Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 24.06.2018.
19:23
B. MILIČIĆ A

Srpski uče kroz igru i glumu

Od polovine aprila svake subote u Minhenu se održavaju časovi u Veseloj školici glume i srpskog jezika koje drži glumac Marko Stepanović iz Beograda. Trenutno u tri grupe ima više od 60 dece različitih uzrasta. Na dva školska časa oni kroz igru, pokret, mimiku, glumu i reči polako uče srpski jezik, oslobađaju se treme, ostvaruju međusobnu komunikaciju i vežbaju glumu.

Jošua dolazi iz Austrije

Radica Kuen je iz Kufštajna u Austriji i nije joj teško da subotom dovozi sina u Minhen.
- Jošua ima 10 godina, voli glumu i kik-boks, a ovde je pošao u školu da bi se družio s našom decom, da upozna našu kulturu i da razvije simpatiju prema Srbiji. Meni se sve ovo jako dopalo, nije tako često, ali je dobra prilika da se deca kroz igru pozabave i umetnošću i našom kulturom - kaže Radica.

Ovo je za njega potpuno drugačije iskustvo, jer se radi o deci različitih generacija, neka su rođena ovde, neka u Srbiji i došla su s roditeljima pre nekoliko godina. Oni potiču iz različitih slojeva društva sa nejednakim poznavanjem jezika i za njega je izazov da im pomogne da dođu na isti nivo.

- Kada deca odu u Srbiju moći će da razgovaraju sa rođacima i vršnjacima bez potrebe da im roditelji pomažu i prevode kako se nešto kaže ili igra - kaže Marko.
Ovaj projekat je ideja Davora Jorgića. On i supruga Jadranka, koja mu je desna ruka u ovom poslu, imaju dve ćerkice.

- Bavim se organizovanjem pozorišnih predstava za odrasle i javila mi se ideja da nešto slično organizujemo i za decu. Na primeru moje dece shvatio sam da one idući u nemačku školu imaju problem u komunikaciji, jer im nedostaje dosta naših reči. Tražio sam kako i šta uraditi da deci pokažemo našu kulturu, da ih naviknemo na pozorište, da znaju odakle su, ko su i šta su. Dugo sam tražio nekoga ko bi to mogao da radi. Upoznao sam Marka Stepanovića, tako je počelo i sada smo svi zadovoljni - kaže Davor Jorgić.

Zadovoljna su i deca koja pohađaju časove i roditelji koji ih dovode u školicu.
Tatjana Blagojević s porodicom živi u Minhenu od 2006. i dovela je dvoje dece od šest i 10 godina.

- Kada sam saznala za ovu školicu dovela sam decu jer sam svesna koliko je važno da oni znaju svoj jezik i da se druže, da postaju sigurniji u sebe. Ćerki se svidelo već prvi put jer ona je mnogo otvorenija i gluma joj je zanimljiva. Sin je malo povučen, ali i on sad kaže da mu se sve to dopada.
Boris Vukmirović je u školicu doveo četiri ćerke od 10 i 15 godina.

- Imamo bojazan da se kod dece ne izgubi srpski identitet, jer sve slabije govore naš jezik, a sve više nemački. Nadam se da će ovo pomoći da međusobno više pričaju srpski. Najmlađa je Andrijana, a tu su Aleksandra, Anđela i Anastasija. Kažu da su vrlo zadovoljne svim što se događa u školici, a učitelj koji radi s njima je vrlo dobar - navodi Boris.

Anastasija je kao najstarija u ime svoje tri sestre kaže da su sve zadovoljne onim što se radi u školici.

- Baš nam je fino i zanimljivo, igramo se i učimo, govorimo srpski, a tu je i gluma. Od nas četiri Aleksandra najviše voli glumu. Meni nije teško da govorim srpski, a Andrijani je najteže - rekla je Anastasija.

Glumac i voditelj

Marko Stepanović je završio Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu u klasi pokojnog profesora dr Vladimira Jevtovića. U Beogradu je otvorio svoju Školicu glume i dugo se bavio radom s decom. Kako kaže, 2007. godine našao se na televiziji gde je radio kao sportski komentator, kasnije vodio jutarnji program, bio spiker u dokumentarnom programu.
Nekoliko godina je s kolegom Darkom Mitrovićem vodio Mentalno razgibavanje u to vreme najpoznatiju radio emisiju u Srbiji.

Azbuka i imitacije

Na jednom času s najmlađom grupom dece Marko vešto u igru "uvlači" i one stidljive i ćutljive. Na simpatičan način ih motiviše da se što više uključe u razgovor, pokret, igru. U tome je zaista vešt i uspešan što je pokazala i najmanja grupa dece s kojima je najteže, ali i najizazovnije raditi.
- Skoro 90 odsto dece učestvuje u svakoj vežbi, jer među njima ima onih koji su malo stidljiviji, ima onih koji u kući govore nemački i njima treba malo vremena da se snađu. Zato kroz zajedničke igre pokušavamo da ih oslobodimo i da počnu da vežbaju jezik. Naravno, deca ovde ne znaju ćirilicu, što je razumljivo jer idu u nemačke škole. Polako učimo slova azbuke, pa onda reči i kroz igru imitiramo neke i životinje i ljude. Tako oni kroz pokret, priču, igru uče i stvaraju u svojoj glavi jednu sliku o svemu - pojašnjava Stepanović.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online