Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.11.2018.
20:05
B. Miličić - Vesti A

Vukašin najmlađi kum u parohiji

Na bogoslužbenom mestu u Frajsingu koje pripada parohiji Regenzburg, proslavljena je slava Sveti Arsenije Sremac arhiepiskop srpski. Nadležni sveštenik jerej Bojan Simić i protojerej Predrag Gajić iz Minhena služili su večernje, a tokom službe pojali su dr Robert Dlouhi, Nemanja Andrijašević i Vartolomej Tešić.

B. Miličić
Sveštenici i slavski kumovi sa porodicama

Okupljeni parohijani su posle bogosluženja u obližnjoj sali prisustvovali osveštanju slavskih obeležja, okretanju i rezanju slavskog kolača koji su zajedno s drugim slavskim obeležjima pripremili članovi porodica Violete Lušis, Gorana Trivunovića i Petra Bačića, koji su bili ovogodišnji kumovi slave.

Slavski domaćini sledeće godine biće Dragoslav i Marina Gajić sa ćerkama Larom i Leom, Petar i Gordana Bačić sa sinovima Predragom i Slobodanom i šestogodišnji Vukašin Damjanović sa ocem Dariom i majkom Radmilom i bratom Andrijom.

Vukašinu je na dan slave bio šesti rođendan i pored rođendanske pesme i čestitki koje su mu uputili sveštenici i parohijani, jerej Bojan Simić je istakao da je to najmlađi kum u istoriji ove parohije, ali i bogoslužbenog mesta u Frajsingu.

Posle službe, okretanja i rezanja slavskog kolača priređen je prigodan program. Dr Robert Dlouhi iz Erdinga imao je veoma interesantno predavanje posvećeno obeležavanju sto godina od završetka Velikog rata.

Pevačka grupa KUD Soko iz Minhena

On je poseban naglasak dao na veliko herojstvo i žrtvu srpske vojske i naroda u Prvom svetskom ratu uz napomenu, da je Srbija platila visoku cenu kao sila pobednica, jer su vojničke i civilne žrtve bile ogromne. Posle veoma nadahnutog i zanimljivog predavanja, dr Robert Dlouhi je dobio iskren aplauz više od 150 prisutnih na slavskom ručku.

Članovi KUD-a Soko iz Minhena sa muškom i ženskom pevačkom grupom otpevali su nekoliko izvornih pesama i oduševili sve prisutne.

Među gostima na slavi bio je i protojerej Stanko Rakić iz Štutgarta, koji je nekoliko godina bio sveštenik Regenzburške parohije kojoj pripadaju bogoslužbena mesta Pasau, Burghauzen, Landshut i Frajsing.

Pomoć manastiru Medna

Treba pomenuti da je na slavi ovog bogoslužbenog mesta prikupljana novčana pomoć za manastir Medna kod Mrkonjić Grada u Eparhiji bihaćko-petrovačkoj. Manastir ispod planine Dimitor i pored rečice Mednjanke postoji od 15. veka, a tridesetak kilometara je udaljen od Mrkonjić Grada. Na slavi u Frajsingu prisutni su prilozima podržali izgradnju manastirskog konaka.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online