Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 25.03.2018.
18:18
E. V. A

Otadžbinu vole i stihovima

Učenici Dopunske škole na srpskom jeziku iz nekoliko gradova u okolini Štutgarta, nastavnice Nataše Milenković nedavno su učestvovali na konkursu za 13. Zbornik književnog stvaralaštva mladih Srbije i dijaspore koji je raspisao Kulturno-izdavački centar Srpska kuća iz Požarevca.

Vesti
Dečji pisac Tode Nikoletić i deca iz Nemačke

U prvom delu Zbornika objavljeni su radovi dece iz Srbije, a u drugom delu su radovi učenika nastavnice Milenković. Srpska kuća je 8. marta objavila i zbirku pesama i priča "Deca deci s ljubavlju" u kojoj se nalazi 49 pesama i priča ovih učenika. U ovoj knjizi zastupljeno je 35 učenika, njena promocija je planirana do kraja školske godine, a nagrađeno je 29 učenika iz Nemačke.

- Uključivanjem u ovaj projekat, želela sam da podstaknem učenike da se pismeno izražavaju na srpskom jeziku, ali i da ih podstaknem da svoju maštu, emocije i ideje pretoče u stihove i reči - kaže za "Vesti" nastavnica Nataša Milenković.

Prema njenim rečima, deca su "pokazala da srpski jezik nikada za njih neće pasti u zaborav".

- Ovo je njihov prvi korak ka književnom stvaralaštvu i nadam se da će nastaviti putem kojim su krenuli sa željom za očuvanje srpskog jezika i ćirilice. Učenici su pisali o temama koje su bliske njihovom svakodnevnom životu, a to su najčešće: drugarstvo, ljubav, škola, igra, mama, tata, sestra, brat, mačka, pas, konj, priroda , godišnja doba, ali su inspiraciju pronašli i u otadžbini Srbiji - dodala je nastavnica Ninković.

Zbornik književnog stvaralaštva mladih Srbije i dijaspore je trajni dokument o deci čija se imena nalaze u njemu i njihovom književnom stvaralaštvu. Uz to su deca iz dijaspore mogla da upoznaju stvaralaštvo i interesovanja dece iz Srbije i da stiču nova poznanstva. Ono što čini neraskidivu sponu između njih je srpski jezik i poreklo.

Za Ginisa

Na konkurs KIC Srpska kuća iz Požarevca, za 13. Zbornik književnog stvaralaštva mladih Srbije i dijaspore prijavilo se oko 3.000 mladih. Posebna pažnja posvećena je deci iz dijaspore. Po izlasku Zbornika on je dostavljen deci, konzulu u Štutgartu i ministru prosvete. Srpska kuća radi na nekoliko projekata koji afirmišu mlade pisce i na taj način su "stvorili grad od 20.000 mladih pisaca" u Srbiji i dijaspori i najverovatnije će konkurisati svojom idejom za Ginisa.

- Posebno sam zahvalna Bratislavu Goliću, uredniku Srpske kuće, koji je prepoznao talenat mojih učenika i afirmisao njihov rad. Objavljivanje pesama i priča, ali i njihova afirmacija, imali su veoma pozitivan uticaj na učenike. Ne samo da je njihov talenat zapažen i promovisan, već je to podstaklo i ostale učenike da krenu putem svojih drugova - ističe Nataša Milenković.

Učenici su presrećni jer su dali svoj doprinos u književnom stvaralaštvu mladih, ponosni su njihovi roditelji, ali i nastavnica Milenković koja je bila inicijator učešća u ovom projektu.

Spisak nagrađenih učenika po gradovima

Zindelfingen

Vesti

Isidora Rajić, pesma: "Majka", Angelina Rajić, sa pesmom čiji je naziv: "Pesme", Natalija Pušica: "Deco, igrajte se", Stefan Pušica je napisao pesmu: "Drugarstvo", Emilija Živković je inspiraciju našla u životinjama, pesma: "Životinje", Lena Dašić je pisala o otadžbini, pesma: "Srbija", Lena Stegić, pesma: "Igra" i Ksenija Jevtić, pesma: "Proleće".

Vesti

Gepingen

Sara Moconja, pesma: "Moja sestra", Aleksandar Moconja, pesma: "Moj pas", Milena Veljković, nagrađena za pesmu: "Jesen", Tijana Arsenić, pesma: "Moja mama", Sara Milenković nagrađena za književno stvaralaštvo: "Vatreni konji" i Natalija Milenković: "Narcis i bela rada".

Vesti

Rojtlingen

Mila Tripković, pesma "Jesen", Angelina Stevanović, pesma: "Moja porodica", Teodora Kremenović - "Moja seka", Matija Kruškonjić je nagrađen za pesmu "Mali brat", Katarina Kerk, pesma "Škola", "Srpski put" u kojima su opisani naši preci - delo je Benjamina Durakovića, a za pesmu "Moj drug" - nagrađen je Luka Duraković.

Vesti

Kirhajm Tek

David Đurašinović, pesma "Drugarstvo", Teodora Ružić, pesma "Mašta" i Balša Ružić, pesma "Škola".

Vesti

Eslingen
Ljubica Manić, pesma "Godišnja doba", Mina Manić je nagrađena za pesmu "Ruža", književni sastav za koji je nagrađena Mila Stanojević nosi naslov "Moja drugarica", David Stojanovski je nagrađen za priču "Moji ljubimci" i Nikola Stajić Maksimović je napisao pesmu "Škola".

Vesti

Niš ostaje zauvek u sećanju

Osim nagrada na konkursu Srpske kuće, učenici Nataše Milenković su ostvarili zavidne rezultate i na konkursu Književnog kluba Zlatno pero u Knjaževcu. Nagrađeni su učenici: Tijana Arsenić i Miloš Kerić iz Gepingena, Neven Prokopić iz Eslingena, Ana Kovjanić i Anastasija Pušica iz Zindelfingena. Na konkursu "Gordana Brajović" u Aleksincu, pohvaljeno je šestoro učenika: Ljubica Manić i Mila Stanojević iz Eslingena, Sofija Oroz iz Rojtlingena, David Đurašinović iz Kirhajma, Tijana Arsenić i Sara Milenković iz Gepingena.

Na Festival dečjeg književnog stvaralaštva i stvaralaštva za decu u Nišu, nastavnica je poslala tridesetak literarnih radova svojih učenika. Na konkurs je pristiglo više od 1.000 radova, a Mina Manić iz Eslingena je osvojila treće mesto dok je pohvalu dobila Sara Milenković.

Mina Manić je pored knjige i pohvalnice dobila i novčanu nagradu. Uz odobrenje Ministarstva prosvete, generalnog konzula u Štutgartu i Školskog odbora, nastavnica je sa nagrađenim učenicima prisustvovala Festivalu u Nišu.

- Srećne smo i ponosne što su naši radovi među najboljima od 1.000 radova. Ponosni su i naši drugovi koji su nam čestitali. Nije nam bilo teško da pišemo jer je tema bila inspirativna - kažu za "Vesti" uglas Mina i Sara.

Mina dodaje da je za nju velika čast što je bila deo Festivala i da će joj dodela nagrada ostati zauvek u sećanju između ostalog i što su upoznali nekoliko pisaca za decu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online