Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 04.03.2018.
18:11
Z. Vicelarević - Vesti A

Podno grejanje čuva freske

U hramu Vaskrsenja Gospodnjeg na Galusu u Frankfurtu su već nekoliko dana velika buka i prašina. A o čemu se tačno radi, vidi se tek kada se uđe u hram - u toku su radovi na postavljanju podnog grejanja.

Z. Vicelarervić
Dobrovoljno rade: Vernici sa ocem Simonom Turkićem (drugi zdesna)

Radijatori, koji su do sada bili jedini izvor toplote, nisu bili dovoljni da zagreju ogroman prostor, a naročito se to primeti kada se spoljna temperatura spusti ispod nule.

- Osim toga, radijatori čade zidove. Posle Vaskrsa je u planu da se ikonopišu freske na zidovima našeg hrama, pa bi došli u situaciju da nam posle 3 - 4 godine freske potamne od radijatora. Prethodno smo izvršili ispitivanja i došli do zaključka da bi svaka vrsta radijatora čadila zidove - kaže nam otac Simon Turkić, koji je sve vreme sa radnicima.

On navodi da su rešenje pronašli u podnom grejanju.

Z. Vicelarervić

- Primorani smo da iskopamo deo poda kako bi podno grejanje moglo da se postavi, a da pod ostane na istoj visini kao ranije. Za početne poslove iskopavanja betonskog poda nismo angažovali firme već su se naši vernici dobrovoljno javili da pomognu bez nadoknade. Među prvima je došao naš veliki vernik Nenad Petrović iz Frankfurta. Došao je sa svojim ljudima i vredno rade. Pored njih su i dva brata Radojica i Radovan Duborja i mnogi koji su dobrovoljno došli da pomognu. Kontejnere nam je obezbedio Milan Petrović, a samo podno grejanje će da priloži naš, takođe, veliki vernik Rodoljub Ilić iz Frankfurta. On će postaviti i kompletnu instalaciju. Deo radova koji mora da se plati iznosi nešto više od 3.000 evra i finansira se od dobrovoljnog priloga našeg naroda - kaže za "Vesti" otac Simon.

- Došli smo da pomognemo oko ugradnje grejanja kako bi, pre svega nama, parohijanima bilo što prijatnije dok smo na Božjoj službi. Zima je, hladno je, a postojeći radijatori nisu adekvatno rešenje. Sa mnom su, takođe, dobrovoljno moji saradnici Velibor Milašinović, Mirko Đurđević, Dragan Vasiljević i Mladen Radulović. Svi radimo bez novčane nadoknade, a vera u Hrista, vera u Boga i osećaj da se radi za dobrobit našeg naroda je naša najveća nagrada - kaže nam Nenad Petrović, privatni preduzetnik iz Frankfurta.

Na dan kada je reporter "Vesti" bio u hramu uz već pomenute vernike radili su i Milorad Božović, Stevan Stančević, Branimir Mitrović, Marko Tomić, Mladenko Zarić, Boro Despotović, Nikola Polić, Goran Anđić i Zoran Radulović.

Vaskršnje službe na Betoven placu

Radovi oko uklanjanja betonskog sloja bi trebalo da budu gotovi za nekoliko dana, a potom se pristupa polaganju cevi za grejanje. Zbog toga službe u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg neće biti služene 4. i 11. marta, već će u crkvi Svetoga Luke na Betoven placu u Frankfurtu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online