Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 06.04.2018.
20:20
B. Miličić - Vesti A

Dopunska škola čeka učenike

Roditelji koji žele da im deca pohađaju Dopunsku nastavu na srpskom u Minhenu, mogu prijave da pošalju Generalnom konzulatu Republike Srbije do 16. aprila. Prvi rok je bio 6. april, ali je otvorena nova mogućnost roditeljima koji to nisu do sada učinili a žele. Oni mogu da prijave svoju decu i 10 dana kasnije, odnosno do 16. aprila.

B. Miličić
Naša deca na Svetosavskoj akademiji u Minhenu

Do 3. aprila konzulatu su stigle prijave svega desetoro dece za Dopunsku nastavu na srpskom, što je ispod svakog očekivanja. Zbog toga iz konzulata još jednom pozivaju roditelje u Minhenu da decu prijave za nastavu na srpskom, jer ima nemačkih gradova sa manjim brojem naših ljudi nego što je to Minhen, a mnogo više prijavljene dece.

B. Miličić
Srbija plaća nastavnike: Vicekonzul Jelena Rodić

Jelena Rodić, vicekonzul u Generalnom konzulatu Srbije u Minhenu kaže da je ovo nova mogućnost da roditelji prijave decu za dopunsku nastavu i treba je iskoristiti.

- Posle više godina ponovo u Minhenu može da krene Dopunska nastava na srpskom jeziku, ovaj put u organizaciji Ministarstva posvete Srbije i Generalnog konzulata u Minhenu. Svedočanstva koja bi učenici dobijali na kraju školske godine bila bi priznata i u nemačkoj školi i mogu doprineti da deca poprave ukupan prosek ocena na kraju godine. Treba reći i da država Srbija plaća nastavnike u dopunskoj nastavi i da tu roditelji nemaju nikakvih obaveza. Kada je reč o vannastavnim aktivnostima, kao što su izleti, ekskurzije i putovanja tu stoji obaveza roditelja da plaćaju troškove za svoju decu - ističe Jelena Rodić.

Ona podseća i na skoro simboličan iznos kojim se plaća korišćenje učionica u nemačkim školama za časove dopunske nastave na srpskom, jer kada se podele troškovi na broj dece, ta "obaveza" iznosi za roditelje evro ili dva mesečno, što je skoro zanemarivo.

Nastava u tri gupe

U dopunskoj školi na srpskom učenici imaju tri predmeta: Srpski jezik i kultura, Moja domovina i Osnove kulture srpskog naroda. Fond časova za svaki od ova tri predmeta iznosi od 104 do 114 časova u školskoj godini. Nastavu pohađaju učenici od sedam do 14 godina podeljeni u tri grupe: od prvog do trećeg razreda, od četvrtog do šestog i sedmi i osmi razred. Dopunska nastava izvodila bi se popodne posle redovne nemačke škole. Roditelji će od konzulata na vreme biti obavešteni o mestu održavanja dopunske nastave.

Obrazac prijave roditelji mogu da preuzmu sa zvanične stranice konzulata u Minhenu http://munich.mfa.gov.rs/u koji unose ime i prezime deteta, razred, telefon i adresu. Potpisanu prijavu treba poslati Generalnom konzulatu Republike Srbije poštom (Böhmerwaldplatz 2 81679 München) ili mejlom na adresu: dopunskaminhen@gmail.com. Pored toga, može se telefonom na broj 089/9824750 dobiti informacija o dopunskoj nastavi na srpskom.

B. Miličić
Za mališane je važno da uče srpski

Maternji nije hir, već potreba

Slađana Ignjić iz Minhena je prijavila svoje dve ćerke za pohađanje Dopunske nastave na srpskom jeziku, jedna ima 12, a druga 14 godina.
- Ja sam rođena u Nemačkoj i dve godine sam pohađala našu dopunsku nastavu i znam koliko je to važno ne samo za dete, nego i za roditelje. Akcija Ministarstva prosvete i Generalnog konzulata je ozbiljan projekat države Srbije i za decu rođenu u Nemačkoj to je odlična stvar. Ja sam slala obaveštenja na više adresa poznanika i prijatelja i preko društvenih mreža. Ne znam ko se od njih prijavio, ali sam razočarana činjenicom da je prijavljeno samo desetoro dece. Produženi rok za prijavu je nova mogućnost i ja pozivam roditelje da prijave svoju decu, jer znanje maternjeg jezika je potreba a ne neki hir i nepotrebna obaveza - smatra Slađana Ignjić.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online