Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 28.12.2018.
21:15
B. Miličić - Vesti A

U čast herojstva srpske vojske

Nedavno je u minhenskom Pravoslavnom centru Kulturno-umetničko društvo Soko održalo 10. godišnji koncert koji je tematski bio posvećen veku od završetka Velikog rata i malom srpskom narodu koji je bio veliki u pobedama i stradanju. Pored izvođačkog ansambla, na sceni su nastupili i polaznici školice folklora, kao muška i ženska pevačka grupa ovog društva. Tokom večeri predstavili su se i gosti muška i ženska pevačka grupa KUD Jugos iz Minhena, kao i folklor KUD "Sveti Sava" iz Augzburga.

B. Miličić
U slavu junaka: Domaćini i gosti na sceni

Celovečernji program pored pesme i igre obeležili su i recitacije i sadržaji koji su govorili o srpskom herojskom narodu u Velikom ratu, koji je uz veliku žrtvu i stradanje vojnika i civila izgubio 28 posto celokupnog stanovništva, odnosno 1.247.000. stanovnika.

- U čast te ogromne žrtve i u slavu našeg herojskog i stradalničkog srpskog naroda, večeras ćemo igrati, pevati i svirati za vas i tako ćemo se zajedno prisetiti njihovog učinjenog podviga - rekao je voditelj programa.

Tokom programa posetioci su čuli i recital u kome je bilo reči o Gavrilu Principu, obraćanju majora Dragutina Gavrilovića svojim vojnicima koji su branili Beograd, a recitovana je i jedna rodoljubiva pesma Jovana Dučića. Zatim su domaćini i njihovi gosti posetiocima predstavili splet igara iz centralne i južne Srbije, Šumadije, Leskovca, Užica, Vojvodine i istočne Srbije.

Posebno zanimljiv deo programa bio je nastup muških i ženskih pevačkih grupa KUD Soko i KUD Jugos, kao i gostiju iz Augzburga članova KUD "Sveti Sava" sa spletom igara iz južne Srbije.

B. Miličić
Igrači KUD Soko

U delu programa posetiocima se predstavio Mihajlo Obradović, jedan od najmlađih članova KUD Soko, koji je zajedno sa orkestrom Novice Todića iz Osijeka odsvirao nekoliko narodnih kola. Posetiocima je bila zanimljiva i "Ljubavna ciganska igra iz Vojvodine" u kojoj su nastupili Bojana Kimisoglu i Siniša Gajić. Završnica godišnjeg koncerta pripala je muškoj i ženskoj pevačkoj grupi KUD Soko koje su izvele "Nizamski rastanak".

Gosti iz Austrije

Među posetiocima godišnjeg koncerta KUD-a Soko bili su minhenski sveštenici Milorad Jovanović i Đorđe Trajković, sveštenik Mihail Gavrilović iz austrijskog grada Kufštajna koji je na koncert doveo grupu dece iz tamošnjeg kulturno-umetničkog društva, kao i Peter Hilkes iz nemačke nevladine organizacije Morgen e.V.
s kojom KUD Soko ima dobru saradnju.

Prijatelji i saradnici

Tokom večeri posebno je istaknuto nekoliko primera dobre saradnje i pravog prijateljstva članova KUD Soko. Jedan od tih prijatelja je koreograf Goran Ćetojević iz Republike Srpske čiju su koreografiju "Igre iz okoline Užica" izveli igrači KUD Soko. Pomenuta je i odlična saradnja sa Jugosom, jer su članovi ova dva minhenska društva zajednički nedavno realizovali zanimljiv projekat Ćirilizacija koji je podržala i nemačka organizacija Morgen e.V. Istaknuta je i uspešna višegodišnja saradnja sa KUD "Sveti Sava" iz Augzburga.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online