Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 01.05.2019.
02:00
Z. Vicelarević - Vesti A

Safir postaje Stefan

Na svečanoj vaskršnjoj liturgiji u Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg bilo najviše vernika od kada se u ovom hramu slavi najveći hrišćanski praznik.

Z. Vicelarervić
Pričešća iz dva putira: Đakon Slađan Marinković

- Pričesnika je bilo toliko da smo đakon Slađan Marinković i ja pričešćivali narod iz dva putira. Ne sećam se da je na pređašnim liturgijama bilo ovoliko pričesnika. Najviše nas raduje što je bilo mnogo mladih ljudi, mnoge prvi put vidim, pa puno mladih roditelja sa malom decom. Iz razgovora s njima čuo sam da se većina nedavno doselila. Posebno mi je drago jer primećujem da su ti mladi ljudi i mlade porodice vezane na pobožan način uz crkvu - rekao je otac Simon Turkić.

- Došli smo na liturgiju da zajedno sa svima ovde proslavimo Vaskrs. Dolazak u crkvu sastavni je deo života i za to uvek moramo da odvojimo vreme. Tako smo vaspitavani odmalena, još dok smo živeli u Srbiji - kažu nam Stefan Dimić i Jelana Vojinović.

Bistrica, Marina i Katarina Đikić su stigle iz Limburga i sa njima i Safir Ašad.

- Želeli smo da prisustvujemo liturgiji od početka i da se pričestimo jer smo ceo post postili. Nažalost, voz nam je otišao nekoliko minuta ranije, pa smo tek sad stigli. Otac Simon nas je prihvatio iako smo zakasnili za liturgiju i mi smo se pričestili - kaže nam Bistrica Đikić.

Safir Ašad je poreklom iz Indije, a po veri musliman i već je dobio predlog da se prekrsti u pravoslavnu veru:

- Ovo mi je drugi put da sam za Uskrs ovde. Dopada mi se kako se ovaj praznik slavi. Naučen sam da poštujem ljude koji pripadaju drugoj veri i mojim dolaskom ovde to i dokazujem. Predložili su mi da pređem u pravoslavlje i da mi ime bude Stefan. Predlog mi se dopada, a i ime nije loše, pa ću da razmislim o tome - kaže Safir ili možda budući Stefan.

Rosica krije tajnu pobede

Iako nije bilo zvaničnog takmičenja u tucanju jaja, u porodici Stojimenov su se ipak takmičili:

- Mi smo se tucali i sve nas je pobedila moja sestra Rosica, a ja sam bila druga - kaže nam Sara Stojimenov (10), a Rosica, koja ima četiri godine, nije htela da nam otkrije tajnu kako je uspela sve da pobedi.

Slava na Tominu nedelju

O takmičenju u tucanju jajima, kad će biti i na koji način će se takmičenje održati, saznali smo sledeće:

- Mnogi su se nadali da će biti takmičenje u kucanju jajima i to ćemo uraditi na našoj hramovna slavi koji ćemo slaviti dolazeće nedelje, na Tominu nedelju. Tada ćemo proslaviti hramovnu slavu jer ne možemo da slavimo slavu na dan Vaskrsa da ne bi umanjili ovaj najveći praznik. U nedelju posle svete liturgije biće takmičenje u farbanju jaja, a to će biti u saradnji sa školama dopunske nastave na srpskom jeziku u Hesenu. To je dogovoreno sa Biljanom Bukinac, glavnim koordinatorom nastave za celu Evropu - nagovestio je otac Simon.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online