Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 12.05.2019.
19:04
O. Đoković - Vesti A

Važno je da se slavi!

Kad su u pitanju proslave i druženja kod članova KUD Kozara sve je - prava divota! Mogu se okupljanja obaviti u susret Novoj godini, a može i bilo kojim drugim povodom.

O. Đoković
Sastanak uprave Kozare

- Nama je lepo za Svetog Nikolu, zajedno nazdravljamo srećnom početku Nove godine, naši su i Božić, i Sv. Sava, Sretenje, Osmi mart, Vaskrs, Prvi maj, Đurđevdan. Obično nas bude pedesetak, a imamo sreću da nas je Opština Montroj prihvatila kao svoje, pa kad god zaželimo dobijemo gradsku salu na besplatno korišćenje, tako da su prostorije u Parku Montroj postale naša druga kuća - objašnjava veteranka Živka Mančić.

Dakle, slavlja se kaleme na Udruženje Kozara. Pre nekoliko dana ponovo su bili zajedno, pobrojanih je 63, a ne znaju šta su slavili, jedino je bilo vidljivo da su svi uskočili u vrhunsko raspoloženje, pevali, igrali, stomaku priređivali zadovoljstva i ne bi nijedne zamerke, razišli se u dva sata po ponoći. Današnji aktivni članovi KUD Kozara nisu u cvetu mladosti. Nanizale se godine, a među njima je i dalje najaktivnija vremešna Živka Mančić, koja ovako razrađuje:

- Mi trajemo 40 godina. Najstarije smo srpsko udruženje u Francuskoj, verovatno i u Evropi, a i svetu. Mi i dalje nosimo ime Franko-Jugoslav Kozara, mnogi nam savetuju da ime promenimo, a niko nas nije ubedio u razloge. Mi stariji rođeni smo u Jugoslaviji i ne znam zašto bismo se toga stideli. Naprotiv, bili smo složniji nego danas, brojniji, svi su nas prihvatali, cenili, a sada komšija komšiji oči i jamu kopa.

Živka Mančić je od starta bila, a i danas je, blagajnica Kozare. Sa suprugom Radetom, koji je prati u stopu, prošla je kroz sve pozitivne i negativne faze udruženja sa sedištem u pariskom predgrađu Montroj koje, zbog šarolikosti stanovništva, zovu "svet u malom".

O. Đoković
Katarina i bliznakinje Sara i Teodora Sinadinović

- Mi dišemo sa Kozarom. Svi se toliko dobro poznajemo i slažemo da smo kao jedna porodica. Kažu "Kozara organizuje drugarsko veče", a bilo bi pravilnije "Porodično veče" - oslikava Živka.
Udruženje Kozara je nekad imalo odličan folklor, više ga nema, sve im članove razgrabili drugi KUD-ovi. Ali zato u Kozari, za ugled svima, radi srpska dopunska škola gde "komanduje" nastavnik Nenad Milosavljević, to je onaj uča koji često donese gitaru, pa u razredu svi lepo zapevaju.

- Mi na svim skupovima najviše pričamo o našoj školi, sve je odlično, hvala Nenadu! - ponosno sažima aktivista Ilija Miki Vujović, nadaleko poznat i kao humanitarac bez premca.

A Miki nabraja:

- Svi znaju da Udruženje Franko-Jugoslav Kozara nikad nije razočaralo i da uvek osvetlamo obraz. Zato i pozivamo zemljake da nam se pridruže. Svi su dobro došli, kod nas su i sve brojniji Francuzi. Lako se komunicira uz muziku, pesmu i igru i obično, kao i ovaj poslednji put, po diktatu pevača Džerija. A kako je tek dobro kad se stomak nauživa, sve to spreme naše domaćice.

O. Đoković
I gosti prate srpski ritam

Porodična tradicija

Dugi niz godina predsednik Udruženja Kozara je Bojan Sinadinović, nasledio oca, a ubraja se u mlađu generaciju. Snežana je Bojanova ljupka supruga, i ona je aktivna, a porodičnu sreću čine tri lepotice: Katarina (10) i bliznakinje Sara i Teodora (8).

Od pečenja do kolača

Dominik Milenković je savetnik u Opštini Montroj, naše je gore list, iz okoline Niša. Nekad je njegov otac bio učitelj u srpskoj dopunskoj školi, preminuo je, pa ga sin u mnogo čemu zamenjuje, često i u rodnom kraju, tamo vodi ili obilazi majku.

Na ovo poslednje okupljanje Kozare, Dominik, kao član uprave Kozare, iz Opštine Montroj je doveo desetak kolega, među njima dvojicu poreklom Arapa, Francuze i svi su se mnogo lepo uklopili sa Srbima koji su ih častili pečenim prasetom (kupili ga na farmi i pekli kod profesionalca), pitama, suvomesnatim proizvodima, kiselim kupusom, pogačicama, bilo je torti i kolača, svakojakog pića.

- Kod nas nema da nema, kod nas ima svega - ponosno zaključuje u svemu nezamenljivi Miki.

"Šetnja" maticom

Među vernim članovima Kozare su i Francuz, vremešni doktor Matine (92) i njegova supruga Vera. Ipak, svima su najdraži mali đaci, dovedu ih roditelji i njihovi roditelji, pa dok deca uče, stariji kroz priču šetaju maticom.

Neumorna Stana 

Načula se i velika novost. Prema najavi, u Kozaru će se kao aktivista uključiti vredna i energična Stana Bilbija, dugogodišnja i dojučerašnja predsednica Svesrpske zajednice Francuske, na šta Stana kaže:

- Kako uključiti?! Pa, ja sam oduvek dušom i srcem sa Kozarčanima.

Stanina čelnica-naslednica je Slađana Stamenović koja se ne odriče "zaostavštine", pa sa jednakim elanom nastavlja saradnju sa Kozarom i često ponavlja:

- Uvek su mi desna ruka. Ne znam šta bih bez njih.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online