Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.10.2017.
01:02
Ž. Marković - Vesti A

Aleksandar Prijović: Dete dijaspore, heroj Srbije

Igrali su brojni naši dijasporci u dresu Srbije, ali malo ko ili niko nije doživeo to što je Aleksandar Prijović, da njegov gol odluči meč koji je doneo otadžbini plasman na Svetsko prvenstvo, prvo posle osam godina posta. Ujedno, to je prvi gol koji je momak rodom iz St. Galena postigao u dresu "orlova", u svojoj petoj utakmici u dresu nacionalnog tima.

M. Todorović
Gol za istoriju: Aleksandar Prijović

On je u igru ušao pola sata pre kraja meča, u trenucima dok su naši fudbaleri bezuspešno pokušavali da pronađu put do gola Gruzijaca, a onda u 74. minutu sjajno odreagovao posle centaršuta imenjaka Mitrovića i konačno poslao loptu tamo gde je svaki Srbin to veče priželjkivao - u mrežu gostujućeg golmana za neopisivo slavlje na beogradskoj "Marakani".

Doneo je Prijović veliku radost našim navijačima širom sveta, a oni koji su se u ponedeljak našli na tribinama najvećeg srpskog stadiona zasluženo su ga dočekali i ispratili ovacijama.

Na tribinama su se nalazili i majka Mirjana i otac Milenko, inače rodom iz Priboja na Limu, koji su u tim trenucima sigurno bili najponosniji roditelji.

U Beogradu nije bila njegova sestra, Nina Stamenović-Prijović, kao ni najstariji brat Novak.

Ostali su u Švajcarskoj, a Nina se rado odazvala pozivu "Vesti" da našim čitaocima približi kakva je bila atmosfera u porodičnom domu Prijovića u Goldahu kod Rošaha.

M. Todorović
Naš dopisnik iz Švajcarske sa junakom Prijovićem

Krenuo iz St. Galena

Ime i prezime: Aleksandar Prijović
Datum rođenja: 21. april 1990.
Mesto rođenja: St. Galen
Godina: 27
Visina: 1.91 m
Broj na dresu: 8 (Srbija), 9 (PAOK)
Karijera: Parma, Derbi Kaunti, Jeovil Taun, Nortempton Taun, Sion, Lozana, Tromse, Đurgarden, Boluspor, Legija Varšava, PAOK Solun.
Reprezentacija: Srbija U17, U19, Švajcarska U20, U21, Srbija

O ovome maštao kao dete

Kako ste doživeli Aleksandrov gol?

- Jako emotivno! Od trenutka kako je Aleksandar ušao u igru više nismo sedeli, svi smo stajali i čekali trenutak kad će se stvoriti šansa za gol. S obzirom da znam koliko voli da igra za Srbiju, o tome je maštao kao dete i konačno mu se taj san ispunio da igra za reprezentaciju i postigne gol koji je Srbiju odveo na Svetsko prvenstvo u Rusiju.

Kako je porodica proslavila uspeh?
- Roditelji su bili na "Marakani" i pratili su sve utakmice uživo. Stariji brat zbog poslovnih obaveza ovaj put nije mogao da ode, a ja sam u avgustu postala majka i nisam mogla da idem uživo da gledam meč. Tako da smo muž, brat i ja gledali kod kuće utakmicu. Roditelji su proslavili pobedu u Beogradu.

5 mečeva je Prijović odigrao za "A" tim Srbije

Da li ste se čuli pre utakmice sa njim i da li je možda neko predosećao da će postići gol?
- Naravno da smo se čuli pre utakmice sa bratom i predosećali smo da će da postigne gol. Kao i pred svaku utakmicu poželeli smo mu puno sreće i ne samo njemu već čitavoj ekipi.

Šta vam je rekao posle utakmice, da li je taj gol možda nekom od vas posvetio?
- Jesmo se čuli i posle utakmice porukom, ali nismo hteli da mu smetamo dok proslavlja sa kolegama.

Kao dete naših ljudi iz Švajcarske, da li mu je igranje za reprezentaciju Srbije bio životni san?
- Aleksandar je već naglasio više puta, da mu je životna želja bila da zaigra za reprezentaciju Srbije.

Koliki je patriota - da je godinama čekao strpljivo da ga Srbija pozove, a možda je imao i druge ponude?
- Igrao je za mlađe selekcije Srbije i Švajcarske, ali mu je prioritet kao i želja oduvek bila da igra za "orlove".

Kikbokser i tetovaže

Da li ima devojku, suprugu, decu i šta još voli osim fudbala, ko ga je nagovorio na tetovažu ili odgovarao?

- Moj brat je srećno oženjen i ima prelepu ćerkicu. Osim fudbala prati skoro sve sportove i rekreativno se bavi kikboksom. Niko ga nije nagovarao na tetovaže to je njegova želja i izbor.

Sada je junak Srbije - sigurno će motivisati i drugu našu decu iz dijaspore da zaigraju za Srbiju.
- Aleksandar uvek govori da je fudbal kolektivan sport, da svaki igrač na terenu ima svoje doprinose. Nadam se da samim tim što je Srbija izborila plasman za SP 2018 biti dodatna motivacija deci u dijaspori kao i u Srbiji da se bave sportom. Mislim da svaki uspešan sportista motiviše i druge da je moguće svoje snove ostvariti, potreban je trud i volja.

 
M. Todorović
 

Prijović: Srbin sam 100 odsto!

Junak pobede Aleksandar Prijović kad je bilo najvažnije postigao je svoj prvenac u dresu Srbije.
- Mnogo mi sve ovo znači. Ja sam Srbin iz inostranstva i nisam birao gde ću se roditi, Srbin sam sto odsto. Ovo je veliki dan za mene, pisali su mi mnogi iz Švajcarske, molili se.
Nije krio oduševljenje posle plasmana na Mondijal:
- Uvek sam spreman za igru i slavlje, nikad se ne zna, biće i neka pesma od Aleksandre Prijović - našalio se uz osmeh reprezentativac naše zemlje.
Stasom, izgledom i pozcijom na terenu neodoljivo podseća na Zlatana Ibrahimovića. Nije tajna i da Prijović izuzetno ceni švedskog asa, ali...
- Ne upoređujem sebe sa Ibrahimovićem, on je sjajan igrač, ali ja sam Aleksandar Prijović - poručio je srpski golgeter.
Kao i mnogi sportisti ima nekoliko tetovaža, jednu izdvaja:
- Imam tetovažu cara Dušana, to je najveća i omiljena moja tetovaža!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online