Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.05.2018.
20:20
Z. Vicelarević - Vesti A

Duhovnom muzikom pomeraju granice

U hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu proslavljeni su slava Sveti Vasilije Ostroški i jubilej crkvenog hora "Sveti Vasilije Ostroški".

Z. Vicelarević
Kao porodica: Bivši i sadašnji članovi hora "Sveti Vasilije Ostroški"

O želji da se obogati bogosluženje u crkvenoj opštini i crkvi Sveti apostol Luka u Frankfurtu i osnivanju mešovitog crkvenog hora "Sveti Vasilije Ostroški", njegovom putešestviju, upoređujući ga sa putešestvijima Svetog Vasilija, govorio je otac Stojan Barjaktarević.

On je istakao da od prvog dana do danas hor učestvuje u svim nedeljnim i prazničnim bogosluženjima i da je postao bitan činilac kulturnog života Frankfurta i cele Nemačke. Zahvalio je Danijeli Marković koja je hor osnovala i s njim radila do 2002. i Stojni Babić koja od tada neprekidno i uspešno vodi ovaj, po mnogo čemu poseban hor.

Z. Vicelarervić
Pokloni: Stojna Babić, Miodrag Stojković i Danijela Marković

Povodom 20 godina postojanja crkvenog hora priređen je i celovečernji program, a pored slavljenika učestvovali su i crkveni hor iz Štutgarta "Sveti knez Lazar", crkveni dečji hor iz Frankfurta Beli anđeo, solisti Bojana Gligorijević, Simona Babić, Marija Stojković sopran, Iva Mrvoš Anokić mecosopran, Dalila Đenić alt i Kim Da Jang klavir.

Program je otvorio hor "Sveti Vasilije Ostroški" sa dirigentom Stojnom Babić, a za sledeću muzičku numeru Stojna je dirigentsku palicu predala Danijeli Marković koja je jedan od osnivača hora kojim dirigovala u prvih pet godina rada.

Z. Vicelarević
Uživale: Jagoda Božičković i Magdalena Jandrić

Gošća iz Doboja

Jagoda Božičković je iz Doboja, i u poseti je Frankfurtu gde je prisustvovala koncertu.
- Prvi put sam u Frankfurtu i prvi put sam prisustvovala ovakvom koncertu van mog Doboja. Zaista je bilo predivno i fascinantno. Zahvalna sam prijateljici Magdaleni Jandrić koja mi je predložila da dođemo ovde večeras. Naš crkveni hor u Doboju ima jedino više muških pevača, ali je kvalitet hora ovde u Frankfurtu identičan. Moram da pohvalim i ostale učesnice programa koje su ostavile jak utisak na sve u publici - rekla je Jagoda Božičković.

- Ovo je veliki dan za naš hor i za mene takođe. Velika je stvar što su danas s nama i nekadašnji članovi hora koji su dali svoj veliki doprinos da možemo danas da proslavimo jubilej. Mogli smo na koncertu da vidimo od različitih nacija do različite muzike i koliko muzika može da nas zbliži, pogotovo duhovna muzika. To su neke stvari koje pomeraju granice. Veoma sam srećna i uzbuđena zbog svega. Iza nas su godine rada koje smo zajedno prešli i koje nam daju snagu da nastavimo dalje - rekla je Stojna Babić.

Koncertu su prisustvovali Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu i Mitar Pavić, konzul Bosne i Hercegovine u Frankfurtu.

Po završetku koncerta Danijela Marković je poželela još mnogo sličnih koncerata i predala poklon, a poklon je došao i od Miodraga Stojkovića, predsednika Centralnog saveta Srba Hesen.
Posle uspešnog koncerta otac Stojan Barjaktarević je sa članovima hora prelomio slavski kolač.

Z. Vicelarević
Pamtiće koncert: Porodica Ćelić

Svetski doživljaj

Na proslavi jubileja bili su i Danijela, Goran i Nikola (1,5) Ćelić iz Frankfurta.
- Koncert je bio fenomenalan, svetski. Stvarno doživljaj i za nas i za Frankfurt. Supruga Danijela je bila član hora više godina, ali je zbog porodičnih razloga morala da prekine karijeru. Redovno slušamo hor na svakoj liturgiji, ali ovo što smo večeras doživeli zajedno sa ostalim izvođačima je bilo nešto što ćemo dugo pamtiti - rekao je Goran Ćelić nakon koncerta.





 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online