Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 29.04.2018.
18:15
N. Popović - Vesti A

Akrobacijama među zvezde

Simpatičnu devojčicu Snežanu Đorđević (14) učenicu četvrtog razreda gimnazije iz Grishajma, gradića udaljenog oko 50 kilometara od Frankfurta (nemačka pokrajina Hesen) sreli smo, sasvim slučajno, na jednom izletu Srpske dopunske škole, na koji ih je poveo nastavnik Srba Jocić iz Darmštata. Njene drugarice, s kojima je bila u društvu, uglas su povikale da se ona bavi zanimljivim hobijem ili bolje rečeno sportom koji i u Nemačkoj nailazi na sve više pristalica - čirlidingom (cheerleading).

Lična arhiva
Zahtevna figura: Snežana na ramenima svojih drugarica

- Jedna moja dobra drugarica me je da tako kažem u to "uvukla", pozvala me na trening kluba Šajn ol stars (Shine All Stars) u Grishajmu, probala sam, dopalo mi se i ostala sam do danas. Sada je već četiri godine kako dva puta sedmično idem na prilično zahtevne treninge, ali i takmičenja - priča nam Snežana.

Ona ističe da je u početku bilo i nerazumevanja okoline.

- Mnogi misle da su čirlidersice samo navijačice čiji je primarni cilj i uloga da plesom razvesele i zabave publiku u pauzama velikih sportskih takmičenja, a trend je, naravno, došao iz Amerike. Devojke koje se time bave zaista se i u Nemačkoj mogu videti na mnogim košarkaškim, fudbalskim ili hokejaškim utakmicama, ali ovo što mi radimo i treniramo mnogo je više od toga. Samo neupućeni ne znaju da je to, u međuvremenu, postao samostalan takmičarski sport koji se sastoji od gimnastike, plesa i akrobatike - podvlači Snežana.

Lična arhiva
Biće novih uspeha: Snežana (prva zdesna u drugom redu) sa svojim timom

Sanja pobedničko postolje

Snežana kaže da je do sada bila na dva takmičenja na kojima je njen klub postigao lepe uspehe.

- Ove smo godine uspešno prošli kvalifikaciona takmičenja u pokrajini Hesen i uskoro nas očekuje državno takmičenje, na kojem se opet nadamo uspehu - dodaje.

Najveći uspeh do sada njen je klub postigao pre dve godine (2016) kade je seniorska ekipa Šajn ol starsa na evropskom takmičenju u nemačkom Botropu osvojila prvo mesto, pa su godinu dana kasnije bili i učesnici Svetkog prvenstva koje je održano u SAD, tačnije gradu Orlandu u saveznoj državi Florida. Snežana se nada da će i njena generacija, ako nastave uporno da treniraju i takmiče se, uspeti da ponovi to veliko dostignuće i da će imati zadovljstvo da se i sama popne na pobedničko postolje.

I u njenom klubu devojke, ali i mladići, sa kojima trenira, podeljeni su u tri starosne grupe - dečja do 12 godina, srednja (omladinska) od 12 do 17 godina i seniorska od 17 pa naviše - a ona se trenutno nalazi u srednjoj.

- Naravno da među nama ima i dečaka i mladića, jer za neke zahtevne figure, gimnastičke akrobacije i piramide potrebno je i malo muške snage - kroz osmeh nam otkriva Snežana "tajne" svog hobija.

Lična arhiva
Najbolje drugarice: Snežana (druga zdesna) u društvu srpskih trojki iz Darmštata

Pitamo našu sagovornicu šta o sportu kojim se bavi kažu roditelji.

- Moram da priznam, u početku nisi bili oduševljeni. Čirlidersice često nepravedno bije loš glas, a onda kada su se upoznali sa tim sportom i videli koliko je zahtevan, a ponekad i opasan, počeli su da brinu - priča nam Snežana.

Redovna i na folkloru

Pored redovne škole, dopunske nastave na srpskom koju takođe redovno pohađa i sporta, ova devojčica stigne da se bavi i srpksim folklorom. Redovna je i na probama u našem klubu "Serbia" u Darmštatu, a tamo se najradije druži sa tri sestre bliznakinje iz Darmštata, Leticijom, Adrijanom i Anastazijom Simonovski, o kojima su "Vesti", nedavno takođe objavile opširnu reportažu.

Ona dodaje da je posebno zabrinuta bila mama Jasmina, ali ni tati Dejanu nije baš bilo svejedno, kada je video akrobacije koje se izvode na treninzima i takmičenjima.

- Koncentracija je zaista bitna, skačemo, prevrćemo se i penjemo jedni drugima na ramena, oni iz starije grupe i do visine omanje višespratnice! Bilo ko od nas da pogreši može biti kobno a "ljudska kula" se brzo uruši i tada zaista može doći i do povreda. To se jednom desilo i u našem klubu. Na sreću, devojka koja je najgore prošla, jer je posle pada dobila potres mozga, ipak se oporavila bez ikakvih posledica. Ali, za nas sve to je bio šok, ali i upozorenje da se treninzima i vežbama mora ozbiljno i koncentrisano pristupiti - ističe na kraju razgovora za "Vesti" Snežana Đorđević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online