Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 16.11.2017.
18:36
G. G. i V. M. - Vesti A

Sunce sa Drine greje i u Kanadi

Tradicionalna manifestacija Sunce nad Drinom održana je minulog vikenda u velikoj sali pri crkvi Sveta Trojica u Kičineru, a oko 200 gostiju uživalo je u sadržajnom programu, dobroj muzici, hrani i piću. Organizator manifestacije je Kanadsko-srpsko društvo "Herceg Stefan Vukčić Kosača" iz Kičinera, a povodom Đurđica, slave Društva. Kum ovogodišnje slave bio je Savo Andrić, a za narednu godinu ove časne dužnosti prihvatio se Vladan Čarapić.

Priređen je i kulturno-umetnički program u kojem su centralno mesto zauzele članice pevačke grupe Božuri iz Kičinera, koja već osam godina deluje na ovim prostorima i prepoznatljive su po izvođenju izvornih srpskih narodnih pesama. Guslarskom pesmom predstavio se Milenko Stojanović.

Knjige na ćirilici i u Parlamentu

Kanadsko-srpsko društvo "Herceg Stefan Vukčić Kosača" otvara se i prema kanadskoj zajednici, a kao dobar i veliki primer je poklanjanje istorijskih ćiriličnih knjiga koje od pre četiri godine krase police Centralne biblioteke kanadskog Parlamenta.

Pismo koje odumire

Dramski umetnik iz Toronta Đorđije Živković kazivao je "Zdravicu narodu srpskom" Ljubivoja Ršumovića, a u slavu ćirilice Živko Cerović, književnik i književni kritičar iz Toronta, govorio je svoju pesmu "Nemerljiva vodenica" posvećenu najznačajnijem srpskom pesniku, jezičkom istraživaču i rukovodiocu projekta Rečnik SANU, akademiku Milosavu Tešiću, velikom borcu za ćirilicu koji nastavlja tradiciju Momčila Nastasijevića, Desimira Blagojevića i nekoliko drugih pesnika koji istražuju i otkrivaju skriveno blago srpskog jezika.

- Kanadsko-srpsko društvo "Herceg Stefan Vukčić Kosača", koje u Kičineru deluje skoro tri decenije, a pod ovim imenom već 13 godina, odigralo je dosad značajnu ulogu među našim ljudima u rasejanju u negovanju vekovne srpske tradicije, kulture, jezika i drevnih običaja - naglasio je u pozdravnom govoru Vojo Mačar, predsednik Društva.

Akcenat delovanja Društva je na očuvanju vekovnog srpskog pisma ćirilice koja, takoreći, izumire i u otadžbini, a u dijaspori se pojavljuje samo u naznakama. U tom smislu Društvo planira da u saradnji sa Eparhijom kanadskom SPC, Srpskom nacionalnom akademijom iz Toronta, književnim udruženjima "Desanka Maksimović" i "Njegoš" iz Toronta, Guslarskim društvom "Filip Višnjić" iz Kičinera i svim drugim srpskim asocijacijama i kulturnim poslenicima, ćirilicu vrati na glavni kolosek srpske pismenosti. Naravno, očekuje se i pomoć Generalnog konzulata u Torontu i Ambasade Srbije u Otavi, da kroz vladine programe pomogne u ovoj velikoj akciji.

Pomoć najugroženijim

Od pre dve godine Društvo "Herceg Stefan Vukčić Kosača" uoči svakog Božića i Vaskrsa najugroženijim porodicama u opštini Novo Goražde šalje po 200 konvertibilnih maraka. Ova akcija odvija se u saradnji sa ocem Mihajlom Andrićem, sveštenikom u crkvi Sveti Đorđe u Donjoj Sopotnici.

Temelji štamparije

Za protekle tri decenije delovanja Kanadsko-srpsko društvo "Herceg Stefan Vukčić Kosača" poslalo je u Donju Sopotnicu kod Goražda, zavičajnog centra mnogih članova Društva, blizu 100.000 dolara. Od tih para velikim delom u potpunosti je obnovljena istorijski važna crkva Sveti Đorđe koju su, najblaže rečeno, nedobronamerni ljudi srušili gotovo do temelje u građanskom ratu ranih devedesetih godina prošlog veka.

Nabavljene su knjige za tamošnju biblioteku "Božidar Goraždanin", kupljeni su kompjuteri za osnovce u Novom Goraždu, materijalno su pomognuti ugroženi u poplavama, a dragocena pomoć svakako da je slanje para za štampanje reprint izdanja prvih ćiriličnih knjiga na tlu današnje Bosne i Hercegovine, koje su od 1519. do 1523. godine pravljene u štampariji smeštenoj pored crkve Sveti Đorđe u Donjoj Sopotnici.

Proteklog leta otkriveni su temelji ove štamparije i to je svakako novi izazov za članove Kanadsko-srpskog društva "Herceg Stefan Vukčić Kosača" da se očuvanju ćiriličnog pisma priđu sa još više ozbiljnosti.

Skup u Kičineru blagoslovili su otac Dragomir Ninković i otac Goran Gojković, sveštenici u crkvi Sveta Trojica u Kičineru, koji su pre početka manifestacije u crkvi zajedno sa kumovima slave obavili tradicionalno lomljenje kolača povodom krsne slave Društva Đurđic. Goste su do ranih jutarnjih sati zabavljali gosti iz otadžbine, pevači Radmilo Zekić i Dragana Žozi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online