Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 06.11.2017.
20:19
Ž. Marković - Vesti A

Izvor prvi na jubilarnoj Smotri

Mladi ansambl Izvora iz Sent Galena, pobednik je 20. jubilarne Dečje smotre srpskog folklora Švajcarske, koja je pod pokroviteljstvom "Vesti", najtiražnijeg dnevnika srpske dijaspore, održana u Dietikonu kod Ciriha. Dva druga mesta zauzeli su "Sveti Sava" iz Altštetena i Kolo iz Nojhauzena, dok su treće mesto bratski podelili Zavičaj - Vintertur i Sloga iz Ciriha.

Priredbu kojoj je prisustvovalo oko 2.000 učesnika i gostiju, otvorila je dr Snežana Janković, ambasador Srbije u Bernu, koja je izrazila zahvalnost deci i njihovim roditeljima što i tako daleko od rodne grude ne zaboravljaju šta su i odakle su potekli.

Zadovoljni domaćini

- Svi članovi kluba su bili svi angažovani i veoma sam zadovoljan njihovim radom, ali i posetom. Bilo je dosta ljudi i trebalo je to sve stići poslužiti da niko kući ne ode gladan i žedan - izjavio je Milan Vukajlović, predsednik KUD-a "Nikola Tesla" iz Lucerna.

Skupu se u ime organizatora odbratio i Nenad Milenković, predsednik Saveza srpskih folklora Švajcarske, a neposredni domaćini ovogodišnje Smotre bili su članovi KUD "Nikola Tesla" iz Lucerna. Pre nego su binu prepustili mladima, publici i učesnicima biranim rečima obratili se i sveštenik SPC u Cirihu Branimir

Petković i Zvonko Jovanović, predsednik Srpskog kulturnog saveza Švajcarske.
Počeo je zatim pravi spektakl, vatromet igre, muzike i narodnih nošnji, a zemljaci u Švajcarskoj su i ovoga puta pokazali i dokazali da nema brige za budućnost srpskog folklora na ovim prostorima. U takmičarskom delu programa nastupilo je 11 ansambala, a u revijalnom najmlađi folkloraši "Nikole Tesle" iz Lucerna, ANI "Abrašević - CH" iz Vetingena, Zavičaj iz Vintertura i Kolo iz Badena.

Svih 11 ekipa su dobile zlatne plakete, a za nijansu bolji od ostalih bio je FMD Izvor iz St. Galena. Opšta je ocena da su sva folklorna udruženja pokazala veoma visok kvalitet folklora, pa je žiri, u sastavu Mirjana Zakić, (etnomuzikolog), Vilma Niskanović (etnolog), Slobodanka Rac (koreograf) sve ekipe nagradio zlatnim plaketama.

- Možda zvuči kao floskula, ali zaista, večeras su sva udruženja pobedila jer mislim da nigde u Evropi nema toliko dece na jednom mestu koja igraju u folkloru. To je za svaku pohvalu i kao predsednik Saveza dičim se time. Naša deca, iako smo u dijaspori, uče i ne zaboravljaju srpsku tradiciju i to me čini srećnim. Svaka im čast - kazao je za "Vesti" Nenad Milenković, predsednik Saveza srpskog folklora u Švajcarskoj i dodao da bi naredna Smotra, prema njegovom mišljenju trebalo da bude koncertnog tipa.

Sijaju naše zvezdice

- Naš dečji ansambl je osvojio drugo mesto koreografijom "Izgrejale dve zvezdice" - pesme i igre iz Gornje Resave, koreografa Dajane Kostić u aranžmanu M. Marića. Čestitam svim članovima, upravi, roditeljima i umetničkom rukovodiocu Srđanu Kostić na izuzetnom uspehu, a pogotovo našoj deci, koja su lepo odigrala i ovaj trud svih nas je nagrađen. Ponosan sam na našu decu kao roditelj i kao član našeg kluba - izjavio je Ljubiša Mirić, predsednik SKK "Sveti Sava" iz Altštetena.

- Mislim da posluživanje publike ićem i pićem dok traje takmičenje nije ono što nam treba: stvara se dosta galame i nepotrebne gužve ispred bine što dekoncentriše decu a i žiri ima problema sa ocenjivanjem - ističe Milenković.

U pauzi dok su sumirani rezultati, Element bend je razveselio prepunu dvoranu. Na sve strane su se vijorile zastave takmičarskih udruženja. Posle podele plaketa "Vesti" svim učesnicima, zahvalnica i suvenira, nastavljeno je veselje do dva sata posle ponoći.

Konačan plasman

1. mesto - Izvor iz St. Galena
2. mesto - "Sveti Sava" iz Altštetena
2. mesto - Kolo iz Nojhauzena
3. mesto - Zavičaj iz Vintertura
3. mesto - Sloga iz Ciriha
4. mesto - "Vuk S. Karadžić" iz Roršaha
5. mesto - "Nikola Tesla" iz Lucerna
6. mesto - "Vuk S. Karadžić" iz Šenenverda
7. mesto - "Kikac" iz Bazela
8. mesto - Homolje iz Gosaua
9. mesto - Ostrog iz Vila

Specijalne nagrade

Najbolji pevački ansambl: Homolje - Gosau
Najbolji originalni kostimi: Izvor - St. Galen i "Kikac" - Bazel
Najbolji muzički aranžman: "Nikola Tesla" - Lucern
Najbolji igrač: Kristijan Đokić, Izvor - St. Galen
Najbolja igračica: Jovana Bogičević, Sloga - Cirih
Najbolji scenski nastup: "Vuk S. Karadžić" - Roršah
Najbolje postavljena koreografija: Sloga - Cirih








 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online