Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 17.12.2017.
18:18
Z. Vicelarević - Vesti A

Lepa reč deci u amanet

Srpska književna radionica (SKR) iz Frankfurta proslavlja ovih dana 30 godina postojanja. Tim povodom, održani su brojni susreti, promocije knjiga i izložbe slika. Centralna proslava jubileja održana je u poznatom kafeu Senkenberg muzeja. Proslavu je otvorila Jagoda Rajtel, predsednik SKR-a, govoreći o radionici kao jednom selu koje čuva tradiciju svog naroda.

Z. Vicelarević
Stihovi uz fazone i fore: Mališani sa Ršumom

O važnosti radionice u kulturnom životu naših ljudi u rasejanju govorio je Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu, a blagoslov je došao od oca Milorada Marijanovića.

Učestvovali su i gosti iz Srbije i Evrope: Ljubivoje Ršumović, književnik, Vitomir Teofilović, pisac, aforističar i književni kritičar, Božidar Vitas, umetnički fotograf i predsednik Udruženja umetnika železnice Srbije, Dragan Vasić, jedan od osnivača udruženja pisaca Zapis iz Gornjeg Milanovca, Ljiljana Bralović, pesnikinja iz Gornjeg Milanovca i Pantelija Milosavljević, pesnik, slikar, ikonopisac i freskopisac iz Danske.

Među brojnim gostima bili su i vicekonzul Vladimir Rajić, Miodrag Stojković, predsednik Centralnog saveta Srba Hesena, članovi Udruženja srpskih pisaca Švajcarske, gosti iz Minhena, Štutgarta i drugih gradova Nemačke.

Z. Vicelarević
Promocija u hramu: Vera Gajić, Dragana Lukić i Radosav Ignjatović

Proslava jubileja nastavljena je u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg promocijom knjige "Tragom oblaka" Dragane Lukić iz Frankfurta, kojoj je ovo druga zbirka, ali prva promocija.

- Vrlo sam zadovoljna, više je od onoga što sam očekivala. Ovo je veliki dan za mene, a publika u ovolikom broju je nešto najlepše - kazala nam je Dragana Lukić.

U okviru jubileja deca iz Frankfurta i okoline su imala priliku da sretnu Ljubivoja Ršumovića, najvećeg i najpoznatijeg živog srpskog dečjeg pesnika. Deca su ga dočekala stihovima, a Ršum je uzvratio "forama i fazonima".

Povelje i zahvalnice

Povelje SKR-a za doprinos u očuvanju srpske kulture, jezika i lepe pisane reči dobili su: osnivači i dugogodišnji članovi: Dragan Vasić, Miki Milenković, Ljiljana Vukić, Radovan Bajić, Radosav Ignjatović, Ivanka Majs, Branimir Mitrović, Jagoda Rajtel, Filip Radukić, Mirjana i Toma Čekerevac.
Zahvalnice za doprinos u očuvanju srpske kulture i jezika dobili su: Dragana Lukić, Jelena Opačić, Bogdana Stošić, Milena Jovanović, Božidar Mićanović, Zdravko Mitrović, Udruženje pisaca 7 iz Frankfurta, Udruženje pisaca Radnik - pesnik u tuđini iz Štutgarta, Udruženje pisaca "Zdravko Đekić" iz Štutgarta, Stefan Rajtel, Ana Radukić i dnevni list "Vesti".

Lazar Navalušić (8) iz Ofenbaha je recitovao pesmicu "Deset ljutih gusara".

- Pesmica jeste dugačka ali sam je za dva dana naučio - kaže Lazar i nastavio u jednom dahu: - Kod nas kod kuće se priča samo srpski i zato mi nije bilo teško da naučim.

Izložba u konzulatu

Jubilej SKR-a obeležen je i u Generalnom konzulatu Srbije u Frankfurtu gde je održana izložba fotografija i promocija knjige "Perle" Božidara Vitasa.

- Ovo je veče mog trostrukog predstavljanja. Prvo je izložba fotografija svetog srpskog manastira Hilandar i još nekih manastira iz Srbije i Republike Srpske. Drugo je moja životna priča sažeta u knjizi "Perle". Tu su moji doživljaji sa putovanja kroz 22 zemlje Evrope i Azije, pretočeni u književnu formu i ilustrovani sa 160 fotografija u crno-beloj tehnici. Treće predavanje je Približavanje Hilandaru, uz projekciju 90 fotografija nastalih u periodu mog boravka u manastiru. Drago mi je što izlažem u Generalnom konzulatu, to je za mene na državnom nivou jer je konzulat predstavnik države Srbije - kaže Vitas.

Lazarova sestra Jana Navalušić (11) je prošle godine dobila Ršumovu nagradu za pesmicu o bratu.

- Čika Ršuma sam prvi put sad videla uživo i sviđaju mi se njegove fore i fazoni. Ume mnogo lepo da se šali sa decom.

Anđela Mihajlović (5) iz Kelsterbaha je dovela mamu i tatu da vide čika Ršuma i kaže:

- Još ne idem u školu, ali već znam da čitam. Naučila sam i dve pesme od ovog čike sa brkovima, ali sam zaboravila kako se zovu pesmice. Sviđa mi se što ima toliko dece ovde.

Z. Vicelarević
Milena Jovanović

Milenin prvenac

Ljubivoje Ršumović i Vitomir Teofilović bili su specijalni gosti i na promociji zbirke pesama "Ram", prvenca pesnikinje Milene Jovanović iz Manhajma.

- Ovo je moja prva zbirka poezije koju sam pisala od desete do petnaeste godine. Imati ovako divan ambijent, čika Ršuma da govori o mojoj poeziji je stvarno nešto fantastično. Neobično sam zahvalna što su on i Vitomir Teofilović ovde. Mnogo mi znače njihova mišljenja i saveti - kaže nam Milena.
Promocijom njene knjige završeno je petodnevno slavlje jubilarnih 30 godina od osnivanja Srpske književne radionice.


 

 

 

 

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online