Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 29.04.2019.
19:15
R. Lukić - Vesti A

Vaskrs svima donosi radost

Vaskrs, praznik koji svedoči pobedu života nad smrću, u Hramu Svetoga Save u Hanoveru proslavljen je masovnim dolaskom vernika iz više mesta severnonemačke pokrajine Donja Saksonija.

R.L
Celivanje groba Isusa Hrista

Masa sveta i automobila slila se u List, gradsku četvrt u kojoj se jedan pored drugoga nalaze grčki i srpski hram. Vaskršnje jutrenje počelo je u 22 časa, služili su sveštenici Aleksandar Perković i Milan Pejić i đakon Slavko Bosančić, a činodejstvovali su i čteci teolog Matijas Borherd i trinaestogodišnji gimnazijalac Pavle.

Hram je bio zamračen, a vernici su dočekani tihom duhovnom muzikom koja se čula iz postavljenog ozvučenja. Bogomolja za ovu radosnu noć nije bila dovoljno velika, pa je produžena i na prostor gornje sale.

Vernici su dolaskom u hram prvo celivali Hristov grob koji je simbolično postavljen na sredini bogomolje. Verski obred počeo je litijom, a umesto dosadašnjeg troparnog ophoda oko hrama, ovaj put, po blagoslovu novog sveštenika, kolona vernika izlaskom iz porte napravila je veći krug.

R.L
Ljubomir i Radenko Blagojević

Litija se zaustavila pred zatvorenim vratima bogomolje, a otvorena su tek posle dužeg verskog obreda koji je svojim pojanjem ulepšao i crkveni hor "Sveti Simeon Mirotočivi". Liturgija je završena tačno u ponoć vaskršnjim pozdravom: "Hristos vaskrse!"

Prostor između grčkog i srpskog hrama tokom liturgije bio je prepun naročito Grcima čija liturgija je počinjala tek u ponoć kad je srpska završena. Ljudi su razmenjivali priče o Vaskrsu u njihovim krajevima, upoređivane su prethodne godine i sadašnje vreme. Svi su se saglasili da je Hristovo vaskrsenje svuda lep i radostan praznik, ali se uglavnom svi s čežnjom sećaju mladosti i rodnog kraja u kojima su sva slavlja lepša, pa i Vaskrs.

- Sve je to isto, ali je u zavičaju atmosfera ipak toplija i prisnija - kaže Jovanka Pađen iz Varvarina, a to potvrđuju i Javorka Stevanović iz Kruševca i Dobrila Petrović poreklom iz Kragujevca.

Novi kalendar povoljniji

Tutoru Ljubomiru Blagojeviću iz Banjaluke Vaskrs je, kao i većini vernika, svuda lep praznik, ali njegov sin Radenko je mišljenja da bi slavljenje po novom kalendaru za pravoslavce u dijaspori bilo povoljnije.

-Tako bi i Vaskršnji ponedeljak bio praznik, a ako čovek zna da sutra ne mora na posao onda može da slavi opuštenije i sadržajnije - kaže Radenko.

R.L
Pavle-Paul Bicizinski

Pavle je Jakob-Paul

Vernici u Hanoveru već godinama poznaju jednog malog dečaka koji često oblači mantiju čteca i pomaže pri verskim obredima. Neki znaju da se zove Pavle i ništa više.

- Pavle je moj sin i zove se Jakob-Paul Buczinski, a sada je u trinaestoj. Mi smo pravoslavci iz Poljske, a naša porodica ima dugogodišnje čvrste veze s Novim Sadom i Beogradom. Svi smo vernici, a jedan član naše porodice je pravoslavni sveštenik u Kaliforniji - objasnila je Pavlova mama Eva.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online