Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 25.05.2018.
01:07
R. Patković - Vesti A

Pola Evrope na Kočićevom zboru

Mnogi poštovaoci krajiške kulture i običaja već davno su rekli da su prela i zborovi u dijaspori lepši od onih u zavičaju Petra Kočića. Da je to tako potvrdio je i 22. Kočićev zbor održan minule nedelje u porti hrama Sv. Luke u Dortmundu. I nebo je bilo Blagoslov za 3.000 prisutnih, prizvao je sveštenik Branislav Čortanovački, a Slobodan Vergić, predsednik Fondacije "Petar Kočić", 22. zbor proglasio je otvorenim.

R. Patković
Kao na Manjači: Kolo u porti hrama Sv. Luke

Zaorila se tada pesma delija koji čine grupu Zavičajno jato, na koju niko nije ostao ravnodušan. Nastupilo je Kulturno-umetničko društvo Kozara iz Gornjih Podgradaca u Republici Srpskoj. Oni su ovih dana bili gosti kluba Jelek iz Dortmunda i svojim nastupom su oduševili sve na zboru. Čim su oni odigrali svoje koreografije u kolo se uhvatilo pola pečalbarske Evrope.

Zagudile su i gusle Milomira Trebješanina.

Domaćini iz Fondacije "Petar Kočić" su za goste obezbedili i dobar zalogaj, ispečen je vo na ražnju, a ćevapa je bilo u izobilju. Za ljubitelje poslastica domaćice su pripremile veliki izbor svega i svačega.

Zborovaćemo dok je našeg roda

Tomislavka Mijatović na Kočićev zbor dolazi svake godine iz Vupertala koji je od Dortmunda udaljen 40 kilometara.

- Rodom sam sa Manjače. Moji najdraži u zavičaju organizuju isto Kočićeve zborove i Krajiška prela. To je dugogodišnja tradicija. U Dortmundu je sve puno lepše. Gosti i poštovaoci krajiških običaja svesni su da je veliki deo prihoda namenjen deci u Potkozarju i Republici Srpskoj. Časna je to obaveza i zborovaćemo sve dok je našeg roda i naroda u ovoj zemlji koja ima razumevanja i kad smo malo preglasni.

Nezaobilazan deo zbora su i takmičenja u starim sportskim disciplinama, koja su usledila u popodnevnim satima. U nadvlačenju konopca najuspešnije je bilo pevačko društvo Potkovač. Drugi su bili grupa Dodik, a treći Manjača.

R. Patković
Vanja i Marijana sa malom Sofijom

Novi šampion je krunisan u bacanju kamena s ramena i to je Danijel Dajević, drugo mesto zauzeo je Ljubiša Maksimović, a treći je bio Milenko Praća, solista grupe Zavičajno jato.
Vredno je napomenuti da je prihod sa ove svetkovine namenjen siromašnoj nejači u zavičaju.

Zbor nad zborovima je protekao u najboljem redu, a zahvalnost za to pripada svima koji su danima imali zasukane rukave, zbora radi.

Predsednik KUD-a Kozara Nemanja Panić pun je utisaka i ovim putem uputio je veliko hvala Jeleku i Fondaciji "Petar Kočić".

Ponosna na poreklo

Mira Kostić iz Sauerlanda dolazi godinama na Kočićev zbor.

- Zašto dolazim, jednostavan je to razlog. Volim druženje i veselje, našu tradiciju. Volim da zaigram u kolu i ponosna sam da pripadam naciji mog roda i naroda. Poštujem tradiciju i obožavam naše specijalitete od ćevapa do domaćih kolača. Na zboru sretnem mnogo prijatelja i svi zajedno pomažemo Fondaciju "Petar Kočić". Divan je to osećaj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online