Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 22.12.2017.
03:11
B. Božin - Vesti A

Budite ponosni što ste Srbi

Tradicionalna novogodišnja priredba učenika Dopunske škole na srpskom jeziku u Berlinu prvi put je održana u novim prostorijama Srpsko-nemačke zajednice u okrugu Špandau, u Bruno Gerke hali u kojoj je na sve strane vrvelo od multi-kulti dešavanja i pretpraznične atmosfere.

B. Božin
Zajednički priredili programe: Đaci i folkloraši

Đaci predvođeni nastavnicama, Milanom Rakić i Mirjanom Stefanović, izveli su prigodni recital, dok su najmlađi i prvi folklorni ansambl Srpsko-nemačke zajednice i Zlatnog opanka nastupili združenim snagama i oduševili važne goste iz Špandaua.

A došli su gradonačelnik Helmut Klebank, Raed Saleh, šef frakcije SPD u berlinskom parlamentu i ujedno predsednik socijaldemokrata u ovom okrugu, dr Nidal Toman, predsednik Migraciono-integracionog saveta Špandaua, i drugi predstavnici SPD, među kojima su bili i srpski aktivisti Mirko Jović i Miroslav Nikolić.

Ispred Ambasade Srbije gost je bio konzul Kosta Simonović sa suprugom, koji je izrazio zadovoljstvo što je Srpsko-nemačka zajednica ponovo aktivna i poželeo im svako dobro i puno uspeha u radu.

Raed Saleh se obratio prisutnima sa par rečenica na srpskom jeziku i rekao da je on zapravo "polu-Srbin", jer je "u poslovnom i privatnom životu imao dosta veza sa Srbima, na čemu je veoma zahvalan".

Zatim se obratio deci i rekao da ozbiljno shvate učenje jezika i kulture svojih roditelja.

- Dolazim iz Palestine i u detinjstvu nisam imao mogućnosti da učim arapski jezik. Ako je nešto divno, onda je to sposobnost da se uče mnogi jezici i kulture, a vi u Srbiji imate divnu tradiciju, kulturu, divan jezik i možete zaista da budete ponosni na to što ste Srbi.

Učenici Dopunske škole su na kraju dobili novogodišnje paketiće, a vredne mame su spremile bogatu trpezu i time upotpunile svečanu atmosferu. Da je udruženim snagama sve šarenije, veselije i bolje - pokazalo se i ovoga puta u Špandauu.

B. Božin
Helmut Klebank, Miladin Gavilović, dr Nevena Ljubinković i mali Nemanja

Gradonačelnik obećao pomoć

Za Helmuta Klebanka, gradonačelnika Špandaua, ovo je bio prvi kontakt sa Srpsko-nemačkom zajednicom.
- O srpskim običajima, muzici i kulturi sam do sada znao samo ono što je bilo u medijima. Raduje me što ovde postoji toliko angažovanje roditelja da neguju tradiciju svoje zemlje i da je prenose dalje na svoju decu - rekao je prvi čovek Špandaua i izrazio spremnost da pomogne srpskom udruženju da trajno reši problem prostorija u Špandauu i o tome je razgovarao sa potpredsednikom Miladinom Gavrilovićem.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online