Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 28.11.2017.
00:11
N. Nenković - Vesti A

"Vesti" ekskluzivno saznaju: Razvrat u manastiru!

Vladika Andrej Ćilerdžić, episkop austrijsko-švajcarski i administrator Eparhije frankfurtske i sve Nemačke, na pomalo neobičnom mestu, kafeteriji aerodroma Frankfurta na Majni, razgovor sa reporterom "Vesti" započeo je porukom da u svakodnevnom životu ima i neprijatnih događaja, ali da o njima treba i mora da se razgovara.

R. Lukić
Oštar odgovor Vladike Andreja vernicima


- Stoga se otvaramo prema medijima i to je razlog zbog kojeg sam želeo da se sretnemo sa novinarima "Vesti" - objasnio je vladika.

Povod za ovaj susret, zaista na brzinu dogovoren i realizovan, bila je situacija u Eparhiji frankfurtskoj i sve Nemačke nakon što je iz nje otišao na novu dužnost vladika Sergije, a početkom septembra i zvanično došao administrator vladika Andrej Ćilerdžić, kome je, inače, sedište u Beču.

Most dijaspore

- Veoma cenim ulogu "Vesti" u informisanju naših zemljaka u Nemačkoj i celoj dijaspori. Takođe, i ulogu vašeg lista u povezivanju i građenju mostova između Srba u Nemačkoj, ali i u boljem razumevanju našeg naroda i državnih institucija ove zemlje - kazao je Vladika Ćilerdžić.

Problemi tinjali godinama

Čini se da su mnogi problemi koji su tinjali godinama isplivali na površinu punom snagom u poslednjih desetak dana. Nesloga sveštenstva i vladike, koja se prenela na vernike, nije se više mogla sakriti. Sve je kulminiralo fizičkim napadom na Vladiku Ćilerdžića, 19. novembra, na lekarskoj slavi u manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u Himelstiru.

Tada je, kako su "Vesti" izvestile, morala da interveniše policija da bi od razjarenih vernika zaštitila vladiku. U srpskom manastiru, na poziv tamošnjeg protojeromonaha Stefana, policija se pojavila i narednog dana da bi "odstranila" grupu vernika koja se ne miri sa potezima vladike Ćilerdžića.

Važan razgovor sa sveštenstvom

Vladika se na aerodromu u Frankfurtu pojavio sam, vukao je za sobom ručni prtljag i nije dozvolio da mu pomognu sveštenici iz Frankfurta koji su ga dočekali na čelu s ocem Simonom Turkićem. Sa njima, kazao nam je, "mora da obavi veoma važan razgovor" kojem nismo prisustvovali. Rekao nam je da nastavlja do Diseldorfa, a u subotu je u mestu Keveler služio liturgiju.

Zamolili smo vladiku da nam prokomentariše pismo 31 sveštenika iz Eparhije frankfurtske i sve nemačke upućeno na adresu patrijarha Irineja ("Vesti" su ga objavile u broju od prošle srede). U njemu je na rad vladike iznet niz vrlo konkretnih zamerki, kao i u pismu 300 vernika iz Himelstira (objavljeno prošlog petka), takođe upućenog patrijarhu, gde se vladici spočitava samovolja, te da je "ničim izazvan" smenio igumana Germana, otpustio dvojicu sveštenika (sekretara i blagajnika Eparhije) i manastiru promenio namenu, pa je sada ženski. A prema potpisnicima tog pisma, monahinje koje su došle ne govore srpski jezik.

Privremena uprava bez roka

Vladika Ćilerdžić ističe da jeste privremeni upravnik eparhije, ali sa svim pravima i dužnostima, te da je potpuno otvoreno pitanje do kad će njegove ingerencije da traju. Dakle, nije rečeno da će to biti do maja naredne godine, kako se priča, nego do izbora novog episkopa. A kada će to biti još je potpuno neizvesno. On objašnjava da u SPC ima još Eparhija gde takođe već dugo postoje administratori, tako da to nije nešto što ikoga treba posebno da čudi.

Bruka za Srbe

Vladika Ćilerdžić nije želeo direktno da nam odgovori na pitanje koji su ga motivi nagnali da promeni namenu manastira u Himelstiru. Međutim, "Vesti" iz nezvaničnih, ali pouzdanih eparhijskih izvora doznaju da bi jedan od razloga mogao biti i to što su neke sobe ovog manastira navodno izdavane muškarcima i ženama. Odnosno da su se u njemu obavljale "bračne dužnosti", što je nespojivo s manastirskim životom. Prevedno na svetovni jezik, u manastiru su, navodno, živeli muškarci i žene koji su uživali u telesnim aktivnostima.

Pisma mimo pravila

Po vladici Ćilerdžiću, nije dobro ni što se pisma ovdašnjeg sveštenstva i vernika upućuju direktno Sinodu SPC i patrijarhu Irineju u Beograd.
- Jednostavno, time se ne poštuje procedura. Pa ne može svako da piše patrijarhu, postoje crkvena pravila i to znaju svi sveštenici, a zna i taj dotični koji ih na to huška - kaže vladika Ćilerdžić i dodaje da ne bi želeo da steknemo utisak da bilo šta taji, ali da u ovoj situaciji mora da se ponaša odgovorno prema sveštenstvu i vernicima.

- Mislim da se mi Srbi ovde jednostavno brukamo. A to, čini mi se, nikome iz našeg naroda nije u interesu - kazao je vladika Ćilerdžić.

On je spreman da se u najskorije vreme, naoružan fasciklama i podacima, ponovo sretne s novinarima "Vesti".

- Tada ćemo detaljno pretresti situaciju u ovoj Eprahiji, kako je došlo do sukoba i šta su uzroci, a šta rešenje - obećao nam je Vladika Ćilerdžić.

Tužba i za napad?

Vladika Ćilerdžić otvoreno nam je rekao da ne može baš o svemu da govori.
- Moram da vas obavestim da sam se nevoljno, bez svoje krivice, našao upetljan u sudske procese zahvaljujući ni sam ne znam koliko ovdašnjih sveštenika. U ovim slučajevima, ja moram da se držim nemačkog prava, pa u toku tih sudskih procesa ne smem da u njih uključim medije - objasnio je vladika Ćilerdžić.
On je dodao da je situacija u Eparhiji frankfurtskoj i sve Nemačke "zaista zabrinjavajuća", tako da jednostavan demanti na pismo sveštenika i vernika nije dovoljan, jer je reč o višeslojno složenoj situaciji.
- Ja sam u Himelstiru fizički napadnut i tamo mi je postavljeno pitanje da li ću protiv onih koji su me vukli za ruke pokrenuti sudski postupak. Ni sam još nisam načisto s tim - kaže vladika Ćilerdžić.


"Iguman German vređao katolike"

Gotovo u isto vreme dok smo na aerodromu u Frankfurtu vodili razgovor s vladikom Ćilerdžićem, dopisnik "Vesti" u Beču sastao se s predstavnicima njegove kancelarije u tom gradu i oni su mu nezvanično preneli informacije koje bi takođe trebalo da razjasne uzroke poteza izvedenih u poslednje vreme.

Prema tim izvorima, "episkop Ćilerdžić je smenio igumana manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Himelstiru, oca Germana, zbog toga što je veliki nacionalista i što je sa oltara propovedao neke stvari koje nisu u skladu s crkvom i njenim pravilima i učenjem.

- Otac German je poznat po tome što je napadao novinare nožem. Zato je otišao iz Hrvatske - kaže izvor "Vesti" iz Eparhije Austrijsko-švajcarske u Beču, a tvrdi se i da se "otac German ponašao nacionalistički u Nemačkoj i da to nije dobro za SPC, kao ni za međucrkvene odnose.
On je, navodi se, sa oltara govorio da "katolici nisu ljudi".

Niko neće ostati na ulici

Vladika Ćilerdžić, kažu u Beču, pokušava da podigne Eparhiju fankfurtsku i sve Nemačke na svoje noge.
Poručuje se da niko neće ostati na ulici i da se Vladika prethodno dobro raspitao o dva sveštenika u Himelstiru, koja su uz oca Germana dobila otkaz.
Monahinje koje su došle u manastir su obrazovane osobe, a igumanija navodno ima dobra poznanstva i o njoj je čak napisana knjiga. Cilj svakako nije bio da služba bude na nemačkom. Međutim, činjenicu da su došle monahinje koje govore bolje nemački, kako se navodi, koristila je nacionalistička struja.

POVEZANE VESTI

Utorak 28.11.2017. 00:41
Odmah smenjivati save one sto katolike vredjaju.Jel Vladika zato poslat da Brain Katholiken ili da Pravoslavlje missionari?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online