Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.11.2017.
01:15
Z. Vicelarević - Vesti A

Dunav članovi "nose" na leđima

Srpsko društvo Dunav iz Hohajma na Majni proslavilo je za vikend 40 godina postojanja. Proslava je održana u prepunoj Kulturno-sportskoj hali u Fungštatu, a publika je imala priliku da vidi odličan program koji je otvoren himnom Srbije, a potom je otac Simon Turkić blagoslovio događaj.

Z. Vicelarević
Mladi nastavljaju tradiciju: Recitatori SD Dunav

Goste i učesnike programa je pozdravio Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu. Krsta Prtljaga, predsednik SD Dunav je podsetio na početak i istorijat kluba, a zatim je uručio plakete zahvalnice za dugogodišnju saradnju svima koji su doprineli radu kluba.
- Zahvaljujem i publici koja je došla u ovako velikom broju, a najviše zahvaljujem članovima Dunava koji vrednim radom svih ovih godina nose ovo društvo na svojim leđima. Naravno, ne smemo zaboraviti jedno veliko hvala za veliku podršku našem dnevnom listu "Vesti" - kazao je Prtljaga.

Teški dani

- Drago mi je što večeras slavimo 40 godina i srećan sam što su klub posle nas preuzeli mladi. Ne smeta mi što je promenjeno ime, mnogo mi je bitnije da klub postoji - kazao je Ranko Popović (71), jedan od osnivača i predsednik tadašnjeg Jugoradnika.
On kaže da su početkom rata u bivšoj SFRJ, Hrvati i muslimani polako počeli da odlaze iz kluba.
- Ostalo je samo nas par Srba, a ostali su svi odustali. Katolička crkva je htela da preuzme klub, ali to nisam dozvolio. Plaćao sam deo kirije, za struju tada oko 300 maraka mesečno iz svog džepa, ali ključeve nisam hteo nikom da predam. Par godina je bilo zatišje, a onda je opet krenulo - prisetio se Ranko Popović, inače rodom iz Knina.

Celovečernji kulturno-umetnički program otvorio je crkveni hor "Sveti Vasilije Ostroški" iz Frankfurta sa dirigentom Stojnom Babić, a nastavili su mladi recitatori SD Dunav. Koncert folklornih ansambala otvorio je domaćin, a učestvovali su i SKK Nova generacija Šorndorf, KHD Kolo Frankfurt, folklor Grčke zajednice Riselshajm, KUD Izvor Noj Izenburg, SKC "Vuk Stefanović Karadžić" Raštat, a specijalni gosti proslave bili su članovi KUD-a "Sveti Sava" iz Cuga u Švajcarskoj.

Istorijat

Klub je osnovan 19. decembra 1977. godine pod imenom Jugoradnik i posle tri decenije rada, menja ime u SD Dunav. U 2013. godini napušta klupske prostorije u Riselshajmu i dobija svoje mesto u Hohajmu na Majni, ali tradiciju su nastavili i u prethodne tri godine zauzimaju značajno mesto među srpskim klubovima u Nemačkoj.

Izvorne narodne pesme izvela je Simona Babić u pratnji Stojne Babić. Za veselu atmosferu između dva bloka i po završetku programa pobrinuo se Zoka i Neša bend iz Zigena.
- Prelepo je večeras ovde, atmosfera je super, organizacija je odlična, prihvaćeni smo domaćinski. Program je bio fantastičan, a najbolji utisak je na mene ostavio prvi ansambl Dunava - kaže Tanja Maksimović.

Plakete i zahvalnice

Plakete zahvalnice uručene su: generalnom konzulatu Republike Srbije u Frankfurtu, Crkvenoj pravoslavnoj opštini Frankfurt, crkvi u Vizbadenu, predstavnicima Saveza srpskih udruženja Nemačke,predstavnicima Centralnog saveta Srba Nemačke i Centralnog saveta Hesena, Ranku Popoviću, jednom od osnivača kluba, donatorima Miladinu Banjcu, Marku Tomiću, Slavku Saviću, Goranu Vukoviću, Mitrović rajzenu, Agenciji Joker
i dnevnom listu "Vesti".
Uručujući priznanja Krsta Prtljaga je zahvalio svim učesnicima programa koji su stigli iz raznih mesta Nemačke, gostima iz Švajcarske i prijateljima Grcima.

Sa njom su na proslavu došli suprug Jovan, Sabina i Olivera Blažeski, Zoran Vasiljević, Jasmina Lukijanović, Bojan Regeljac, Milan Lisica i bračni par Reni i Dejan Božinovski, svi iz Frankfurta.
- Mnogo je lepo. Oduševljen sam prikazanim folklorom, a posebno smo supruga Smilja i ja ponosni na našu ćerku Silviju koja igra u prvom ansamblu SD Dunav. Moram da pohvalim i domaćina jer je sve zaista sjajno organizovano - kaže Oliver Gicić iz Frankfurta u ime celokupnog društva sa kojim je došao, a među njima su bili Lazo Livnjak, Jovo Digurski, Nedeljko Vuković, Saša i Smilja Gicić i Slavica Digurski.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online