Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.11.2017.
03:00
Ž. Marković - Vesti A

"Vesti" u Švajcarskoj: Nismo rušitelji države

Patriotski Forum crnogorskih građana iz EU i Švajcarske sa sedištem u Ciirihu je organizovao nedavno okrugli sto u Afolternu, a pored članova Foruma bili su prisutni i ambasador Crne Gore u Švajcarskoj Damir Grbović i njegova pomoćnica Tijana Ljiljanić-Savić i gosti iz Podgorice, Marko Milačić, lider političke organizacije Otpor beznađu, Dritan Abazović, predstavnik Građanskog pokreta URA i Miloš Konatar.

Ž. Marković
Povesti više računa o dijaspori: Sa okruglog stola

Dnevni red je obuhvatao nekoliko tačaka: aktuelni politički barometar na unutrašnjoj i spoljnoj sceni Crne Gore, aktuelna ekonomska situacija u Crnoj Gori, crnogorska dijaspora, kako dijaspora vidi izlaz iz krize.

- Mislim da bi matična država trebalo da vodi računa o nama u dijaspori. Naše zahteve ćemo vlastima u Podgorici uputiti ovih dana - kaže za "Vesti" Spasoje Krivokapić, predsednik Patriotskog foruma građana Crne Gore iz EU i Švajcarske.

- Želimo da nam omogući da glasamo putem interneta, pošte i u diplomatskim predstavništvima (tamo gde ih ima) jer mi nemamo mogućnosti da učestvujemo na izborima u Crnoj Gori. Sve moderne države to rade i to zahtevamo - ističe Krivokapić.

On dodaje da bi crnogorska dijaspora trebalo da ima svog predstavnika u parlamentu Crne Gore, "koga ćemo mi da biramo, a ne da ih bira vlast iz Crne Gore i to iz njihovih redova kako njima odgovara".

Kurtoazno izvinjenje

- Ovo je važna stvar za Crnu Goru, ali koliko god sam srećan, toliko sam tužan zato što ovakve inicijative ne dolaze sa one adrese odakle bi trebalo, a to je iz Crne Gore. Vidimo neorganizovanost crnogorske vlasti prema svojoj dijaspori. Najbolji primer tome jeste da je pozvan prvi čovek koji je zadužen u Crnoj Gori za dijasporu, gospodin Mitrović, ali on se kurtoazno izvinio nekim mejlom i nije došao - kaže Marko Milačić.

- U naš Forum su svi ljudi dobrodošli, bez obzira na veru i naciju i mi ćemo sa časnim i poštenim sarađivati. Apelujem na crnogorsku dijasporu da nam se priključi, idemo dalje zajednički za dobro Crne Gore i crnogorskog naroda - dodao je on.

- Večeras je pokazano da postoji i druga strana crnogorske dijaspore. Mi samo pokušavamo Crnu Goru da je spasemo od onih koji su već rušili tri države - ističe Sima Pavlović, član patriotskog foruma crnogorskih građana iz EU i Švajcarske.


 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online