Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.06.2018.
05:00
N. Popović - Vesti A

Dobijena bitka za ćirilicu

Srbi u Hesenu izvojevali su važnu pobedu u "borbi za ćirilicu i srpski jezik"! Od naredne školske godine (2018/2019) đacima će u ovoj nemačkoj pokrajini, pored Vladimira Živanova, po programu Ministarstva prosvete Srbije, predavati još jedan nastavnik srpskog jezika!

N. Popović
Rukovodstvo CSSH: Marija Laban Urošević, Miodrag Stojković i Katica Stanimirović

Ovu lepu vest za decu i njihove roditelje, obelodanio je Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu na godišnjoj skupštini Centralnog saveta Srba Hesena (CSSH). On je istovremeno naglasio i medijski doprinos "Vesti" u prikupljanju više od 300 prijava zaniteresovanih roditelja, što je bio osnovni uslov da Ministarstvo prosvete u Hesenu otvori još jedno mesto nastavnika srpskog jezika.

Lepe želje "orlovima"

Jumas Medof, predsednik Saveta stranaca grada Frankfurta naglasio je dugogodišnje sjajne veze koje neguje sa srpskom zajednicom, a nije zaboravio i da fudbalskoj reprezentaciji Srbije poželi sreću na predstojećem Mondijalu u Rusiji.

Ovaj skup, održan u prostorijama Srpskog kulturnog centra Ofenbah, otvorio je Miodrag Stojković, predsednik CSSH (u organizaciji mu je pomagala članica uprave Marija Laban Urošević) i poželeo dobrodošlicu uvaženim gostima, pre svega konzulu Radovanoviću, zatim dr Ralfu Norbertu Barteltu (CDU), poslaniku parlamenta pokrajine Hesen, njegovom kolegi iz poslaničkih klupa Koladu di Benedetu (SPD, poreklom Italijan) i Jumasu Medofu, predsedniku Saveta stranaca u Frankfurtu. Bili su tu i predstavnici nekoliko srpskih klubova i organizacija iz Frankfurta i okoline i Nada Stojković, predstavnica stranke SPD u Bad Homburgu.

Konzul Radovanović je zahvalio nemačkim vlastima na "logističkoj podršci" koju pružaju nastavnicima srpskog jezika (radne i boravišnih dozvole, obezbeđivanje adekvatnih učionica pri redovnim nemačkim školama, kao i "pokrivanje troškova obaveznog osiguranja za naše đake tokom nastave na srpskom jeziku").

N. Popović
Gosti: Dr Ralf Norbert Bartelt, Jumas Medof i konzul Branko Radovanović

- Srbi su sjajno integrisani u nemačko društvo o čemu svedoče i jubileji koji su ove godine obeležili mnogi naši klubovi i organizacije koji su više od 40 godina aktivni na ovim prostorima.

To su FK Tempo i Oro iz Frankfurta, SKC Ofenbah, Dunav iz Hohajma i drugi - naglasio je on.

- Dragi prijatelji, dobar dan - počeo je rečima na srpskom jeziku svoje obraćanje dr Ralf Norbert Bartelt (dobio glasan aplauz) istakavši da Nemačka jasno podržava put Srbije u EU "o čemu govore i česti susreti kancelarke Angele Merkel i predsednika Srbije Aleksandra Vučića".

Učesnici skupa u Ofenbahu

Pripreme za jubilej

Posle prvog dela skupa tokom kojeg se, zbog gostiju, konverzacija vodila isključivo na nemačkom, na red su došle i druge tačke dnevnog reda, poput izveštaja o radu između dve skupštine. Govorilo se i o planu za narednu godinu, a pomenuto je i obeležavanje jubileja - 10 godina CSSH, u čemu je pomoć obećao i konzul Radovanović.

Ponosni na zemljake

- Srbi su ponosni i na zemljake koji su dali vredan doprinos naučnim dostignućima u Nemačkoj - kazao je Radovanović podsećajući da su pre nekoliko dana dvojica srpskih lekara, prof. dr Veselin Mitrović i dr Predrag Matić dobili priznanje kao istaknute ličnosti stranog porekla u pokrajini Hesen.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online