Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 19.01.2018.
00:55
B. Božin - Vesti A

Prkosni duh božura

Peter Handke je jednom rekao da je Kosovo "univerzum bola", a o toj patnji 21. veka već punih trinaest godina širom sveta peva i govori ansambl Kosovski božuri koji je pokrenula i neguje glumica Ivana Žigon.

B. Božin
Mnogo emocija: Ivana Žigon, Kosovski božuri i Gavrilo Kujundžić


Zahvaljujući prijateljstvu Igora Ristića iz Berlina i Petra Slavkovića iz udruženja Srbija za mlade, ansambl je nastupio u berlinskom hramu Sveti Sava na dobrotvornom koncertu za pomoć srpskim porodicama na Kosovu. U toku večeri je objavljeno da je skupljeno 3.600 evra, ali to nije bila konačna suma jer su prilozi i dalje pristizali.

- Velika je radost što smo ovde zajedno, što pokazujemo slogu i jedinstvo i što ćemo pomoći onima koji su danas najugroženiji u Srbiji. Sigurni smo da će ljubav i radost sa ovog mesta stići i do našeg naroda na Kosovu i Metohiji - rekli su Petar i Igor.

Svaka je reč suvišna

Otac Veljko Gačić je zahvalio Igoru i Petru koji su započeli prijateljstvo u hramu Svetog Save, a koje je rezultiralo "ovim događajem koji nije nikog ostavio ravnodušnim i gde je svaka reč suvišna". On je rekao da se nada da će "snaga Kosovskih božura i nadahnuće doći do mnogih srca i duša koje još spavaju i nisu svesne sudbine koje je Bog dodelio srpskom narodu".

Oni su se zahvalili sveštenicima Veljku i Radomiru na gostoprimstvu, kao i ambasadorima Srbije i BiH Dušanu Crnogorčeviću i Željku Janjetoviću, konzulu Kosti Simonoviću i vojnom atašeu Dejanu Cimbaljeviću na prisustvu.

Najpre je nastupila etno-grupa Gora iz Berlina koju predvodi Sandra Stupar. Ivana Žigon je, oduševljena lepotom njihovih glasova, rekla da su "uvek u zavičaju kada su u hramu i kada je sa njima prelepa, nepobediva, zavičajna, božanska energija kakvu su upravo čuli".

Koncert je nastavljen u istom naboju emocija stihovima pesme "Daću ti zlato, daću ti bisere, samo jedno neću - moje Kosovo sveto", a Miloš i Jovan, Maja, Ivana, Mirjana i Milica iz Orahovca, Velike Hoče, Gračanice su se sve vreme držali čvrsto zagrljeni pokazujući snagu i ujedno potresnu ranjivost svoje mladosti. Njih je na harmonici pratio Gavrilo Kujundžić, profesor muzike iz Velike Hoče, "koji je komponovao mnoge pesme koje će se jednog dana pevati kao narodne", rekla je Ivana Žigon.

I njeni Božuri su imali samo lepe reči za glumicu.

Putovanje na Kosovo

Ivana Žigon je na kraju pozvala na putovanje Dogodine na Kosovu, koje od 10. do 13. maja ove godine organizuju Igor i Petar, ne samo po "selima i dolinama i svetinjama Kosova i Metohije, nego i po prostranstvima naše duše".
- Susrešćete se tamo sa samima sobom - poručila je Ivana iz svog iskustva Beograđanke koja mnogo toga nije znala dok nije upoznala decu sa Kosova koja na svojim plećima nose čitavu srpsku istoriju.

- Kada se pre 13 godina pojavila predivna vila, tada se nije moglo čuti mnogo lepog o Kosovu i Metohiji, a ona je htela da u svet ponesemo ono najlepše što imamo. Onda nas je sastavila, povela, razvila i zadržala. Zahvaljujući njoj vama sada pevamo pesme sa Kosova i Metohije. Možda nikada ne bismo spoznali tu lepotu svoga kraja da nam ona, koja i nije odatle, to nije otkrila - rekla je jedna od članica ansambla.

Prema njenim rečima Dobrica Erić kao da je Ivani namenio "Prkosnu pesmu".

- Ona je tada prkosila svom vremenu kao što mi danas prkosimo svetu i govorimo kako je lep naš kraj.




Upoznali se u hramu
Igor Ristić kaže da je poznanstvo sa Petrom, koji radi u turističkoj organizaciji Srbija za mlade i koji je svake godine dolazio na sajam turizma u Berlinu, bilo spontano.
- Upoznali smo se pre sedam godina ovde u hramu. On je svake godine dolazio na ITB i družili smo se, a kako je njegova supruga član Božura, došli smo na ideju da organizujemo koncert ovde u Berlinu - ispričao je Igor.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online