ne liferuje restoranima, nego griluje za privatne potrebe, branio se Srbin.

Završen slučaj

Kantonske vlasti Bazel-Landšafta su ispitale situaciju na terenu i konstatovale da se ne radi o ilegalnoj pečenjari, nego da se griluje za porodične svrhe, pa je time slučaj i pravno okončan.
Policija i vatrogasci Pratelna su u januaru 2016. godine, kada je stigla prethodna dojava stanara da se roštilja, otišli u baštu ali nisu videli ništa protivno merama o zaštiti protiv požara. Takođe, inspektori za kontrolu hrane nisu videli nikakav problem u tome da se u vrtu dotičnog Srbina peku prasići i jaganjci. Tako je švajcarskim komšijama preostalo jedino da se naviknu na miris srpskog roštilja.

POVEZANE VESTI

Subota 20.01.2018. 08:56
Stanovao sam u Beču u blizini jedne naše kafane, gde se puštala muzika. I svako veče, oko pola jedanaest, dolazila je patrola policije, jer bi komšije prijavile buku. Kafana je bila odlično izolovana i zaista nije bilo mogućnosti da se napolju nešto čuje. Jedno veče, pozvao sam prijatelja, Inspektora Bečke policije i otišli smo u lokal. Muzika ja puštena na najtiše moguće, ali su upaljena svetla (lajt šou) i čekali smo. I opet, u isto vreme, stiže patrola! I opet buka! Naravno, ovog puta smo imali svedoka i taj što je prijavljivao dobio je prijavu zbog lažnog prijavljivanja. Tako to bude, nekad, u našem životu napolju...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online