Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 16.12.2017.
05:00
N. Popović - Vesti A

Ceo svet želi našeg stipendistu

Dr Marko Nikolić (36) je u utorak uveče u Pauluskirhe, u Frankfurtu na Majni, stigao pravo s aerodroma, ali baš na vreme, da lično primi nagradu koju dodeljuje Komunalno veće stranaca grada Frankfurta (KAV-Die Kommunale Auslander- und Auslanderinnenvertretung).

Z. Vicelarević
Nagrada za posebno dostignuće: Dr Nikolić i gradonačelnik Peter Feldman

Na Uni klinici u Kembridžu, kod Londona, gde je zaposlen, dobio je slobodno popodne, da bi prisustvovao dodeli nagrade koju KAV svake godine dobijaju migranti koji su posebnim dostignućima na raznim poljima - od nauke, preko muzike, do biznisa - zadužili ovaj grad.

Među 37 nagrađenih ove godine, poreklom sa svih strana sveta, kojima je priznanje predao lično Peter Feldman, gradonačelnik Frankfurta, našao se i Marko Nikolić, diplomac čuvenog Kembridža i bivši stipendista "Vesti".

Najbolji maturant

Marko Nikolić je oca Zorana izgubio dve nedelje pre mature. To ga nije sprečilo da bude najbolji maturant u istoriji Gimnazije "Karl Šurc" u Frankfurtu koju je pohađao. Te 2000. godine proglašen je i najboljim maturantom u pokrajini Hesen, a postigao je i jedan od najboljih rezultata na području cele Nemačke, odgovorivši tačno na 99 odsto postavljenih zadataka na državnoj maturi i zasluživši maksimalnu prosečnu ocenu - 1.0!

Izdavač najtiražnijeg dnevnika srpske dijaspore, kompanija Nidda Verlag, na čelu s predsednikom kompanije Dušanom Vidakovićem, omogućila je da briljantno srednjoškolsko obrazovanje u Nemačkoj Nikolić nastavi na jednom od najboljih i najprestižnijih univerziteta u svetu.

Z. Vicelarević
Nikolić, Romić, Lučić, Radovanović i Rajić

Na to je sa govornice u Pauluskirhe podsetio i Jumas Medof, predsednik KAV, istakavši da su "Vesti" punih pet i po godina, posle smrti Markovog oca, stomatologa Zorana Nikolića, finansirale njegovo izučavanje medicine na Kembridžu, što je brojna publika nagradila velikim aplauzom.

A Marko Nikolić je ukazano poverenje i priliku i te kako opravdao.

On je 27. januara 2007. godine, na ceremoniji čija istorija traje već osam vekova, na univerzitetu koji važi za Olimp svetske nauke i koji je globalnoj nauci dao tri tuceta nobelovaca, posle "monaške" posvećenosti učenju, proizveden (zajedno sa 150 kolega studenata) u doktora medicinskih nauka. Danas, 10 godina kasnije, uspesi i dalje usavršavanje u medicinskoj nauci kojoj je posvetio život, nastavljaju se, i o tome nam priča Marko Nikolić sa kojim smo razgovarali u velelepnom prostoru Pauluskirhe.

Z. Vicelarević
Nikolić sa reporterom "Vesti"

- Posle završetka studija, a kasnije i specijalizacije, ostao sam radim na klinici u Kembridžu, gde su mi zaista pružili vrhunske uslove, ne samo u poslovnom smislu, već i naučnom jer nauci i danas posvećujem 50 odsto svojih radnih aktivnosti - priča nam dr Nikolić.

On je već postigao velike uspehe i dobio nagrade iz oblasti regeneracije matičnih ćelija plućnog tkiva. Bez lažne skromnosti može da kaže da su mu sada vrata svuda otvorena.

Transplantacija pluća

- Klinika univerziteta u Kembridžu, mnogi to ne znaju, najveća je na svetu i po površini koju zauzima i broju pacijenata koji se tu leče. Sada sam jedan od šefova odeljenja na kome se vrši tranplantacija pluća. Veoma složen i težak zahvat, posle koga pacijenti u proseku prežive još pet godina. Budući da je donore za tu operaciju teško naći, naučne napore ulažem upravo na izučavanju mogućnosti regeneracije ćelija plućnog tkiva, zašta sam svojevremno dobio i stipendiju od Njelcome Trust PhD Programme
u vrednosti od 300.000 funti, koju delom finansira i Bil Gejts - navodi dr Nikolić.

- Ne znam koju ponudu pre da prihvatim, a posebno su atraktivne one iz SAD. Da li ću ih prihvatiti zavisi od mnogo toga, posebno porodičnih prilika - kaže kroz smeh Nikolić koji je u braku sa suprugom Emili, poreklom Italijankom, dobio dvoje dece, ćerku Sofiju (3,5 godine) i sina Zorana (13 meseci).

Privatna arhiva
Srećna porodica: Dr marko Nikolić sa suprugom Emili i decom

- Moja supruga je vrlo vezana sa svoju porodicu u Engleskoj, a takođe gradi i uspešnu advokatsku karijeru u jednoj od najvećih kancelarija za zaštitu patenata i autorskih prava, tako da je u vezi s našim preseljenjem mnogo faktora u igri. O tome, za sada, još ne razmišljam - ističe Nikolić.

Marko Nikolić je potom morao da odgovori protokolarnim obavezama manifesticije na kojoj je nagrađen, ali i posveti vreme svojoj porodici, u prvom redu majci Zorki Nikolić i mlađoj braći Milanu i Milošu. Jedno je sigurno: priča o uspešnom mladom Srbinu, kojoj su i "Vesti" dale svoj doprinos, sigurno nije završena.

Čestitke Željku Lučiću

Među nagrađenim Srbima na manifestaciji u Pauluskirhe bio je i svetski poznat bariton Željko Lučić, koji je za svoju "bazu" izabrao Frankfurt. Tu mu živi porodica (supruga i dva sina), tu je postigao prve uspehe.
- Dolazim iz Zagreba gde sam imao sjajan nastup, a već sutra putujem za Njujork gde nastupam u Metropoliten operi - kaže za "Vesti" Lučić, koji ima angažmane sve do 2022. godine!
Među onima koji su mu čestitali na nagradi bili su i advokatica Milkica Romić, jedina Srpkinja u skupštini grada Frankfurta i Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu.




 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online