Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 01.04.2018.
18:11
S. Mirić - Vesti A

Opet se vezlo srpsko kolce

Iako se desila u sportskoj areni i u sportskoj atmosferi, ovo nije sportska vest. Ovo je vest da srpska zajednica u Kanadi igra važnu ulogu, odnosno da je izuzetno cenjena u zemlji čija je multikulturalnost neporeciva.

Danijel Radojevic
Za njih u igri nema tajni: Nastup folkloraša Kola usred Toronta

U poluvremenu utakmice u okviru NBA lige u AIR Canada Centre, u srcu Toronta, u kojoj su 27. marta snage odmerile ekipe Toronto Reptorsa i Denver Nagetsa, pred 20.000 gledalaca nastupili su folkloraši Srpskog folklornog ansambla Kolo, koje godinama deluje pri CŠO "Sveti Nikola" na Barton ulici u Hamiltonu. Ovaj nastup organizovan je u okviru programa proslave srpske nacionalne baštine.

Susret sa Nikolom Jokićem

Pošto je u gostujućem timu Denver Nagets jedna zvezda i Srbin Nikola Jokić, svi posetioci koji su hteli, naravno većinom Srbi, imali su priliku da u neposrednom susretu popričaju sa Nikolom, velikom NBA zvezdom.
Naravno nisu izostali ni autogrami Nikole Jokića njegovim brojnim obožavaocima.

Kako nas je obavestio Đorđo Lukić, aktivista pri Crkvi Sveti Nikola iz Hamiltona, ovo je već osmi put da se ova proslava održava. Mada je ovaj nastup za većinu članova ansambla Kolo, već uobičajen, za pet novih članova je ovo bio prvi nastup pred 20.000 gledalaca, koliko je bilo prisutno u jednoj od najvećih arena u Severnoj Americi.

Bila je to izvrsna prilika da u jednoj uzavreloj atmosferi, na terenu velikog centra i usred sportsko-zabavnog, tipično američkog šou-programa, srpski folkloraši pokažu svoje igračko znanje i s ponosom predstave deo srpske tradicije. Nastup ansambla Kolo nagrađen je burnim aplauzom.

- Ponosni smo što je ansambl Kolo u pozitivnom svetlu predstavio sve Srbe i srpsku zajednicu celog Ontarija na terenu Toronto Reptorsa - kaže za "Vesti" Ognjen Ćorić.

Organizacija ovog celog poduhvata je prilično komplikovana i intenzivna, tako da je pored celog ansambla uključila i nekoliko bivših članova i tako smo postigli zaista vredan rezultat.

Članovi ovog folklornog ansambla Kolo, uglavnom su studenti, od 16 do 26 godina, i sve svoje nastupe sami organizuju i izvode. Za ovu priliku po narudžbi Kola, koreografiju i muziku "Igre Crnotravskog kraja" pripremio je poznati beogradski koreograf Dejan Milisavljević Zvečanac.

Kao i ranijih godina, pored folkloraša i pevača, za vreme izvođenja himni, igračima su se pridružili mališani, članovi sprskih košarkaških klubova, Srpskog narodnog saveza iz Hamiltona, kao i članovi košarkškog kluba Trojka iz Toronta. I za njih je to bio podjednako lep događaj pun uzbuđenja i radosti jer nije mala stvar biti u prilici da se sretnu sa NBA veličinama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online