Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.03.2018.
06:00
N. Popović - Vesti A

Na ledu i srpski klizi

Ledena sportska dvorana u Darmštatu odjekivala je nedavno od vesele dečje graje, ali i dovikivanja, priče i šala na srpskom jeziku. Naime, već drugu godinu zaredom je Srba Jocić (70), nastavnik dopunske škole u ovom gradu u blizini Frankfurta, doveo grupu svojih đaka, koji nastavu pohađaju u prostorijima tamošnjeg kluba Serbia (Ludwigschstr. 42, Darmstadt, sredom od 15 do 18 ), na celodnevni zimski izlet, a nekoliko sati klizanja svima je priuštilo mnogo zadovoljstva. Čak i nastavniku Jociću, koji je na klizaljke, kako nam je priznao, stao prvi put posle više od 40 godina!

Vesti
Lakše se uči uz druženje: Učenici su razgovarali samo na srpskom

- Bili smo ovde prošle godine, deca su bila oduševljena, pa smo odlučili da sad organizujemo reprizu - kaže nastavnik Jocić dok pokušava da okupi svoje pulene koji su se "raštrkali" po ledenoj pisti, da bismo napravili zajedničku fotografiju.

Priča nam Srba da se ovog puta odazvalo 14-oro dece, uzrasta od 8 do 15 godina.

- Obavestili smo njihove redovne nemačke škole da danas neće doći na nastavu, svi su bez problema dobili dozvolu tako da za ovo lepo provedeno vreme ništa nije stajalo na putu - ističe Jocić upozoravajući svoje đake da međusobno, barem danas, ne razgovaraju na nemačkom, nego na srpskom jeziku.

- Razumem da je deci tako lakše, ali moja je misija da ih učim pa su i ovakva neformalna druženja prilika za usavršavanje maternjeg jezika - ističe Jocić.

Muke s kravom

Mali Marko Bosić (13) nam priča, dok sedimo u obližnjem kafeu pored ledene dvorane, da sa bratom Davidom rado ide u rodni kraj svojih roditelja, Republiku Srpsku.
- Tamo sam prvi put uživo video konja, kravu, svinje... Jednom sam sam pokušao da pomuzem kravu, ali se nije najbolje završilo, umalo me nije "pregazila" - smeje se simpatični Marko prepričavajući nam svoje doživljaje iz matice.

Imali smo priliku da upoznamo tri simpatične devojčice, Leticiju, Anastaziju i Adrijanu Simonovski. Sestre imaju 15 godina i jedne su od retkih trojki rođenih u dijaspori.

- Rođene smo u Darmštatu, mama Ljubinka je rodom iz Bosne, a tata Milan je poreklom iz Makedonije - priča nam u ime trojki Leticija i kaže da sve pohađaju gimnaziju, a redovne su i na probama folklorne sekcije u klubu Serbia u Darmštatu.

Bojan pomagao nastavniku

Nije lako paziti na grupu razigrane dece pa je nastavnik Jocić imao tokom klizanja pomoć Bojana Racića (32) oca malene Tijalde (8) koja u Darmštatu pohađa drugi razred dopunske škole.

- Vodim privatnu auto-radionicu pa sam mogao da rasporedim svoje radno vreme i danas sam slobodan. Razumem da oni koji rade u firmama teško mogu da dobiju slobodno toku radne sedmice, a meni ovaj zadatak zaista nije teško pao jer zaista uživam u klizanju sa ćerkom i drugom decom - kroz osmeh nam priča Bojan Racić.

Pored trojki bilo je i blizanaca - Bojana Kijanović je došla sa bratom Stefanom (14). Ona rado i puno priča na srpskom jeziku pa tako saznajemo i da trenira odbojku. Brat Stefan se međutim zabavio svojim pametnim telefonom, a jedva smo uspeli i da napravimo njihovu zajedničku fotku jer je nerado stao pred objektiv našeg fotoaparata.

Blizanci: Bojana i Stefan Kijanović

Pričali smo i sa Tamarom Kovačev (15) koja ove godine završava dopunsku školu, po ocu je Hrvatica, a rado ide na časove srpskog jezika, pa je dobro savladala i ćirilično pismo. A njena drugarica Snežana Đorđević (14) nam se hvali da pored obaveza u redovnoj i dopunskoj školi stigne da bude čirlidersica. Za one koji ne znaju to je vrsta zahtevnih grupnih gimnastičkih vežbi. Trend je došao iz Amerike, a deca poput nje ulažu mnogo truda da uvežbavajuću zahtevne tačke i vratolomije.

- Planirao sam da sa ovom decom organizujem još jedan izlet u prirodi, na leto, pre završetka školske godine, i onda se definitivno povlačim iz ovog posla. Zvanično sam penziji već nekoliko godina, ali sam sada odlučio da od sledeće škole godine više neću ulaziti u učionicu. U Nemačkoj predajem našoj deci još od polovine osamdesetih godina prošlog veka, kada sam se javio na konkurs za takozvanu integrisanu nastavu. Došlo je vreme da me na ovom zahtevnom, ali lepom poslu zameni neko znatno mlađi - kaže na kraju razgovora za "Vesti" Srba Jocić.

VOLE I FOLKLOR: Sestre Simonovski

Potpisi za novog nastavnika

Budući da sledeće školske godine Darmštat ostaje bez nastavnika Dopunske škole, bilo bi važno da roditelji naše dece u ovom gradu što masovnije podrže inicijativu Branka Radovanovića, generalnog konzula Srbije u Frankfurtu, za prikupljanje potpisa kojim će se od Ministastva prosvete Srbije zatražiti angažovanje još jednog nastavnika maternjeg jezika u pokrajini Hesen, o čemu su "Vesti" više puta opširno izveštavale.
- Bilo bi šteta da se od septembra ova škola ugasi, jer kad se razred "rasturi" decu je kasnije teško okupiti. Za sada sam prikupio oko 25 prijava, ali apelujem na roditelje da i dalje donose prijave meni, ili ih predaju direktno u Generalni konzulat Srbije u Frankfurtu - kaže Srba Jocić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online