Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.04.2018.
01:00
Z. Vicelarević - Vesti A

I Nemci slušali gusle

Udruženje građana Serbija iz Darmštata je u svojim prostorijama priredilo guslarsko-humorističko veče. Publiku su dočekali naš slavni guslar Đorđe Koprivica i ništa manje poznati glumac komičar Branko Babović alijas Đuro Palica.

Z. Vicelarević
Tradicija i humor: Posetioci sa guslarom i glumcem

Veče prošarano srpskom tradicijom i humorom u kojem nije bila "pošteđena" nijedna republika iz bivše SFR Jugoslavije bio je pravi lek za članove i prijatelje Serbije.

Ilija Knežević iz Darmštata kaže:

- Prvi put uživo gledamo Đuru Palicu i stvarno smo oduševljeni. Vrlo rado bi išli na ovakve večeri kada bi ih bilo češće. Zanimljiv je i kao pojava i izvanredan je glumac. Mislim da ne postoji CD sa snimkom neke njegove predstave, a da ga mi nemamo kod kuće. I pored toga nas je iznenadio nekim novim šalama - kaže Ilija koji je na veče gusala i humora došao sa suprugom Radmila, sinom Draženom i njihovom prijateljicom Jelenom Dimo.

Treba nam više smeha

Dragan Božić iz Bijeljine je u poseti sinu Slaviši u Darmštat i kaže:
- Tu sam već nekoliko dana i od moje prije Milene Mirić koja je sa nama ovde, saznao sam da Đuro Palica gostuje, pa smo nas troje odlučili da dođemo. Đuro je baš dobar. Puno je humora i ovo treba našem narodu više. Do sada sam ga gledao samo na televiziji i mogu vam reći da je isti ako ne i bolji uživo. Zadovoljan sam jer smo imali prilike i da čujemo našeg poznatog guslara Đorđa Koprivicu. Ovo je dobra kombinacija.

Duška Skočajić je iz Hajdelberga i pedesetak kilometara je rado prešla sa svojim prijateljem Nemcem Andreasom Rentmajsterom kako bi čula gusle i Koprivicu:

- Došla sam specijalno radi gusala i svoga velikoga druga i prijatelja Koprivice Đorđa. Poznajemo se dugo. Njegov nastup je uvek na visokom nivou. On je ostao dosledan sebi i tradiciji, a nije se upustio u ove današnje narodnjake kako bi zarađivao na račun neke nove muzike. Kao dete sam slušala u porodici gusle i samo gusle, pa su mi i dosadile. Kada sam došla u Nemačku, probudila se neka nostalgija. Sve mi je to nedostajalo, pa sam, kad god mi se pruži prilika, na guslarskom večerima - priča za "Vesti" Dušanka.

Z. Vicelarević
Dragan i Slaviša Božić i Milena Mirić sa Đurom

Njen prijatelj Andreas dodaje da je šteta što ne razume srpski jer bi bio drugačiji osećaj.

- U Darmštatu je uvek dovoljan broj poštovalaca gusala, odlično kao i uvek. Večeras je i Đuro Palica tu pa se narod i smejao i zabavljao. Mislim da je to bio odličan spoj. Ono što naš Njegoš kaže ko se smeje zlo ne misli, a ko peva razgovori dušu. Tako smo i mi večeras - kaže nam naš najtrofejniji guslar Đorđe Koprivica.

Slične utiske je imao i Branko Babović, poznatiji kao, Đuro Palica.

- Prvo, želeo bih da pozdravim sve ove divne ljude kod kojih smo došli i koji su zbog nas ovde došli. Izuzetna atmosfera. Upravo o tome pričam kako je to dobro. Ovde sam drugi put i ljudi su zadovoljni kao i prošli put, a i mi takođe - kaže Đuro Palica u pauzi večeri i dodaje da mora dalje da se radi jer smo u Nemačkoj, a nismo u Crnoj Gori.

Posle nastupa guslar i glumac su proveli dosta vremena ćaskajući sa publikom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online