Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 03.03.2018.
00:44
N. Popović - Vesti A

Deca igraju, stariji se svađaju

Kratko je trajalo krhko primirje unutar posvađanog rukovodstva Saveza srpskih udruženja Nemačke. "Džentlmenski sporazum" koji je 23. septembra prošle godine postignut na maratonskoj vanrednoj izbornoj skupštini SSUN (zasedalo se, kako su "Vesti" tada izvestile, više od sedam sati) u prostorijama Srpskog kulturnog centra Ofenbah, između Dragana Ivaškovića i Danila Đokića, da će Savez imati dva predsednika i da u prvom godišnjem mandatu na čelu Saveza bude Ivašković, definitivno je ovih dana pao u vodu.

N. Popović
Nestao spisak učesnika: Vanredna skupština SSUN u Ofenbahu u septembru 2017.

Pred održavanje tri velike Smotre folklora, koje organizuje SSUN, stigla je ostavka Danila Đokića na sve funkcije u Savezu. Uz to Savez do danas nije, kako to nemački zakon nalaže, kod notara overio zapisnik sa skupštine održane u Ofenbahu pa faktički radi u "ilegali".

- Tačno je, 21. januara ove godine sam, na redovnom sastanku SSUN, koji je održan u klubu Sloga u Štutgartu, podneo ostavku jer nisam želeo da više dajem kredibilitet ilegalnoj upravi Saveza, a i zbog toga što je Ivašković donosio neke važne odluke bez ikakve konsultacije sa drugim članovima na šta je bio obavezan - kaže za "Vesti" Danilo Đokić, sa kojim smo razgovarali ovim povodom.

Đokić koji je i potpredsednik Srpskog centra u Štutgartu navodi da je posle vanredne skupštine u Ofenbahu po dogovoru odneo dokumente sa tog skupa kod notara radi overe.

- Notar je ocenio da su papiri nepotpuni (nedostajao je spisak učesnika, a poziv na skup nije bio napisan na nemačkom jeziku), a i odluke koju su tada donete nisu bile u skladu sa Statutom - kaže Đokić.

Finansije na zdravim nogama

- Treba istaći jednu činjenicu: bez obzira na sve kontroverze oko zvanične registracije, SSUN je u prethodnih nekoliko meseci, barem što se finansijskog stanja tiče, na zdravim nogama. Izveštaji o prihodima i rashodima dostupni su, u svakom trenutku, svim članovima SSUN. To je pozitivno dostignuće kojim se bivša uprava nije mogla pohvaliti i naslediće ga oni koji dođu na čelo Saveza - ističe Ivašković.

Propao džentlmenski sporazum: Đokić i Ivašković

On pojašnjava da je po još važećem Statutu SSUN morao da bude izabran jedan, a ne dva predsednika kako je tada odlučeno.

- Sporno je i što je Ivašković, bez ikakvog dogovora sa drugim članovima Saveza, na sastanku Saveta Evropske smotre, koji je krajem decembra prošle godine održan u Banjaluci predložio, a potom je i izglasano, da na bini na Evropskoj smotri ubuduće ne sme da bude više od 36 igrača čime su direktno oštećena folklorna udruženja sa više članova, među kojima je i moje - konstatuje Đokić, objašnjavajuću razloge svoje odluke da se povuče iz rukovodstva Saveza.

On ističe da je odbijen njegov zahtev da se što pre zakaže vanredna skupština na kojoj će se birati novi predsednik.

- Slažem se da je situacija teška i zaista se trudim da je svojim delovanjem još više ne pogoršam, pogotovo zbog činjenice da je Evropska smotra u Banjaluci faktički pred vratima, a SSUN je, kako je poznato, domaćin te velike priredbe - kaže Dragan Ivašković.

Većina ograničila broj igrača

Reagujući na prozivke Danila Đokića "da je samovoljno donosio loše odluke po klubove iz Nemačke", Ivašković kaže da se već dugo pregovaralo o tome da se ograniči broj igrača na bini na Evropskim smotrama.
- Ja sam predložio 32 igrača, a na kraju je doneta odluka da ih bude najviše 36. Takvu odluku izglasala je većina članova Saveta Evropske smotre na skupu u Banjaluci, dakle nisam je doneo lično nego demokratska većina - istakao je Ivašković.

Sa njim smo razgovarali "u četiri oka" tokom nedavne Savezne folklorne smotre za sever Nemačke, u Milhajmu kod Frankfurta, gde je nastupao i njegov matični klub Srbija iz Dortmunda.

- Mada neki tvrde drugačije, ne bežim od vanredne skupštine Saveza niti mi je stalo da zadržim fotelju. Samo smatram da bi vanredna skupština, u ovom trenutku, dodatno produbila postojeći raskol i time bila potpuno kontraproduktivna - kaže Ivašković, koji je zbog pravne zavrzlame sa zvaničnom registracijom SSUN konsultovao advokata.

- Advokat takođe smatra da se sa ovakvom dokumentacijom ne možemo registrovati, pogotovo što je na volšeban način "nestao" spisak učesnika skupštine u Ofenbahu, pa se ne zna ni ko je bio prisutan, ni ko je glasao za donete odluke. On je rekao da do naredne skupštine mogu da obavljam funkciju v. d. predsednika - istakao je Ivašković.

Prema nezvaničnim saznanjima "Vesti", svađa unutar rukovodstva SSUN unela je duboke podele i među članstvo i klubove, a izvesno je da oni sa severa Nemačke staju na stranu Dragana Ivaškovića, dok su srpski klubovi sa juga skloniji struji koju predvodi Danilo Đokić.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online