Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 24.01.2019.
20:15
J. Knežević A

Srpska zvečka odlično svira

Kako se Savindan proslavlja kao školska slava u otadžbini Srbiji, tako se isto slavi i u srpskoj dopunskoj školi u Štutgartu. U čast Svetom Savi, našem prvom prosvetitelju, čitava nedelja uoči Savindana obeležena je aktivnim i inspirativnim radom kako nastavnica tako i učenika dopunskih škola.

T. Popović
Super je zvečka: Saša Obradović, Georgije Lav Popović, Nataša Popčanovski i Nikola Blažević

Motivisana željom da ovogodišnja Svetosavska akademija bude što originalnija, Tatjana Popović, nastavnica u srpskoj dopunskoj školi u Štutgartu je sa svojim učenicima realizovala radionicu koju su nazvali - srpska zvečka.

Reč je o instrumentu koji su pravili učenici, a koristi se uz "Pesmu o Svetom Savi" koju svi zajedno izvode u horu. Svako dete je uz pomoć nastavnice napravilo svoj instrument koristeći plastičnu flašicu u kojoj se nalazi šaka pirinča. Flašice su oblepili krep-papirom u bojama srpske zastave. Prethodno je nastavnica Tatjana sa đacima obradila temu - državna obeležja Republike Srbije, gde su najmlađi đaci prvi put mogli da nauče da je zastava jedno od državnih obeležja. Zanimljivi su bili časovi izrade novog instrumenta, a još zanimljiviji časovi kada su đaci počeli da svoj instrument koriste uz pesmu koju su pevali.

Nikola Acević, učenik prvog razreda, kumovao je instrumentu, nazvavši ga srpska zvečka, dok ga je Tamara Knežević (6 godina) ocenila kao "instrument koji odlično svira".

Na inicijativu nastavnice Tatjane realizovana je i druga radionica - "Život Svetog Save", a učenici su pravili bojanku sačinjenu od crteža koji su inspirisani nekim delom života Svetog Save. Sve što je nastavnica pričala o Svetom Savi, njegovom životu, porodici, braći, roditeljima, o kultu Svetog Save, đaci su povezali u jednu priču crteže za bojenje. Svi njeni đaci od prvog do osmog razreda su učestvovali u izradi bojanke.

Najmlađi su uglavnom crtali Rastka iz mlađih dana, njegove roditelje i rođenje Rastka, dok su se nešto stariji i opredeljivali više za crtanje zadužbina Nemanjića. Veliki broj dece je crtao Hilandar i manastire Žiču i Studenicu, dok su se neki opredelili za crtanje hrama na Vračaru, inspirisani istorijskim događajem spaljivanja moštiju Svetog Save.

Fotokopiranjem svakog crteža i njihovim spajanjem u celinu nastala je bojanka "Život Svetog Save". Bojanku će na poklon dobiti svaki učenik koji je učestvovao u njenoj izradi.

Svetosavski put

Učenici su sa zadovoljstvom učestvovali u obe radionice. I kako reče jedan od đaka osmog razreda:

- Svako ko želi može da sledi put Svetoga Save! Treba za početak istinski da voli ljude.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online