Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 25.05.2018.
01:07
R. Patković - Vesti A

Pola Evrope na Kočićevom zboru

Mnogi poštovaoci krajiške kulture i običaja već davno su rekli da su prela i zborovi u dijaspori lepši od onih u zavičaju Petra Kočića. Da je to tako potvrdio je i 22. Kočićev zbor održan minule nedelje u porti hrama Sv. Luke u Dortmundu. I nebo je bilo Blagoslov za 3.000 prisutnih, prizvao je sveštenik Branislav Čortanovački, a Slobodan Vergić, predsednik Fondacije "Petar Kočić", 22. zbor proglasio je otvorenim.

R. Patković
Kao na Manjači: Kolo u porti hrama Sv. Luke

Zaorila se tada pesma delija koji čine grupu Zavičajno jato, na koju niko nije ostao ravnodušan. Nastupilo je Kulturno-umetničko društvo Kozara iz Gornjih Podgradaca u Republici Srpskoj. Oni su ovih dana bili gosti kluba Jelek iz Dortmunda i svojim nastupom su oduševili sve na zboru. Čim su oni odigrali svoje koreografije u kolo se uhvatilo pola pečalbarske Evrope.

Zagudile su i gusle Milomira Trebješanina.

Domaćini iz Fondacije "Petar Kočić" su za goste obezbedili i dobar zalogaj, ispečen je vo na ražnju, a ćevapa je bilo u izobilju. Za ljubitelje poslastica domaćice su pripremile veliki izbor svega i svačega.

Zborovaćemo dok je našeg roda

Tomislavka Mijatović na Kočićev zbor dolazi svake godine iz Vupertala koji je od Dortmunda udaljen 40 kilometara.

- Rodom sam sa Manjače. Moji najdraži u zavičaju organizuju isto Kočićeve zborove i Krajiška prela. To je dugogodišnja tradicija. U Dortmundu je sve puno lepše. Gosti i poštovaoci krajiških običaja svesni su da je veliki deo prihoda namenjen deci u Potkozarju i Republici Srpskoj. Časna je to obaveza i zborovaćemo sve dok je našeg roda i naroda u ovoj zemlji koja ima razumevanja i kad smo malo preglasni.

Nezaobilazan deo zbora su i takmičenja u starim sportskim disciplinama, koja su usledila u popodnevnim satima. U nadvlačenju konopca najuspešnije je bilo pevačko društvo Potkovač. Drugi su bili grupa Dodik, a treći Manjača.

R. Patković
Vanja i Marijana sa malom Sofijom

Novi šampion je krunisan u bacanju kamena s ramena i to je Danijel Dajević, drugo mesto zauzeo je Ljubiša Maksimović, a treći je bio Milenko Praća, solista grupe Zavičajno jato.
Vredno je napomenuti da je prihod sa ove svetkovine namenjen siromašnoj nejači u zavičaju.

Zbor nad zborovima je protekao u najboljem redu, a zahvalnost za to pripada svima koji su danima imali zasukane rukave, zbora radi.

Predsednik KUD-a Kozara Nemanja Panić pun je utisaka i ovim putem uputio je veliko hvala Jeleku i Fondaciji "Petar Kočić".

Ponosna na poreklo

Mira Kostić iz Sauerlanda dolazi godinama na Kočićev zbor.

- Zašto dolazim, jednostavan je to razlog. Volim druženje i veselje, našu tradiciju. Volim da zaigram u kolu i ponosna sam da pripadam naciji mog roda i naroda. Poštujem tradiciju i obožavam naše specijalitete od ćevapa do domaćih kolača. Na zboru sretnem mnogo prijatelja i svi zajedno pomažemo Fondaciju "Petar Kočić". Divan je to osećaj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online