Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.03.2018.
18:11
B. Miličić - Vesti A

Mladen heroj Nemačke

Pravi junak prošle nedelje je u Minhenu bio Mladen Ivanović (70) koji je spasao stogodišnju komšinicu u čijem stanu je izbio požar. Reagovao je vrlo prisebno i za nemačke medije postao heroj, iako on od svega, kako kaže, ne želi da pravi veliku buku.

B. Miličić
Dobio poziv na ručak: U poseti gospođi Rut u bolnici

Mladen ističe da je to što je učinio potpuno normalno i da bi svaki čovek trebalo da pomogne drugom u nevolji. U međuvremenu, posetio je gospođu Rut u bolnici.

- Cela ruka joj je zavijena, ona je starija, slabo i čuje i vidi, ali duhovno je bistra i čim sam ušao kod nje ona je rekla: "Ah, gospodine Ivanoviću"! i držala me za ruku. Rekla mi je kada izađe iz bolnice da ćemo ona, ja i moja supruga na ručak. Ne verujem da će se ona vratiti u stan jer nije sposobna da bude sama, ona je za starački dom - ističe Mladen u razgovoru za "Vesti".

On se priseća i kako se sve dogodilo.

- Tog dana sam krenuo kod očnog lekara i u hodniku sam čuo zvuk dojavljivača požara. Krenuo sam redom i došao do četvrtog sprata. Tu je iz malo otvorenih vrata stana gospođe Rut izlazio dim. Kada sam ušao u stan od dima se ništa nije videlo, ni plafon ni pod. Sreća da sam imao šal, pa sam se koliko-toliko zaštitio od dima. U prvi mah ništa nisam primetio, a hteo sam da na drugoj strani otvorim prozor. Dobro je da nisam potrčao, nego sam išao polako i osetio da se na podu nešto vrti, onda sam shvatio da je starica na podu. Podvukao sam ruke ispod nje, izvukao je u hodnik, zatvorio staklena vrata i sprečio da dim ide u deo hodnika u kome sam je spustio na pod. Ona je polako došla sebi - prepričava događaj Mladen Ivanović.

Posle izjave policiji Mladen je otišao na kontrolu kod lekara, a kada se vratio počeli su da dolaze nemački novinari.

Bilo je nekoliko ekipa i svima je ispričao šta se desilo. Rekao im je, kaže, još nešto što nisu naveli, a stalo mu je da se zna.

B. Miličić
Zgrada u kojoj se odvijala drama

- Nemačkim novinarima sam rekao da nisam spasilac, nego sam treći u svemu tome - prvo je Bog ko veruje u njega, drugi je dojavljivač požara, a ja treći. Rekao sam im i da ne želim tu veliku priču o svemu jer smatram da je dužnost svakog čoveka da pomogne drugom u nevolji. Za mene se to podrazumeva i to je sasvim normalno - kaže Mladen Ivanović.

Inače, na vratima zaključanog stana gospođe Rut još su vidljivi tragovi gareži, a iz hodnika u kom se nalazi njen stan i dalje se širi miris dima.

U zgradi sa 260 stanova Ivanovići stanuju 12 godina i poznati su po spremnosti da u svakom trenutku priskoče u pomoć komšijama.

Tako je jednom ranije Mladen osetio dim iz stana gospođe Rut i kada je došao video je da je preko uključenog šporeta goreo strujni kabl.

B. Miličić

Pomogla i supruga Marija

- Kada je Mladen došao u naš stan po stolicu, pošla sam za njim, ali od dima u hodniku ništa nisam videla, nego sam se vratila na treći sprat pa onda prošla kroz hodnik i ušla sam s druge strane hodnika. Videla sam gospođu Rut, sedela je na stolici, imala je na sebi kupaći mantil i ponavljala je tiho - "Da li je neko tu?" Ja sam je zakopčala i bila s njom dok nisu došli vatrogasci i hitna pomoć - priča Marija Ivanović.

Šest meseci postali 50 godina

Mladen Ivanović je rođen u u selu Mala Žuljevica kod Bosanskog Novog, sada Novog Grada, a u Nemačku je stigao iz Beograda.

- Nisam Beograđanin, tamo sam završio zanat i posle vojske se zaposlio. Onda su došli ljudi iz firme Montinvest koja je tražila električare za Nemačku. Tako sam 28. 8. 1969. godine stigao u Minhen - priseća se Mladen.

Dok govori o boravku u Nemačkoj, Mladen navodi, da je, kao i mnogi drugi gastarbajteri imao sasvim drugi plan.

- Mislio sam da ću ostati samo šest meseci, jer pre dolaska u Nemačku radio sam sa jednim električarem privatno u Žarkovu gde su se prodavali placevi koji su koštali 600.000 dinara. Mislio sam da zaradim tih 600.000 i da se vratim, ali u međuvremenu sam upoznao suprugu Mariju, venčali smo se, došla su deca Tanja (1983) i Daniel (1980), imamo dvoje unučadi od ćerke Marka i Minu.

B. Miličić

Sadi orahe u Derventi

I Mladen i supruga Marija su penzioneri.
- Marija je iz Ljupljanice kod Dervente. Njen brat nam je dao plac da napravimo kuću u koju rado odlazimo i mi, ali i naša deca i unuci. Planiram uskoro odlazak u Derventu, jer kada dođe proleće uvek ima nešto da se radi oko kuće, a ja sam nabavio orahe koje želim da posadim na našem imanju - kaže Mladen.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online