Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 25.04.2018.
21:11
N. Popović - Vesti A

Evropska smotra po starim pravilima

Na Evropskoj smotri srpskog folklora dijaspore i regiona u maju u Banjaluci važiće propozicije usvojene 2016. na sastanku Saveta u Portorožu, a ne odluke donete na Sastanku saveta Evropske smotre u decembru 2017. To je za "Vesti", na marginama Savezne smotre srpskog folklora Nemačke, održane prošlog vikenda, potvrdio Danilo Đokić, predsednik Saveza srpskih udruženja Nemačke (SSUN).

Z. Vicelarović
Putuju u Banjaluku: SKSC Šumadija Hajlbron

Da se i zvanično oglasi, Đokić je bio ponukan i činjenicom da su prethodnih dana dva člana Nadzorne komisije Saveta evropske smotre - Borko Jorgovan (Rumunija), Bojan Stefanović (Francuska) podneli ostavke na svoje funkcije, jer, kako su saopštili, "nije ispoštovana većina tačaka Statuta koji su članovi Saveta evropske smotre doneli na sastanku održanom 26. decembra 2017. godine".

- Evropska Smotra srpskog folklora dijaspore i regiona ni na koji način nije ugrožena i održaće se, kako je planirano. Kao ovogodišnji domaćini priredbe, koja će se 23. put, od 18. do 20. maja, održati u Banjaluci to možemo da garantujemo. Pre početka Savezne nemačke smotre održali smo Informativni sastanak SSUN tim povodom i odbacili smo sve odluke koje su donete na Sastanku saveta Evropske smotre, decembra prošle godine. Prema tome, ovogodišnja Smotra održaće se po propozicijama koje su usvojene 3. decembra 2016, na sastanku Saveta u Portorožu - naglasio je Danilo Đokić.

Da je SSUN, na čelu sa Danilom Đokićem, odbacio odluke Saveta Evropske smotre iz decembra 2017. može začuditi samo neupućene u temu. Naime, taj sastanak u Banjaluci održan je u vreme kad se na čelu nemačkog Saveza nalazio "dvojac" Dragan Ivašković (Srbija - Dortmund) i Danilo Đokić (SC Štutgart). Na skupu u Banjaluci bio je samo Ivašković i jedan od razloga da Đokić, krajem januara ove godine, podnese ostavku na čelnu funkciju u SSUN, bile su upravo odluke koje su tamo donesene, jer su, kako je tada objasnio, usvojene "bez saglasnosti svih članova SSUN". U martu ove godine je sazvana nova Skupština Saveza srpskih udruženje Nemačke, jer je prethodna, iz septembra 2017. proglašena nelegalnom, a na čelo SSUN izabran je, ovoga puta, samo Danilo Đokić.

Pomoć Vlade Republike Srpske

Đokić zahvaljuje Vladi Republike Srpske, tačnije Zlatanu Klokiću, ministru za ekonomske odnose i regionalnu saradnju i Danu Maleševiću, ministru prosvete i kulture koji su uspunili dato obećanje i iz budžeta RS izdvojili 8.400 evra kojim će sufinansirati održavanje Evropske smotre.

- Taj nama dragocen novac biće utrošen za iznajmljivanje ozvučenja, rasvete, bine i video-projekcione opreme koja će biti upotrebljena na letnjoj pozornici tvrđave Kastel, gde je predviđeno da se odvija ovogodišnja priredba - kaže Đokić.

Prema njegovim rečima, posebno je bila sporna odluka, koju je u decembru 2017. predložio Ivašković i koja je tada uneta u novi Statut evropske smotre, da na bini ne sme biti više od 32 člana ansambla (uključujući i orkestar) "čime su mnogi klubovi bili dovedeni u tešku situaciju."

- Vraćanjem na Statut iz Portoroža ta je odluka pala u vodu pa će na bini u Banjauluci moći da se pojave i ansambli koji sa orkestrom broje do 60 članova - kazao nam je Đokić.

Uskoro zvanična registracija

Danilo Đokić je na sastanku u Frankfurtu obavestio da je novi Upravni odbor SSUN kod notara u Štutgartu potpisao dokumente koji su neophodni za registraciju SSUN i da bi nova uprava, u sledeće dve-tri nedelje, trebalo i zvanično da bude uredno registrovana kod nemačkih vlasti.

On navodi da je doneta i odluka, da folklorni ansambli iz Republike Srpske budu oslobođeni plaćanja kotizacije na Evropskoj smotri, kao i da će SSUN u Banjaluci uručiti 2.500 evra humanitarne pomoći nekim ugroženim porodicama u Republici Srpskoj.

- Nemački Savez je zaista želeo da se ovogodišnja Smotra održi u Banjaluci i Republici Srpskoj da i na taj način damo ekonomsku podršku srpskom entitetu u BiH. Jer će, prema neki računicama, brojni učesnici za dva dana Smotre potrošiti u RS oko milion evra - naglasio je na kraju razgovora za "Vesti" Danilo Đokić.

Tuga i razočaranje u Manhajmu

Novi sistem kovertiranih ocena žirija koje oni daju odmah posle nastupa ansambla na nemačkim Smotrama, bez mogućnosti da ih kasnije koriguju, ima i svojih mana, a to se pokazalo na primeru članice žirija Gordane Roganović, koja je prilikom sabiranja glasova na Saveznoj smotri Nemačke prošlog vikenda u Frankfurtu javno priznala da je u slučaju KUD Sloga (Manhajm) - pogrešila!
Kada je zamolila da svoju ocenu popravi nabolje, to joj predstavnici nekih društava nisu dozvolili. Sloga je tako oštećena i imala je lošiji plasman, a umetnički rukovodilac ansambla Silvija Mitrović bila je vidno razočarana.
- Prvo su nam na kvalifikacionoj Smotri za jug Nemačke oduzeti bodovi jer smo, navodno, pogrešili područje naše igre, što nije bilo tačno. A sada smo na Saveznoj smotri ponovo oštećeni, što je gospođa Roganović javno i priznala. Da je njena ocena bila korigovana sigurno bi bili mnogo bolje plasirani. Moral mojih igrača je ovim odlukama poljuljan, svi smo tužni i razočarani - sa rezignacijom je za "Vesti" konstatovala Silivija Mitrović.

Izmene donositi na vreme

Promena pravila za predstojeću Evropsku smotru srpskog folklora usledila je posle pisanih ostavki dva od tri člana Nadzornog odbora (Cenzurske komisije): Borka Jorgovana iz Rumunije i Bojana Stefanovića iz Francuske.

V. Sekulić
Nenad Milenković

Stefanović koji je predsednik Saveza srpskog folklora Francuske, kaže za "Vesti" da se odlučio na ovaj korak kako bi se omogućilo nesmetano odvijanje Smotre u Banjaluci.
- Pretila je realna opasnost da zbog promene u pravilima većina društava na ovoj Smotri bude diskvalifikovana zbog raznih prekršaja propozicija. Predložio sam da u roku od 30 dana od održavanja Smotre svi savezi pošalju svoje predloge za propozicije, a zatim se na sledećoj sednici Saveta smotre donesu odluke koje će važiti sledeće godine - ističe Stefanović i dodaje da je ova odluka na dobrobit svih učesnika.

I aktuelni predsednik Saveta Evropske smotre Nenad Milenković, koji je i predsednik Saveza srpskih folklora Švajcarske, ističe da je na ovaj način izbegnut ogroman problem jer mnoga društva zbog kratkog roka nisu bila u mogućnosti da ispune sve tražene zahteve.

- Mnoga društva ne bi imala parove za nastup, a mnoga bi bila diskvalifikovana. Već na sledećem sastanku Saveta predložiću da se ubuduće svaka promena propozicija ili pravila može doneti isključivo šest meseci, a možda i godinu dana pre održavanja takmičenja - izričit je Milenković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online