Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 18.03.2018.
18:11
N. Popović - Vesti A

"Vesti" u poseti srpskim trojkama u Darmštatu: Nerazdvojne od prvog koraka

Pre skoro 15 godina, tačnije 20. septembra 2003, "Vesti" su objavile tekst pod naslovom "Tri pupoljka iz Darmštata", uz najavu i na naslovnoj strani. Pisali smo o tada mladom bračnom paru Milanu i Ljubinki Simonovski, koji su porodičnu sreću pomnožili sa tri i pripremali se da 7. oktobra te godine proslave prvi rođendan svojih trojki, devojčica Adrijane, Leticije i Anastazije.

N. Popović
Srećna familija na okupu: Ljubinka i Milan sa ćerkama

Deceniju i po kasnije, obreli smo se ponovo u toplom porodičnom gnezdu porodice Simonovski u Darmštatu kod Frankfurta i razgovaramo o godinama koje su i njima i nama proletele za tren.

Vrata su nam otvorili nasmejani Ljubinka (43) i Milan Simonovski (41), a njihove tri slatke devojčice, sada već tinejdžerke, stidljivo nas pozdravljaju i zatim "pobegoše" u svoju sobu.

- Deca su, vidite i sami, porasla, velike su to cure i naravno sada je sve lakše. Ali, prvih nekoliko godina njihovog života zaista smo bili na velikom ispitu iz roditeljstva, pogotovo što nikoga nismo imali ko bi nam se našao da pomogne - priča nam Ljubinka.

Različiti konci oko ruke

Mnogo je toga predala zaboravu, sada joj je zaista teško i da se priseti kako je to bilo nahraniti, presvući i zbrinuti troje dece u isto vreme.

- Mnoge moje prijateljice koje su se porodile posle mene mi kažu: "Kada nas briga oko bebe smori setimo se tebe i zapitamo kako je tek tebi bilo sa troje" - smeje se Ljubinka.

Atrakcija

- Dok su bile manje svuda gde se pojavimo izazivali smo pažnju i uvek sam morao da pričam istu priču. U neko doba mi je došlo u pamet da se snimim na neki uređaj i kada me neko radoznao presretne da mu samo pustim traku - šali se Milan Simonovski.

- Sećam se, kad me sada podsećate, da sam znala da im oko ruke vežem končiće različitih boja da bih znala koju sam od njih nahranila a koju ne. Kada su bile bebe i nama je bio veliki problem da ih razlikujemo. A buđenje i neprospavane noći nisam brojala, nijedan roditelj to ne radi, jednostavno - podrazumeva se.

U razgovor se uključuje i Milan Simonovski, koji inače radi u gradskom prevozu Darmštata i svakodnevno sedi za komandama tramvaja.

Šok kod ginekologa

- Kada je Ljubinka došla sa prvog pregleda od ginekologa, rekla mi je da je trudna i da nosi dvojke. "Ma ti nisi dobro razumela doktora, idem ja na sledeći pregled s tobom", odgovorio sam joj. Kada smo ponovo došli na kontrolu, lekar uzeo onu "kuglu" od ultrazvuka i počeo da je "vozi" po njenom stomaku i broji, "evo ga jedan embrion, dva"... kada je došao do tri zamantalo mi se. Izašli smo iz ordinacije srećni, ali i pomalo ošamućeni, jer zaista nismo znali šta nas čeka - priča Milan koji je po ocu Srbin, a po majci Makedonac iz Kumanova.

Vesti
Faksimil "Vesti" iz septembra 2003.

Trojke su svet ugledale dva meseca pre termina jer su doktori akušerske klinike u Darmštatu procenili da bi bio rizično da se Ljubinkina trudnoća i dalje održava. Posle carskog reza, kratko su bile u inkubatoru.

Muke sa smenama

Nije bilo lako ugovoriti sastanak sa porodicom Simonovski, a da ih zateknemo sve na okupu. Tata Milan, rekosmo, vozač je tramvaja i radi u smenama, na poslu je često do kasno uveče ili od rane zore. I Ljubinka u lancu prehrambenih prodavnica Aldi radi u smenama, pa često nije kući pre 22 sata uveče.
- Zbog toga sam i počela da radim tek pre nekoliko godina, jer se sa troje dece istog uzrasta to jednostavno nije bilo moguće organizovati - priča Ljubinka Simonovski.

- Stigle smo kući posle mesec dana u ovaj isti stan u kojem i sada sedimo - priča nam Ljubinka.
Ipak, finansijski im nije im bilo lako da izađu na kraj svakog meseca, jer mogao je radi samo Milan, dobijali su dodatak da bi podmirili kiriju za stan i to je uglavnom bilo to.

- Uzeli smo stvar u svoje ruke pa smo sami pisali na adrese proizvođača pelena i hrane za bebe i zaista su nam izašli u susret i slali su nam na kućnu adresu te osnovne potrepštine, pa se barem oko toga nismo brinuli. Samo su tražili da im kao dokaz pošaljemo krštenice - seća se Ljubinka.

Tata sve vidi

- Nekada je velika prednost što su njih tri uvek zajedno. Kada zbog nečega kasne kući, zovemo ih redom i ako su dve nedostupne na mobilnom telefonu treća se ipak, javi i prijavi gde se nalaze. To nam uštedi mnogo brige. Često se desi i da su na stanici kada vozim tramvaj, a nekada ih kružeći po gradu "uhvatim" i gde ne trebalo da budu. Od tate ne mogu umaći - smeje se Milan Simonovski.

- Čudo je, a to imam i snimljeno i na video-kaseti, prohodale su istog dana! Od rođenja pa sve do danas su nerazdvojne, zajedno su išle u vrtić, osnovnu školu i sada gimnaziju - kaže Milan.

- Neke škole odvajaju čak i blizance, a kamoli trojke, psiholozi tvrde da je tako bolje jer su i tako stalno zajedno. Ali, eto, škole u Darmštatu nisu takve, dozvolili su da idu zajedno u isti razred, a i nama je zbog toga uvek bilo mnogo lakše da se organizujemo - kaže Ljubinka.

Vole folklor i Petrovo

Razgovoru se pridružuju i Adrijana, Leticija i Anastazija, nisu baš previše pričljive pa im reči valja "kleštima izvlačiti". Ipak, saznajemo da zajedno igraju i folklor u klubu Serbia

u Darmštatu, tamo idu i na časove Dopunske škole srpskog jezika kod nastavnika Srbe Jocića, a u slobodno vreme najčešće su sa svojim društvom u kafićima i poslastičarnicama u Darmštatu. Naravno, tokom dana, jer za večernje izlaske su još premlade. Na pitanje o dečacima crvene i uglas kažu da im to pitanje još nije na dnevnom redu.

Kumovao predsednik Hesena

Ljubinka ističe da su prirodne trojke retkost i u Nemačkoj pa je njenim ćerkama kum bio Robert Koh (CDU), tadašnji predsednik pokrajine Hesen.
- I danas redovno iz Vizbadena, gde je sedište pokrajinske vlade, dobijamo rođendanske čestike za naše ćerke.

- Volimo da idemo u mamimo rodno mesto, Petrovo kod Doboja (BiH). Tamo imamo društvo, a pošto je malo mesto uveče možemo da idemo u diskoteku - kaže u ime sestara Adrijana.
Nadamo se da nam sestre neće zameriti što ćemo napisati da je ona za nijansu bolja u školi, mada su sve tri veoma dobre učenice.

Kombi umesto opela

Godišnji odmori su bili posebna priča. Čim su saznali da su trojke na putu prodali su tada novu opel-astru i kupili veći automobil, kombi ford galaksi.
- Usput se moralo stajati mnogo puta zbog hranjenja i presvlačenja. Poređamo po onim klupama na parkingu jedan do drugog tri dečja sica koje iznesemo iz auta i onda krenemo sa kašikama - priča Ljubinka i dodaje da već godinama letuju u mestu Baška Voda kod Makarske (Hrvatska).

O životnim planovima još ne razmišljaju i kažu ne znaju čime će se u baviti u životu.
- Kad su bile manje dolazile su mi i govorile da će biti veterinarke ili učiteljice, ali sada više o tome ne pričaju. Videćemo, neka prvo maturiraju (sada pohađaju 9. razred), a o studiranju, o tom potom - savetuje mama Ljubinka.

Oprostili smo se s našim prijatnim domaćinima zadovoljni što je jedna srećna priča sa stranica "Vesti" dobila i lep nastavak. A život srpskih trojki iz Darmštata tek je na početku - biće kod njih, uvereni smo, još mnogo lepih priča i vesti. Za neku novu reportažu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online