Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.12.2017.
19:11
V. Mačar - Vesti A

Neguju ćirilicu i pomažu zavičaju

Na Izbornoj skupštini Kanadsko-srpskog društva "Herceg Stefan Vukčić Kosača" iz Kičinera, održanoj protekle subotnje večeri u maloj sali pri crkvi Sveta trojica, konstatovano je da ovo Društvo, koje na kanadskim prostorima deluje duže od dve decenije, a pod ovim imenom već 13 godina, igra značajnu ulogu među našim ljudima u rasejanju u negovanju vekovne srpske tradicije, kulture, jezika i drevnih običaja.

V.Mačar
Članovi skupštine Kanadsko-srpskog društva "Herceg Stefan Vukčić Kosača"

Akcenat delovanja Društva je briga o vekovnom srpskom pismu ćirilici, koja, takoreći, izumire i u otadžbini, a u dijaspori se pojavljuje samo u naznakama.

U tom smislu predviđena je saradnja sa Eparhijom kanadskom SPC, Srpskom nacionalnom akademijom, književnim udruženjima "Desanka Maksimović" i "Njegoš", Guslarskim društvom "Filip Višnjić", kao i sa svim drugim srpskim asocijacijama i pojedincima koji imaju ideju kako ćirilicu vratiti na glavni kolosek srpske pismenosti.

Svakako da se očekuje i pomoć Generalnog konzulata Srbije u Torontu i Ambasade Srbije u Otavi, koji bi takođe trebalo da se uključe u ovaj projekat putem programa Vlade u Beogradu.

Kanadsko-srpsko društvo "Herceg Stefan Vukčić Kosača", organizujući manifestacije Sunce nad Drinom svakog novembra, a povodom slave Društva Đurđic, okuplja ne samo Srbe iz Goražda koje je zavičajno mesto većine njegovih članova, nego i iz svih krajeva bivše zajedničke države i na taj način dokazuje da Drina nije nikakva granica koja deli jedan veliki i ponosan narod, već nesalomiva kičma srpskog naroda koju vekovima pokušavaju da slome nedobronamerni belosvetski geometri.

U izveštaju dosadašnjeg rukovodstva Društva istaknuto je da je dosad u Donju Sopotnicu u opštini Novo Goražde poslato blizu 100.000 dolara.

Delom i od te pomoći u potpunosti je obnovljena crkva Svetog Đorđa, koju su, blago je reći, nedobronamerni ljudi u vihoru građanskog rata srušili skoro do temelja.

Poklonjene su knjige za biblioteku "Božidar Goraždanin", kupljeni su kompjuteri za osnovce područne škole "Vuk Karadžić" u Novom Goraždu, pomognuti su materijalno ugroženi u poplavama, a dragocena pomoć svakako da je bilo i učešće u štampanju reprint izdanja prvih ćiriličnih knjiga na tlu današnje Bosne i Hercegovine.

Kao što je poznato, od 1519. do 1523. godine upravo u štampariji smeštenoj pored crkve Sveti Đorđe u Donjoj Sopotnici, odštampane su ćirilične knjige "Psaltir", "Služabnik" i "Molitvenik".

Kanadsko-srpsko društvo "Herceg Stefan Vukčić Kosača" poklonilo je po primerak ovih kapitalnih izdanja Centralnoj biblioteci Parlamenta Kanade.

U protekle dve godine, uoči svakog Božića i Vaskrsa, aktivisti "Herceg Stefana" iz Kičinera šalju po 200 konvertibilnih maraka na adrese pet porodica u opštini Novo Goražde i na taj način pokazuju da zavičaj, iz koga su verovatno zauvek otišli, nikada nisu zaboravili!

Milomir Stojanović novi predsednik

Nakon što je dosadašnji Upravni odbor, uz zahvalnice za uspešan rad, razrešen dužnosti, izabrano je novo rukovodstvo koje će naredne dve godine voditi Kanadsko-srpsko društvo "Herceg Stefan Vukčić Kosača" iz Kičinera. Za predsednika je izabran Milomir Stojanović, za potpredsednicu Željana Vasić, Mira Knežević obavljaće ulogu sekretara, a članovi su Vladan Čarapić, Boško Gambiroza, Rada Krsmanović, Đuro Lubarda, Vojo Mačar, Veljko Obradovič, Miro Rakanović, Milenko Stojanović i Vukašin Vasić.

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online